Všímaš si to aj ty, že rôzne obchodné siete prinášajú na trh svoju verziu väčších balení arašidových, mandľových a iných masiel? Kilové balenie sa určite oplatí – je to lacnejšie, nemusíš sa báť, že sa pokazí (ak máš spotrebu ako ja, tak určite nie) a kelímok je nakoniec tiež užitočný na skladovanie hocičoho :D.

Ktoré si ale vybrať a kde si nakúpiť? V tomto článku nájdeš recenzie rastlinných masiel, ktoré nám prešli rukami (a chuťovými bunkami), a budeme to tu postupne dopĺňať.

Ako odlíšiť dobré rastlinné maslo od nezdravého?

Na policiach supermarketov nájdeš plno rôznych rastlinných masiel, hlavne arašidové – peanut butter (pretože arašídy sú lacné). Tu dávaj veľký pozor na zloženie. Stále čítaj ingrediencie a hľadaj 100% orechy. Takto máš istotu, že tam nie sú žiadne zbytočnosti, ktoré tvojmu telu netreba – tuky, ochucovadlá, zvýraznovače chuti, cukre. 

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Akým ingredienciám sa vyhnúť?

  • Častokrát tie typické americké peanut butter obsahujú palmový olej. Zďaleka sa im vyhni. 
  • cukor a rôzne sladidlá, ešte horšie invertné sirupy
  • priveľa soli
  • čokoľvek, čo ti tam vôbec nesedí a v orechovom masle nie je potrebné

 

Vieš, že arašidy vlastne nie sú orechy, ale strukoviny? To nič, aj tak sú dobré 🙂

Jednoduché pravidlo: hľadaj 100% orechy

Pri type Crunchy (chrumkavé) je často uvádzaný podiel v 2 číslach, napríklad:

80% – arašidové maslo, 20% – drvené arašidy

Prečo sú kvalitné rastlinné masla zdravé?

Tak ako orechy, aj masla z nich sú plné zdravých tukov, proteínov (viac o proteínoch, koľko a odkiaľ tu) a vitamínov. Čím kvalitnejšia produkcia orechov, tým zdravšie sú, no niekedy je ťažké zistiť kde boli produkované. To je ale uz krajná záležitosť, lepší je 100% orech či maslo od hocikiaľ, ako žiaden. Hodia sa ako len tak na lyžičke, tak do smoothie, jogurtu, s ovocím alebo aj do varenia a pečenia. Všestranné, chutné a zdravé – no nežer to!

Návrh na raňajky / alebo po-workout jedlo: skús si namiešať do misy ovsenné vločky, zalej trochou sójového mlieka, sójovým jogurtom, môžeš do toho nasypať mrazené lesné ovocie (a počkaj kým sa roztopí…) a na vrch si daj – 2-3 lyžice rastlinného masla – enjoy!

Recenzie arašidových masiel - ktoré je najlepšie?

Biotech USA: Peanut Butter Crunchy (alebo Smooth)

star rating 3 (1)

Recenzie mandľových masiel - ktoré je najlepšie?

Nájdeš aj veľa iných typov masiel – ochutené najčastejšie kakaom, lieskovcové, kešu, mix orechov, orechy  + kokos atď. Tieto nám ešte rukami neprešli, no keď ochutnáme, pridáme recenziu.

Samozrejme, hodnotenia sú založené na našej subjektívnej preferencii. Niekomu môže napríklad chutiť viac soli. Chce to skúšat a vybrať si podľa seba. Veríme, že tieto recenzie ale pomôžu s počiatočným rozhodovaním.

Máš iný názor alebo tu niečo chýba? Napíš do komentára: