Čím ďalej tým viac ľudí prechádza na vegánstvo, či už z morálneho (kvôli zvieratám) alebo zo zdravotného (ich zdravie) alebo z ekologického (životné prostredie) hľadiska. Je to veľmi dobrý krok a vývoj pre zvieratá a túto planétu, ale je veľmi dôležité sa pred prechodom na vegánstvo poriadne informovať, aby z toho bol pozitívny výsledok pre všetkých. Čítaj ďalej a vysvetlím prečo môže neinformovaný alebo zle informovaný vegán niekedy spôsobiť viac škody, ako úžitku, aj keď má dobrú motiváciu. 

Stereotyp vegánstva je, že celý čas jeme šaláty a ovocie. Takto to vidia ľudia, ktorí strave nevenujú veľkú pozornosť, vyberajú si stravu podľa chuti, nie podľa toho, čo ich telo potrebuje. Preto dnes máme toľko rôznych problémov s tlakom, upchatými cievami, nedostatkami vitamínov a podobne – či vegán alebo nie, naša strava často nie je vyvážená. Ľudia nevedia, ktoré zložky potravy ich telo potrebuje, tak jedia to, na čo sú zvyknutí, na čo majú chuť, alebo čo si myslia, že daný spôsob života odporúča jesť.

Ak niekto nie je vegán a má zdravotné problémy spôsobené nesprávnou výživou, tak je to normálne – zdravotné problémy sú súčasťou života. Ľudia ho ľutujú, nie odsudzujú a vysmievajú sa. No ak je niekto vegán a má problémy spôsobené nesprávnou výživou, tak sa mu vysmievajú a zvaľujú vinu na vegánstvo, niehľadiac na to, či sa tento človek stravuje zdravo.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Jadrom problému tu teda nie je či je niekto vegán, vegetarián alebo je mäso (ak sa zameráme len na zdravie danej osoby), ale či vedia, čo ich telo potrebuje a odkiaľ mu to dať.

Tak čo vlastne naše telo potrebuje a odkiaľ to dostať?

– množstvá sa samozrejme trochu líšia podľa pohlavia, životného štýlu, fyzického výkonu, či trénujete, športujete, máte sedavý spôsob života a pod., niekto sa cíti lepšie pri diéte s väčším množstvom zeleniny a ovocia, iný potrebuje viac proteínu. Ak niekto aktívne cvičí a posiluje, tak potrebuje konzumovať oveľa väčšie množstvo proteínov, ako niekto, kto chce schudnúť. Tieto uvedené množstvá sú ale optimálne pri prechode zo živočíšnej stravy na rastlinnú, aby ste sa vyhli náhlej zmene váhy. Ak samozrejme chcete schudnúť, tak si navýšte pomer ovocia a zeleniny a znížte pomer strukovín a obilnín.

Veľmi laicky povedané, funguje to asi takto – telo využíva bielkoviny (proteíny) na budovanie tkanív, ako také lego kocky. Tie “zlepuje” dokopy tukmi. Pri tejto “výrobe” sa spotrebuje energia, ktorú berie z cukrov. Vitamíny a minerály slúžia ako zabezpečovacie súčiastky, posilňujú kosti, zuby, imunitu ďalšie dôležité funkcie. Sme 60% z vody, náš mozog 70% a pľúca 90% vody, takže tú si musíme dopĺňať. Veľmi zjednodušene, toto sú zložky potravy, ktorú naše telo potrebuje na správne fungovanie a ako s nimi pracuje.

Ak niekto je mäso, tak veľa týchto dôležitých zložiek potravy v ňom nájde – pretože zabité zviera ich má vo svojom tele, v šľachách, krvi, tukoch, hlienoch, koži a všetkom ostatnom, čo sa dostane do živočíšnej potravy. Nehľadiac na to, že tieto zložky si vieme zabezpečiť aj bez zabíjania, ďalším problémom je to, že v mäse a živočíšnej strave prijímame aj veľa nežiadúcich zložiek – vysoký podiel antibiotík, neprimerane vysoké množstvo tukov, cukrov a proteínov. Preto žijeme vo svete, kde je už 30% ľudí obéznych (nie s nadváhou, ale až príliš tučných – smerujeme kamsi na tému filmu Wall-e).

