Alebo, dopad vegánstva, ak by ho adoptoval celý svet, na životné prostredie. Tento článok je výťahom z výskumu Holandských vedcov z Netherlands Environmental Assessment Agency, publikovaného v roku 2009. Jeho výsledky sú neskutočne pozitíne (z hľadiska vegánov), tak je podivuhodné, že tento výskum nedostal viac pozornosti.

Originálny dokument tohto výskumu si môžeš stiahnuť tu alebo kliknutím na obrázok dole. V tomto článku zhrniem ich hlavné pozorovania.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

veganstvo a zivotne prostredie, veganism and climate change

Na uskutočnenie výskumu použili veľké množstvo iných výskumov a ich výsledkov, ktoré potom hodili do komplexného modelu na modelovanie zmien v životnom prostredí a klíme. Vypracovali tri scenáriá:

  • celý svet bez mäsa (vegetariánstvo)
  • celý svet bez živočíšnych produktov (vegánstvo)
  • diéta s obmedzenou konzumáciou živočíšnych produktov

Všetky tieto scenáriá mali za výsledok výrazné zníženie CO2 emisií, metánu a oxidu dusného. No najväčší efekt malo vegánstvo – za ním sa skrývalo najväčšie zníženie týchto škodlivých plynov. Konkrétne, ak by sa celý svet dal na vegánstvo medzi rokmi 2010 a 2050, tak by to znížilo CO2 (oxid uhličitý) o 17%, NH4 (metán) o 24% a N2O (oxid dusný) o 21%. (Metán je výsledkom trávenia kráv, kôz a oviec, a jednou z hlavných príčin globálneho otepľovania).

Tieto čísla možno pre teba nič neznamenajú, tak to vysvetlím trochu ináč. Vedci určili celosvetový cieľ na redukciu škodlivých plynov do roku 2050, aby sme sa vyhli veľkému zvýšeniu teploty na planéte. Ak by sa celý svet dal na vegánstvo, tak podľa tejto analýzy, dosiahli by sme 50% tohto cieľa. Čo je veľmi signifikantné číslo, hlavne ak sa jedná o jednu, nie veľmi komplikovanú zmenu v spoločnosti. Ďalej popisujú výskumníci v tejto analýze, že by tento spôsob bol oveľa efektívnejší a lacnejší ako iné spôsoby znižovania CO2 a pod (alternatívne zdroje energie, zníženie konzumerizmu, zníženie spotreby energií).

Ďalšie veľmi zaujímavé fakty a štatistiky z tejto analýzy:

  • Na produkciu 100kg proteínu z kravského mäsa je potrebných 0.6 ha pôdy. Na produkciu 100kg rastlinného proteínu (zo strukovín), potrebujeme len 0.25 ha pôdy. Takže argumenty, ktoré počujeme často – “keby každý jedol zeleninu, tak vyrúbeme ešte viac lesov na jej pestovanie” nedávajú zmysel a teraz už vieš, ako na nich odpovedať :).
  • Pôda používaná na pastvu hospodárskych zvierat zaberá vyše 25% povrchu zeme a 70% hospodárskych pozemkov. Plus, tretina so zvyšných 30% svetových hospodárskych pozemkov je využitá na pestovanie žrádla pre tieto zvieratá.
  • pozitívne zmeny v tejto analýze sú spôsobené aj tým, že sa uvoľní veľa porvrchu zeme, kde znovu narastú stromy, kríky a lesy, takže “pľúca zeme” sa zväčšia.

Samozrejme, takáto zmena potrebuje veľa času, aby sa ekonómia prispôsobila (veľké firmy, ktoré “vyrábajú” zvieratá pre zabitie by museli zmeniť svoj biznis na pestovanie zeleniny a pod.). Ale to je všetko normálne, krivka ponuky a dopytu – pomaly by sa znižovala konzumácia žiovčíšnych produktov a zvyšovala konzumácia rastlinných, čo by sa odzrkadlilo v pomalej transformácii biznisov.

Takéto analýzy ľuďom dávajú jednoduchý spôsob, ako drasticky zlepšiť našu budúcnosť, ale málokedy ich uvidíme verejne zdieľané autoritami. Pretože zasahujú do profitov veľkých biznisov (výroba živoíšnych produktov je veľkou časťou ekonómie každej krajiny a konzumerizmu). Takisto aj keď to niekedy vypláva na povrch, väčšina ľudí si to prečíta a bez ďalšieho zamyslenia sa vrátia do bežného života, dajú si rezeň a na raňajky praženicu. Pretože je to niečo nehmatateľné, myslia si, že keď sa zmenia oni, tak to nespraví nič. Ale práve vtedy zmena začína – nami samými. Začni od seba.

“Be the change you want to see in the world”

“Staň sa tou zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete”

— Mahatma Gandhi

Keď čím viac ľudí prestane jesť mäso a začne jesť viac zeleniny, tak sa tomu biznisy prispôsobia. Nenechaj si diktovať, čo budeš kupovať a jesť od firiem, ale ty im svojim správaním ukáž, čo chceš. Oni ti to dodajú, veď im ide predsa len o profit. A ten príde, ak ľuďom dajú to čo chcú. Tak sa pričiň o to, aby to čo chceme, neničilo našu planétu. Čím skôr začneme, tým lepšie…