Pokiaľ ste konzumentami syra a stalo sa vám, že zostať pri jednom kúsku bolo veľmi náročné, možno za vysvetlením tohto boja stojí samotná veda. Podľa výsledkov výskumov na Michiganskej univerzite totiž syr obsahuje rovnakú chemickú látku ako návykové drogy.

500 študentov spomínanej univerzity bolo požiadaných, aby vyplnili dotazník Yale Food Addiction Scale (YFAS), ktorý pozostáva z 25 otázok a skúma závislosť na jedle. Na najvyšších priečkach sa umiestnili práve jedlá, ktoré obsahujú syr, spomedzi ktorých bola víťazom pizza.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Kazeín, ktorý sa nachádza vo všetkých mliečnych výrobkoch je obzvlášť koncentrovaný v syre, keďže na výrobu 0.45 kilogramu syra je potrebných 4.5 litrov mlieka, pričom kazeín zráža mliečne tuky a oddeľuje ich od tekutej časti. To spôsobuje jeho vysokú koncentráciu v syre a teda aj jeho zvýšený efekt na ľudský mozog. Počas tráviaceho procesu mliečny proteín kazeín uvoľnuje opiáty kazomorfíny, ktoré pôsobia na dopamínové receptory a zapájajú návykový element, čím stimulujú rovnaké mozgové receptory ako heroín a iné narkotiká. To zároveň vyvoláva pocit eufórie porovnateľný s pocitmi pri užívaní niektorých návykových látok. Potvrdzuje to aj fakt, že bežný človek skonzumuje v priemere 16 kilogramov syra ročne.

Aj z kešu orechov sa dá vyrobiť alternatíva syra.

Táto závislosť je problematická z viacerých dôvodov. Syr je vysoko-kalorický produkt, ktorý obsahuje veľké množstvo tuku, sodíka a cholesterolu. Tvorí ho 70 až 90% tuku, z čoho ide najmä o nastýené („zlé“) tuky. Jeho konzumácia teda okrem iného prispieva k nadváhe, srdcovo-cievnym chorobám a cukrovke.

Keďže je s kravami zaobchádzané ako so strojmi, je bežné, že mávajú zapálené vemená a mlieko, z ktorého sa syr vyrába často obsahuje hnis a krv či antibiotiká a hormóny, ktoré sú kravám podávané na zvýšenie produkcie mlieka. Nezabúdajme ani na to, že krava produkuje mlieko len vtedy, keď má mláďa, tak, ako všetky cicavce, a v mliečnom priemysle je mláďa od matky vždy oddeľované aby sa získalo viac mlieka.
Mnoho syrov sa taktiež vyrába za použitia syridla z enzýmu rennet, ktorý sa získava z vnútornej sliznice teľacieho alebo kozieho žalúdka – ide o syry ako parmezán, gorgonzola, pecorino romano, grana padano, kamembert, vacherin, ementál, gruyère, manchego a iné.

Jedna z alternatív syra.

Vzdať sa syra a ostatných mliečnych výrobkov je súčasťou cesty súcitu ku zvieratám a pre človeka jednoznačne prospešná voľba. Nielen, že sa zbavíme nezdravej závislosti, ale či už ide o proteíny alebo vápnik, vo vyváženej rastlinnej strave ich získame v zdravšej forme a zároveň v dostatočnom množstve.

Taktiež existujú alternatívy mliečnych výrobkov a aj na slovenskom trhu sa s nimi môžeme stretnúť stále častejšie. Sú dostupné už aj v supermarketoch (alternatívy syrov sú napríklad značka Green Vie v supermarkete Fresh, Violife v obchodoch so zdravou výživou), hoci v zahraničí je táto ponuka oveľa širšia. Alternatívy sa však dajú vyrobiť aj doma – typy na výrobu rastlinného mlieka ponúkame v článku Vlastné rastlinné/orechové mlieko, za 5 minút a lacnejšie a syr je možné si vyrobiť napríklad z kešu orechov alebo pre syrovú príchuť do jedla pridať lahôdkové droždie (napríklad jednoduchá syrová omáčka sa dá pripraviť z uvarenej mrkvy, zemiaku a cibule rozmixovanými s lahôdkovým droždím a soľou).

Zdroje:
http://www.standard.co.uk/lifestyle/foodanddrink/cheese-triggers-the-same-part-of-the-brain-as-hard-drugs-say-scientists-a3141936.html
http://www.thisisinsider.com/is-cheese-vegetarian-2017-5
5 alarming facts about cheese and your health
Fotografie:
Nicolás Perondi
Jenn Kosar
GoVeggie