Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10 mojich obľúbených a overených receptov z rôznych častí sveta a kútov internetu. Sú vhodné pre študentov a všetkých zaneprázdnených, pre začiatočníkov i pokročilých – jednoducho spestria jedálniček každému.

Zeleninové stir-fry

Podobne ako mnoho ďalších receptov, ten prvý sa dá ľahko prispôsobiť vlastným chutiam a obsahu chladničky. Receptov na stir-fry je na internete veľa, mnohé však obsahujú i korenie, ktoré sa bežne nenachádza v každej domácnosti alebo supermarkete. My teda ponúkame o trochu jednoduchší, no o nič menej chutný recept. Zeleninu podľa vlastného výberu dochutíte cesnakom, zázvorom a sójovou omáčkou. Ak máte sezamový olej či biely vínny ocot, môžete si pripraviť o niečo autentickejšiu verziu. Ako prílohu môžete použiť pšeničné / ryžové rezance alebo ryžu. Pre zoznam zvyčajných ingrediencií a postup s inštrukciami stačí kliknúť na priložený link na recept v slovenčine.

Recept na Stir-fry (SVK)

Krémové cestoviny

Ak podobne ako ja patríte k milovníkom krémových cestovín, prídete si v tomto recepte na svoje. Prvá z dvoch verzií dostupná v angličtine si nevyžaduje použitie rastlinnej smotany alebo podobnej prísady a využíva škrob, ktorý sa počas varenia z cestovín prirodzene uvoľní a vytvorí tak skvelú krémovú omáčku. Tú už len stačí dochutiť cesnakom, bylinkami a pre tých obľubujúcich pálivé jedlá aj chilli. V prípade, že máte k dispozícii rastlinnú smotanu na varenie môžete vyskúšať i druhý z variantov so šampiňónmi.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Recept na krémové cestoviny 1 (ENG)

Recept na krémové cestoviny 2 (SVK)

Šošovicové špagety

Pri cestovinách sa ešte chvíľu zdržíme s receptom na lahodnú večeru alebo obed. Šošovica je nielen veľmi výživná potravina, ale dá sa i jednoducho a rýchlo pripraviť, a práve preto tvorí základ tohto receptu. Počas varenia šošovice si pripravte vašu typickú rajčinovú omáčku na cestoviny – či už z čerstvých rajčín a byliniek alebo kúpenú v supermarkete (inšpirovať sa môžete i nižšie priloženými receptami). Po uvarení špagiet už len všetko zmiešame a doplníme o čerstvý šalát.

Recept na špagety 1 (ENG)

Recept na špagety 2 (SVK)

Dhal

Benefity šošovice boli známe už od pradávna a dokazuje to i tento klasický indický recept. Indická kuchyňa je populárna naprieč svetom – ja som napríklad dhal prvýkrát ochutnala v Anglicku a hneď sa stal jedným z mojich najobľúbenejších receptov. Základom je len niekoľko surovín, ktoré ľahko nájdete v najbližších potravinách: červená šošovica, paradajky, cibuľa a ryža ako príloha. Z korenín je to cesnak, zázvor, červená paprika a ak sa u vás nájde karí korenie alebo kurkuma, určite pridajte i tie. Príprava je ako pri všetkých receptoch veľmi rýchla a nenáročná: na oleji orestujte cibuľu, zázvor a cesnak spolu s korením. Ďalej môžete pridať napríklad šampiňóny, potom paradajky (čerstvé alebo z konzervy) a v prípade potreby prilejte vodu. Šošovicu môžete uvariť zvlášť a pridať nakoniec alebo pridať spolu s paradajkami a uvariť domäkka s ostatnou zeleninou. Potom už len dochuťte soľou a čiernym korením a podávajte s ryžou.

Recept na Dhal 1 (SVK)

Recept na Dhal 2 (ENG)

Čína s cícerom

Ďalším veľmi obľúbeným jedlom z ázijskej kuchyne, ktoré sa pripravuje v rôznych podobách, je čína. V tomto recepte jednoducho pridajte cícer namiesto mäsa, ktoré sa v slovenských variantoch často využíva. Okrem toho môžete použiť čerstvú alebo mrazenú zeleninovú zmes (v slovenských supermarketoch ju nájdete ako „ázijskú“ alebo „čínsku“). V prípade čerstvej zeleniny si nakrájajte červenú papriku, pór, mrkvu, cibuľu a huby podľa vášho výberu a pridať môžete aj klíčky či bambusové výhonky. Z korenín pridajte soľ, čierne korenie, kurkumu, kari korenie alebo garam masalu. Môžete pridať i malé množstvo arašidového masla alebo tahini pasty a hotovú zeleninovú zmes podávajte s ryžou. Recept s presným množstvom jednotlivých ingrediencií nájdete nižšie.

Čína s cícerom (SVK)

Chili sin Carne

Ostávame pri svetovej (a pálivej) kuchyni, no presúvame sa smerom na západ. Ďalším jedlom je totižto chili. Opäť je to recept otvorený rôznym kombináciám zeleniny, základ by však mala tvoriť cibuľa, fazuľa, rajčiny, kukurica a zeler, ktorý však ja osobne vynechávam, ale za to pridávam cuketu. Jednoducho použite to, na čo máte chuť alebo to, čo nájdete v chladničke alebo v zľave vo vašom supermarkete. O skvelú chuť sa postará i korenie – najmä údená a červená paprika, rasca a cesnak. Moja spolubývajúca, ktorej vďačím za to, že som chili konečne ochutnala, ho servírovala i s avokádom a nachos lupienkami. A ešte jeden tip – ja do chili pridávam i sójový granulát a toto jedlo tak ešte viac zasýti.

