V tomto 21 minútovom rozhovore sa dozvieš viac o mlieku, ako si sa dozvedel za celý život. A hlavne – nie je to zo zdroja či výskumu, ktorý je sponzorovaný mliekárenskym priemyslom. Naozaj užitočné informácie, ktoré vie uplatniť každý a ktoré ti zlepšia zdravie dlhodobo – pusť si video a zisti sám.

 

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Je neudržateľné argumentovať, že maslo je zdraviu prospešné

Ďalej si do toho započítaj fakt, že maslo výrazne zdraželo, že sa vyrába vo veľkom a už dávno nie za pekných podmienok, ako nám to vykresľujú reklamy mliekárenského priemyslu (kravy dávajú 3x a viacnásobné množstvo mlieka ako prirodzene, ich zdravie je preto častokrát v zlom stave, nejedia prirodzenú stravu, mlieko je spracované vo veľkom, kde sa stráca dôraz na kvalitu…) – a spýtaj sa samého seba – je to naozaj potrebné?

Aké sú zdravšie alternatívy masla:

  • sladké
    • arašidové maslo
    • iné orechové maslá
    • mäkké avokádo
  • slané
    • olivový olej
    • mäkké avokádo – posolené
    • rastlinné margaríny (dobré renomované značky, nie najlacjenšie), s nízkym obsahom transmastných kyselín

Mlieko

 

Neexistuje žiadny výskum, ktorý by dokázal, že konzumácia mlieka sa spája s lepším zdravím kostí, chráni pred osteoporózou, žiadny výskum, ktorý by ukázal, že bez mlieka nemôžu byť zdravé kosti.

 

Neexistuje výskum, ktorý by dokázal, že deti potrebujú mlieko na to, aby im rástli kosti.

 

Práve v krajinách, kde je najväčšia spotreba mlieka na svete nachádzame veľký výskyt zlomenín kostí.

 

A čo mlieko a vápnik?

V mlieku sa nachádza dobré množstvo vápnika. Ale – vie ho telo vstrebávať? Vápnik z mlieka sa vstrebáva do krvi na úrovni asi 20 – 30% (z celkového množstva vápnika v mlieku). Čiže do tela sa dostane len zhruba tretina z vápnika v mlieku. Ale:

Koľko z toho vápnika pôjde naozaj ďalej do kostí?

To závisí od toho, ako je kosť zaťažená (množstvo pohybu) a od množstva vitamínu D3. Takže čím aktívnejší sme – zaťažujeme kosti pohybom, tým viac vápnika vie kosť vstrebať. To ovplyvňujú aj ďalšie faktory – magnézium, vitamín D3 a ďalšie kombinácie.

Pre detailnejší popis a informácie si pusť celé video.

Zhrnutie?

Bez mlieka a bez masla vieme úplne zdravo žiť.

 

 

Originál článok a video na hnonline.sk