Niekoľko rokov späť bolo vegánstvo na Slovensku málo známe a skôr záležitosťou alternatívneho života a undergroundu. Dnes, len niekoľko rokov neskôr, je už vegánstvo viditeľné všade a akceptované ako jedna z možností, ako jedna zo životných filozofií. V supermarketoch nájdeme veľa vegánskych či čisto rastlinných produktov, hovorí sa o tom v médiách, veľa vrcholových športovcov a blogerov žijú úspešne podľa tejto filozofie, reštaurácie prispôsobujú svoje menu alebo vznikajú nové založené len na tejto myšlienke.

Vegánstvo rastie každým dňom. Zamyslime sa nad jeho myšlienkou a cieľom:

Cieľom vegánstva je odstrániť utrpenie nevinných tvorov v prospech ľudí.

Je to veľmi jednoduchá a ušľachtilá myšlienka. Nejde tu o zisk, o ovládanie ľudí. Ide tu o súcit a ohľaduplnosť voči iným tvorom, s ktorými zdieľame túto planétu. Ide tu o uznanie, že nie sme pánmi sveta a o praktizovanie skromnosti.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Zmena, ktorú sa snaží vegánska filozofia presadiť, nemá pozitívny dopad len na zvieratá, ale bude mať veľký dopad aj na transformáciu ľudstva – zo spoločnosti zameranej len na svoj blahobyt na úkor iných, zameranej len na rast na úkor našej planéty, na spoločnosť zameranú na hlbšie hodnoty – súcit a spolunažívanie, na dlhodobú udržateľnosť vs krátkodobý konzum. Predstav si planétu a spoločnosť, ktorá si uvedomila, že jej hodnoty boli nesprávne a zmenila ich k lepšiemu – bez finančnej či inej materiálnej motivácie, len z vlastného presvedčenia a vlastným úsilím – je to naozaj krásna predstava lepšieho sveta.

Predstav si o akú transformáciu sa postará osvojenie si týchto hodnôt u väčšiny. Ľudia nebudú ohľaduplnejší len voči zvieratám, ale aj voči sebe a voči prírode. Vynesie to na povrch naše vrodené vlastnosti ako súcit, pochopenie, empatia, ktoré sme utlmili kdesi na ceste životom a zasypali sme ich povinnosťami a naučenými zvykmi či zlozvykmi.

Sme ešte na začiatku, no práve dnes prechádza spoločnosť bodom zlomu – momentom, kedy sa malá zmena či myšlienka uchytí a postupne začne naberať na váhe. Lavínový efekt sa pomaličky začína a keď naberie na objeme, bude už nezastaviteľný.

Máš možnosť byť súčasťou tejto transformácie ľudstva a podieľať sa na jej uskutočnení.

Máš na výber – rozhodni sa správne. Budeš jedným z napredujúcich členov, dokonca zakladateľov jednej z najdôležitejších transformácií ľudstva v našej histórii.

zdroj obrázku: picjumbo.com