Recept na chili sin Carne 1 (SVK)

Recept na chili sin Carne 2 (ENG)

Krémové rizoto s prekvapením

V ďalšom recepte sa naopak presúvame späť bližšie k našim končinám – pripravíme si síce jednoduché, ale zároveň neobyčajné a pestré rizoto. Klasický recept obohatíme o tekvicu alebo sladký zemiak, ktorý uvarte s trochou soli úplne domäkka a roztlačte vidličkou s malým množstvom vody, ktorá vám ostane z varenia. Ostatné prísady sú iba na vás – sušené / čerstvé huby, cuketa, hrášok, mrkva, baklažán, paprika a fazuľa či iný zdroj bielkovín. Všetko dochuťte použitím zeleninového bujónu a akýmkoľvek korením, ktoré obľubujete. Zeleninu poduste, aby sa z nej uvoľnila voda. Ryžu si pripravte zvlášť a pridajte trocha viac vody ako obyčajne. Po uvarení pridajte k zelenine a nakoniec primiešajte rozpučenú tekvicu alebo sladký zemiak.

Zapečené zemiaky s mletým mäsom

Francúzske zemiaky si na Slovensku pripravuje hádam každý. My si tento recept opäť spestríme a tentokrát i trochu zjednodušíme pre šetrenie času, no na chuti ani náhodou neuberieme. Ako náhradu mletého mäsa môžete použiť buď sójový granulát alebo vegánsku alternatívu zo supermarketu. V prvom prípade uvarte granulát s trochou vegety podľa inštrukcií na balení. Zemiaky očistite a nakrájajte na stredne hrubé plátky, mrkvu na stredne dlhé a hrubé hranoly a cibuľu na polmesiačiky, z ktorých si trochu odložte na neskoršie posypanie.

Po dovarení sójového granulátu zlejte všetku vodu a rovnako ako pri použití vegánskeho mletého ho na panvici chvíľu orestujte a dochuťte napríklad korením na kura alebo vegetou, červenou a údenou paprikou, sušeným cesnakom a cibuľou. K „mäsu“ pridajte mrkvu, cibuľu, mrazené či čerstvé fazuľové struky a celé chvíľu restujte.

Na spodok plechu naskladajte jednu alebo dve vrstvy zemiakov, a pridajte všetku alebo časť zmesi, podľa toho koľko vrstiev chcete dosiahnuť. Na vrch naskladajte zemiaky a pridajte zopár lyžičiek masla. Približne po 20 minútach skontrolujte mäkkosť zemiakov vidličkou a ak sa vám zdajú takmer dopečené, zalejte ich mliekom, do ktorého ste pridali trocha vegety, čierneho korenia, horčice a lyžicu múky alebo škrobu (a ak nesolíte zemiaky počas vrstvenia aj trocha soli). Vrch posypte zbytkom cibuľových polmesiačikov a vráťte do rúry až pokiaľ zemiaky nie sú mäkké.

Avokádo so šampiňónmi a cesnakom

Tento recept je vhodný na sýte raňajky, víkendový brunch, večeru na spestrenie alebo si ho jednoducho vypýta zrelé avokádo, ktoré už-už treba zjesť. Pripravte si svoju klasickú avokádovú nátierku a na plátky nakrájajte šampiňóny a cibuľu, ktoré spolu orestujte na troche oleja. Ku koncu pridajte cesnak a tymián alebo iné obľúbené bylinky a servírujte s paradajkami alebo inou čerstvou zeleninou.

Avokádo so šampiňónmi a cesnakom (ENG)

Zapečené trojuholníky

Ak sa u vás nájde ešte jedno avokádo, ktoré je najvyšší čas použiť, môžete si z neho pripraviť dip k nasledujúcemu receptu. Akúkoľvek zeleninu a ľubovoľný zdroj bielkovín – tofu, seitan, sójové kúsky alebo tempeh – nakrájajte na tenšie pásiky, orestujte a dochuťte údenou paprikou a soľou. Pridajte kečup a následne zmes pridávajte do tortil, ktoré buď klasicky zabalíte alebo si recept spestrite vytvorením jednoduchých kornútov, ako v nižšie priloženom videu, z ktorého recept pochádza. Nenechajte sa odradiť – postup vyzerá náročnejšie ako skutočne je! Následne tortily chvíľu zapečte v rúre a môžete servírovať samotne alebo s avokádovým dipom.

Recept na zapečené tortilové trojuholníky (video ENG)

Keď tieto recepty vyskúšate, rozhodne sa presvedčíte alebo utvrdíte v názore, že chutné a výživné jedlo sa dá pripraviť nielen za dobré ceny, ale aj rýchlo. A i to, že nikdy nie je dôvod mrhať potravinami – akýkoľvek recept slúži najmä ako inšpirácia a vždy sa dá prispôsobiť tomu, na čo máte chuť a čo dokážete nájsť v chladničke či v najbližšom obchode. Dúfame, že sa niektoré z nich stanú vašimi novými obľúbencami, ku ktorým sa budete vracať a odporúčať ich ďalej. A aby sme nezabudli – dobrú chuť!