Športujeme a preto si dopĺňame proteín (bielkoviny) rastlinnými práškami. Aj keď telo dostane potrebné množstvo proteínov z vyváženej rastlinnej stravy, pre tých, ktorí chcú aby im svaly ďalej rástli a aktívne športujú, teda potrebujú vyššiu než bežnú dávku proteínov denne,  no nechcú konzumovať veľmi veľké množstvo bežnej stravy, je k dispozícii proteínový prášok. Problémom ale je nájsť ten správny. Sójový, ryžový, hrachový, konopný, mixovaný… každý má svoje výhody a nevýhody. A každý z nich má aj svoju cenu, rôzne hmotnosti a pomery bielkovín z celkovej hmotnosti balenia. Máme pre teba jednoduchú tabuľku, ktorá ti pomôže nájsť ten najlacnejší

Upozorňujeme – najlacnejší neznamená ten najlepší. Táto tabuľka je určená len na zistenie ozajstnej ceny a pre porovnanie cien rôznych balení a percent proteínov v obsahu balenia. Prepočíta to všetky váhy a pomery na jednu jednotku (gram proteínu), čiže už budeš porovnávať jablká s jablkami. Naša tabuľka ale nehľadí na kvalitu daných proteínov. To už je osobitný výskum sám o sebe – odporúčame si prečítať napríklad tieto články o proteínoch: Aký proteín je najlepší (bestbody.sk) alebo Ako si vybrať správny proteín (vyzivovo.sk) alebo Proteín – ako si vybrať (Martin Kovaľ). (žiadna afiliácia s týmito stránkami, len sa nám zdajú najlepšie napísané).

Prečo je potrebné nejaké prepočítavanie?

Skvelá otázka! Veľmi potešila šprtov medzi nami :). Vysvetlíme – predstav si, že si v obchode a pred sebou máš rôzne druhy a balenia proteínových práškov:

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.
Cena balenia Priblizne postovne? Balenie (g) % proteinu
€38.47 €2.2 2100 74%
€5.50 €0.0 250 50%
€2.60 €0.0 250 21%
€60.00 €3.0 2500 50%

 

Ako zistíš, ktorý sa oplatí? Koľko balení budeš potrebovať mesačne a koľko ťa to bude stáť? Ak nie si matematický génius, ktorý si to vypočíta v hlave, tak sa zasekneš ako my. Ak máš len cenu a rôzne váhy, to sa ešte dá. Ale daj do toho rôzne pomery čistého proteínu a už je výpočet komplikovanejší. Lacnejší proteínový prášok s nízkym podielom proteínov ťa nakoniec vyjde drahšie – pretože ho budeš musieť nakúpiť viac mesačne. Nehľadiac na to, že ho budeš musieť jesť vo väčších množstvách.

Naša tabuľka to všetko prepočíta za teba – z ceny, váhy balenia a percenta čistého proteínu v balení ti vypočíta základnú jednotku pre porovnávanie – gram čistého proteínu. A z toho cenu za gram čistého proteínu. Z toho sa už dajú odvodiť rôzne kalkulácie – koľko ťa bude stáť 1kg čistého proteínu, koľko ťa bude stáť tvoja spotreba (niekto si dopĺňa 25g iný 50g denne) na deň či mesiac.

Skús si to – stačí vyplniť modré stĺpce, ostatné sa už vypočíta samo.

Tabuľka na porovnanie cien proteínových práškov

Samozrejme, tieto údaje boli aktuálne v čase písanie tohto článku. Je najlepšie si spraviť vlatstný prieskum a získať najnovšie ponuky.

Ak cvičíš či buduješ svaly a potrebuješ oveľa vyšší príjem proteínu, tak je najjednoduchšie si ho doplniť širokou ponukou vegánskych proteínových práškov. Hráškové, konopné, sójové, ryžové – s príchuťou alebo bez, výber je široký.

Vegan proteíny od gymbeam.skVegan proteíny od myprotein.skOrechové másla od grizly.sk

Ďalšou dobrou kategóriou sú orechové másla – vysoký pomer proteínov, skvelá chuť a celkovo zdravá časť jedálníčka.

Orechové másla od gymbeam.skOrechové másla od myprotein.skOrechové másla od grizly.sk

 

Prezri si vegánske proteíny od najprotein.sk, dobré skúsenosti máme aj s myprotein.sk.

 

Poznámka – vybrané proteínové prášky v tabuľke sú len ukážky – čo sme našli počas nášho prieskumu. Ty možno nájdeš lepšie možnosti. Nemáme s nimi žiadnu afiliáciu.