Byť vegánom v Indii sa mi zdá ľahšie, hlavne pretože vegetariánstvo tu je veľmi bežné – niečo okolo polovice populácie sú vegetariáni. A veľa typických jedál je vlastne vegánskych, aj keď ich tu takto nenazývajú. Pri varení sa niekedy používa ghee, čo je upravená forma másla, niekedy syr, ale to je všetko. Vajcia málokedy, mlieko tiež nie veľmi (v typických jedlách. Pri sladkostiach a koláčoch už áno). Takže stačí požiadať o jedlo bez ghee a syra. Ale len ak tu človek žije istý čas, si všimne, že existujú iné prekážky, ktorým vegán čelí – kultúrne a náboženské. Spoznal som sa s Vikramom, skvelým chlapíkom z Mumbai, ktorý ma pozval k sebe domov a ukázal mi miestny život, a aké je to byť vegánom v Indii. Tak som s ním spravil taký kratší rozhovor, nech sa páči.

rescued dogs vikram shastri, ambarnath indiaPovedz nám trochu o sebe v niekoľkých vetách.

Som hudobný skladateľ / producent. Som zapálený ochranca zvierat a ich práv a prírody. Som vegán z etických dôvodov.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ako si sa stal vegánom?

Vegánstvo som nepoznal. Bol som vegetariánom z vlastného presvedčenia už od dieťaťa. Prestal som používať kožené výrobky niekedy v 12 / 13 rokoch. Potom som prestal používať med, hodváb a vlnu niekedy krátko po 20. V decembri 2010 som prestal jesť mliečne produkty. Až potom som sa dozvedel o vegánstve a zistil som, ako sa môžem nazývať :).

Takže vegánstvo pre mňa bolo celoživotnou cestou.

Aké je to byť vegánom v Indii?

Byť vegánom v Indii je relatívne jednoduché, z hľadiska stravovania sa. Je tu veľa jedál, ktoré sú tradicionálne vegánske, teda pripravujú sa bez akýchkoľvek živočíšnych produktov. Potom je tu veľa jedál, ktoré sa dajú spraviť vegánske, len sa pripravia bez použitia ghee. No spoločensky / kultúrne, je byť vegánom trochu ťažšie. Mliečne produkty sa považujú za produkty bez utrpenia (čo je rovnaké všade vo svete – tu si prečítaj prečo ani mliečne produkty nie sú bez utrpenia – pozn. Lukáš). Mlieko a mliečne výrobky sa takisto používajú v náboženských obradoch / rituáloch. (čo už je iné v porovnaní napr. s Európou – pozn. Lukáš). Takže veľa ľudí nespájajú mliekarenský priemysel s utrpením zvierat (alebo to nechcú spájať). Takisto si musím dávať bacha na ghee v reštauráciách, kde sa na to musím stále pýtať.

Čo bola tá najväčšia prekážka, keď si prechádzal na vegánstvo?

Nevidel som to ako “prechod na vegánstvo”, keďže som vegánstvo nepoznal. Nemal som žiadne problémy vzdať sa živočíšnych produktov, pretože moja láska k zvieratám bola oveľa silnejšia, ako nutkanie mojich cuťových buniek.

Ako reagovala tvoja rodina?

Keď som sa vzdal vlny, hodvábu, kože a medu, tak proti tomu nemali nič. Ale keď som sa vzdal mliečnych výrobkov, začali pochybovať o správnosti môjho rozhodnutia zo zdravotného hľadiska. Ale aj tak ma v mojom rozhodnutí podporili. Teraz už vegánstvo poznajú a keď som doma, tak sa varí vegánsky. Oni sa na vegánstvo ešte nedali, ale znížili konzumáciu mliečnych výrobkov.

Aké máš hobby, čo robíš vo voľnom čase?

Veľa rozmýšľam o udržateľnosti (ekologický prístup k životu -pozn. Lukáš), robím si prieskum a veľa o tom čítam. Zachraňujem zvieratá z ulice a trávim veľa času s mojimi deťmi (psíkmi) v mojom dome a takisto na ulici.  (v Indii je veľa psov na ulici, často sú zranené autami, motorkami, ľuďmi, alebo pri bitkách o teritórium. Vikram choré a zranené zvieratá zanesie k zverolekárovi alebo do neďalekého útulku na vlastné náklady. Robí to už dlho, doma má adoptovaných 4 psíkov a ďalší z ulice u neho žijú z času na čas, a miestni ho volajú ak nájdu zranené zviera. Takýmto prístupom ukazuje ostatným, že súcit so zvieratami je dôležitý, sú našou zodpovednosťou, pretože sa premnožili kvôli nám. Žije príkladom a učí ľudí v okolí, že pomôcť zvieraťu v núdzi nestojí veľa a je to morálne správne. -pozn. Lukáš)

Zasahuje vegánstvo aj do tvojej práce?

vikram, mubai, ambarnath, india
Vikram si dokonca vyrába vlastné bubny…

Profesionálne som svoju prácu zredukoval (ako hudobný skladateľ a producent), pretože nechcem pracovať s nástrojmi vyrobenými z častí zvierat. (napr. bubny z kože -pozn. Lukáš) Momentálne pracujem na projekte zameranom na produkciu hudby len s nástrojmi bez utrpenia, teda so žiadnymi časťami so zvierat. Takto chcem ukázať, že dobrá hudba sa dá spraviť aj bez používania častí mŕtvych zvierat a spôsobovania utrpenia. Z tohto hľadiska dúfam, že vegánstvo rozšíri spektrum mojej práce.

 

Lukáš: Ďakujem za rozhovor a veľa šťastia s tvojim projektom! Takisto ďakujem za motiváciu – podobnú pomoc zvieratám môže spraviť každý aj u nás na Slovensku, či už ako dobrovoľník v útulku, alebo pomôcť zvieratám na ulici, alebo stať sa vegánom.