Chcete žiť zdravšie a do svojho jedálnička by ste radi zaradili správne potraviny, ktoré vášmu telu dodajú potrebné živiny? Dobre si pozrite nasledujúci zoznam: nájdete v ňom inšpiráciu na hotové zázraky, ktoré by rozhodne nemali chýbať vo vašom jedálničku. Zaraďte potraviny z nášho rebríčka do vášho stravovacieho režimu čím skôr, váš organizmus sa vám poďakuje.

Strukoviny

Fazuľa, šošovica ale napríklad aj taký bôb. Sú fantastickým zdrojom bielkovín aj vlákniny, za ktorých prísun vám bude váš organizmus nesmierne vďačný. Na strukovinách je skvelé aj to, že sú obrovskou zásobárňou energie. Po ich konzumácií teda len tak rýchlo nevyhladnete a nasýtia vás na dlhší čas. Vďaka tomu vás nebude trápiť tak známy a najmä u ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, aj neobľúbený vlčí hlad.

Listová zelenina

Do nej zaraďujeme rukolu, čakanku, mangold, kel, špenát, kapustu či brokolicu. Pri všetkých vrelo odporúčame, aby sa na vašom tanieri pravidelne objavovali. Listová zelenina obsahuje množstvo cenných živín a chráni pred chorobami. Ukrýva v sebe zelené farbivo – chlorofyl, ktorý prispieva k obranyschopnosti organizmu a má protizápalové účinky. Listová zelenina je cennou potravinou aj z dôvodu vysokého obsahu vitamínu B.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ovsené vločky

Vynikajúci zdroj vlákniny, ktorý zároveň nezruinuje vašu peňaženku. Ovsené vločky určite zaraďte do svojho jedálnička, ideálne hneď na raňajky. Sú skvelé nielen tým, čo nimi môže vaše telo získať, ale aj tým, že sú jednoduché na prípravu a existuje množstvo spôsobov, ako si na nich môžete pochutiť.

Pozri si viac info ohľadom zloženia vyváženej rastlinnej stravy a čo vegáni jedia.

Čučoriedky

Dobre známe a veľmi chutné tmavofialové bobuľky, ktoré sú známe tým, že patria medzi najzdravšie ovocie. Čučoriedky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, spomaľujú starnutie, čistia krv a pomáhajú aj pri problémoch s cholesterolom. Doprajte si ich tak často, ako sa len dá.

Orechy

Predstavujú zdravé tuky, ktoré sú pre ľudské telo veľmi dôležité. Okrem toho tiež priaznivo pôsobia na trávenie a vyprázdňovanie. Ale pozor, aby boli pre vaše naozaj prospešné, zabudnite na ich solenú, sladenú či praženú podobu. Najlepšie a najvhodnejšie sú pre vaše telo bez akýchkoľvek úprav. Oriešky ale konzumujte v malých množstvách, denne maximálne jednu hrsť, ktorá by mala predstavovať približne 10 gramov. Ak chcete mať istotu, že máte splnenú dennú dávku, pomôžu vám s tým váhy pre domácnosť.

Quinoa

Skvelá potravina, ktorú ocenia aj ľudia s celiakiou, pretože je bezlepková. Ak hľadáte chutnú a výživnú prílohu k jedlám, siahnite práve po nej. Obsahuje množstvo bielkovín, vlákniny, ale napríklad aj fosforu, ktorý je potrebný pre výživu zubnej skloviny. Ak športujete, quinou určite využijete, pretože významne prispieva k obnove tkanív.

Spirulina

Počuli ste už o nej? O jej priaznivých účinkoch na organizmus sa postupne dozvedá čoraz viac ľudí. Spirulina je morská riasa, ktorej sa pripisuje schopnosť zbaviť človeka únavy, pomáha pri chudnutí, znižuje hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na pokožku, je skvelá pri očiste organizmu a dokonca posilňuje imunitu. Spirulinu si môžete vypestovať aj doma v akváriu. Pokiaľ nemáte alergiu na morské plody, určite si ju doprajte čo najčastejšie, napríklad si z nej pripravte na raňajky chutné smoothie.

Brusnice

Výnimočné ovocie, ktoré využije vaša imunita, pleť a dokonca pomáha aj pri liečbe zápalov. Aj preto sa odporúča zaradiť do svojho jedálnička brusnice čo najčastejšie. Obsahujú vitamíny C, E, K a aj vitamíny zo skupiny B. V súvislosti s brusnicami sa tiež hovorí aj o ich pozitívnom vplyve na zdravie ústnej dutiny. Ak vám záleží na zdravých ďasnách a chcete predchádzať vzniku zubného kazu, brusnice sú jasnou voľbou.

Jačmenné krúpy

Pre niektorých najväčšia pochúťka s jemnou orieškovou chuťou, pre iných takmer neznáma potravina. Patríte do druhej skupiny? Jačmenné krúpy sú výborným pomocníkom, ak máte problémy s trávením. No nielen to, ich konzumáciou znižujete riziko srdcovo-cievnych ochorení a dokonca vás môžu ochrániť pred cukrovkou. Z jačmenných krúpov môžete pripraviť skvelé a chutné recepty – fašírky, krúpový šalát, krupoto, ale aj sladké jedlá ako napríklad nákyp.

Pozri si viac info ohľadom zloženia vyváženej rastlinnej stravy a čo vegáni jedia.

Zdroj obrázkov: freepik.com