Ale tento článok som chcel zamerať na vegánov – o nevýhodách jedenia mäsa a živočíšnych produktov tu je popísané už dosť v iných článkoch.

Stretol som sa už viackrát s ľuďmi, ktorí si vegánstvo vyskúšali, no z nejakého dôvodu sa neskôr vrátili späť k jedeniu iných tvorov. A tu sa dostávame k hlavnému dôvodu, prečo tento článok píšem – veľakrát to bolo preto, že to spravili v nesprávny čas, bez poriadnych informácií alebo motivácie. Povieme si viac o všetkých dôvodoch, začínajúc tým najčastejšie spomínaným:

1. Ako vegán som začal chudnúť a moje zdravie nebolo dobré – tu ide hlavne o problém s informovanosťou – máš tú správnu motiváciu, chceš to spraviť čo najskôr, takže prestaneš jesť všetko živočíšne a začneš jesť čo si myslíš, že jedia vegáni, nespravíš si vlastný prieskum. Alebo čo vidíš okolo seba, bez toho, aby si si poriadne preštudoval základné zložky potravy a odkiaľ ich dostať. Takže stretol som sa už veľakrát s tým, že čerství vegáni jedia len zeleninu a ovocie, sem tam nejakú obilninu a strukovinu. Takto dostávajú veľa vlákniny, minerálov a vitamínov, ale zanedbávajú proteíny, karbohydráty a tuky. Alebo jedia príliš veľa napodobením mäsa (sójové párky a pod) a málo ovocia a zeleniny, takže majú veľa proteínov, ale málo vitamínov a minerálov. Preto je esenciálne si poriadne preštudovať základné zložky potravy a odkiaľ ich dostať a potom si zabezpečiť vyváženú vegánsku stravu.

2. Dám sa na vegánstvo a taktiež bezlepkovú diétu, bez MSG a GMO a možno aj surovú stravu – všetko naraz. Tu asi nemusím veľa vysvetľovať. Nesnažte sa zmeniť veľa vecí naraz, sústreďte sa na spravenie jednej zmeny poriadne, potom sa posuňte na ďalšiu.

3. Dám sa na vegánstvo, no zanedbávam vyváženú stravu, pretože mám osobné alebo pracovné problémy a stresy. Tu je potrebné adresovať dané problémy najprv, alebo si uvedomiť, že správna strava pomáha s hladinami energie a stresu, takže nezanedbávať správne jesť – a dbať na vyváženú stravu pomôže pri strese. Ináč nechávate psychické problémy zvíťaziť a poškodzovať aj vaše zdravie.

4. Vegánstvo si skúsiš ako trend. A pri trendoch zvykne byť tiež nízka informovanosť a motivácia – robíme len to, čo nám povedia médiá alebo osobnosti, ktoré k nám daný trend doniesli. Nespravíme si vlastný prieskum, v našej strave začne niečo chýbať a takto sa radšej vrátime k predošlému štýlu života a viníme z toho vegánstvo, nie neinformovanosť. Naša motivácia nie je hlboká – morálne dôvody (znížiť utrpenie zvierat) alebo zdravie, ale plytkejšia – móda, zvedavosť, preto je ľahšie to neskôr zavrhnúť. Taktiež sa nezaujímame o dôležité detaily (samozrejme, niekedy sa naša motivácia zmení s prísunom nových informácií, týchto prípadov je ale menej).

Najčastejšie je to bod č. 1 – teda neinformovanosť. Výsledkom môže byť to, že takouto necielenou neinformovanosťou robíte zlé meno myšlienke, ktorú chcete šíriť. Z nesprávnej životosprávy (nie z vegánstva) odradíte svoje okolie od tejto myšlienky a takto nepriamo spôsobujete ďalšie utrpenie nevinných tvorov. Je preto lepšie si poriadne preštudovať čo potrebuje vaše telo a odkiaľ to dostať, aby ste sa vyhli zbytočným zdravotným problémom a nespôsobili vegánskej filozofii a teda zvieratám viac škody, ako úžitku.

zdroj úvodného obrázku: http://www.chooseveg.com/foodplate