Obdobie pandémie nás okrem iného na krátky čas vystavilo i nedostatku potravín. Mnohí v snahe zásobiť sa siahajú po mrazených a konzervovaných potravinách, vrátane ovocia a zeleniny. Tie sú častokrát aj lacnejšie. Čo však ich nutričná hodnota?

Konverzácia o konzervácii

Keďže väčšina ovocia a zeleniny sa nedopestováva postupne v priebehu roka, ale iba v krátkom časovom období, ľudia prišli na to, ako úrodu zachovať na neskoršie mesiace. Jedným z týchto spôsobov je konzervácia. Je to proces, pri ktorom sú ovocie a zelenina spracované, utesnené v pohároch či plechovkách a následne zahriate na vysokú teplotu, aby sa zničili baktérie spôsobujúce kazenie.1

Následkom zvýšenej teploty sa ale stráca i časť zdraviu prospešných látok, ako napríklad niektoré vitamíny. Konzervované potraviny taktiež často obsahujú prísady, ktoré zlepšujú ich chuť, no v nadmernom množstve môžu uškodiť nášmu zdraviu. Fatima Hachemová, vedúca nutričná pracovníčka Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), upozorňuje na zvýšenný obsah cukru a soli v konzervovanom ovocí a zelenine.2

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Vďaka konzervácii však ovocie a zelenina ostávajú vhodné na konzumáciu niekoľko rokov a prídu vhod kedykoľvek, keď nemáme k dispozícii čerstvú alternatívu.2 Sú taktiež cenovo výhodnejšie a keďže si nevyžadujú chlad, sú ľahko uskladniteľné a praktické i na cesty.

(Z)mrazené vitamíny

Rovnako cenovo výhodné, no náročnejšie na uskladnenie, sú mrazené ovocie a zelenina.

Pri mrazení sú ovocie a zelenina spracované ihneď po zbere, aby sa zachovalo čo najväčšie množstvo prospešných látok.3 Ešte pred samotným zmrazením sú ovocie a zelenina oblanšírované. Pri tomto procese sú na krátku dobu vystavené vysokej teplote, čím sa „inaktivujú nežiaduce enzýmy, ktoré zapríčiňujú degradáciu textúry a farby po dobu zamrazenia”.2 Následne sú rýchlozmrazenéuskladnené vo vzduchotesnom balení.1

I keď blanšírovanie zníži množstvo prospešných látok, tento úbytok nie je taký výrazný ako pri konzervácii a mrazené ovocie a zelenina teda všeobecne obsahujú vyššie množstvo živín.2 Zároveň zväčša nie sú dochucované sladidlami alebo soľou, a sú preto veľmi dobrým spôsobom, ako si udržiavať pestrosť stravy.

Dá sa to aj doma

Konzervovať a mraziť potraviny sa dá aj jednoducho z pohodlia domova, najmä ak máte prístup na internet plný informácií ako na to. Každý sa tak môže zásobiť pestrou škálou ovocia a zeleniny. Mrazený hrášok a jahody alebo konzervovaná cvikla či broskyne sú skvelými spôsobmi, ako si dopestované i kúpené ovocie a zeleninu zachovať na zimné mesiace.

Nie je čerstvé, ako čerstvé

Konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny sa často skloňuje ako neoddeliteľná súčasť zdravej stravy. Ak ale nakupujete ovocie a zeleninu v supermarkete, treba zvážiť aké čerstvé naozaj sú.

Zelenina a ovocie totiž začínajú strácať výživné látky ihneď po zbere, teda po oddelení od ich zdroja živín, či už pôdy, stonky alebo stromu. Podobne ako naše smartfóny začnú spotrebúvať batériu v momente, keď ich odpojíme z nabíjačky, ovocie a zelenina po zbere začnú spracovávať výživné látky, ktoré obsahujú, aby sa „udržali nažive”.2 Veľa druhov ovocia a zeleniny je dovážaných z iných krajín Európy, alebo z ešte vzdialenejších destinácií, takže už nemusia byť najčerstvejšie.

Zhrnutie

Nie každý má však prístup k lokálne dopestovanej úrode, napríklad v časoch pandémie, keď sa mestské trhoviská uzavreli. Keďže ovocie a zelenina sú nevyhnutné pre celkové zdravie, je dôležité ich zahrnúť do nášho každodenného jedálnička, kúpené z trhoviska alebo supermarketu, čerstvé, mrazené či konzervované.2

Najdôležitejšie je neprestať jesť ovocie a zeleninu“, zdôrazňuje bývalá výskumníčka potravinových vied a technológií na Univerzite v meste Davis v Kalifornii Diane Barrettová.2 Takže prv rieš koľko ovocia a zeleniny ješ, či to je postačujúce a až potom ich čerstvosť, či sú mrazené, konzervované alebo čerstvé (a ak čerstvé, tak odkiaľ, ako dlho boli prevážané a skladované). Veľa mrazenej brokolice či ovocia je stále lepšie ako málo čerstvej.

Zdroje

  1. https://connect.uclahealth.org/2020/05/14/canned-versus-frozen-fruits-and-vegetables-whats-better-for-you/
  2. https://www.bbc.com/future/article/20200427-frozen-fresh-or-canned-food-whats-more-nutritious
  3. https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/canned-frozen-food-coronavirus-recipes/2020/04/18/21cf09ec-80c0-11ea-8013-1b6da0e4a2b7_story.html