Dobré veci vzniknú, ak dajú ľudia nezištne sily dokopy. Takto sa spojilo viacero organizácií aby vám v sobotu 30.1. priniesli premiéru filmu Unity, ktorý je pokračovanie dokumentárneho filmu Earthlings. Príjemne nás potešila vysoká účasť a záujem ľudí zo všetkých vekových kategórií a životných štýlov. Veľa sa toho pojedlo, porozprávalo a program sa ukončil už spomínanou premiérou, ktorá na zúčastnených silno zapôsobila.

Nie sme rovnakí, ale sme si rovní.

Hlavnou myšlienkou večera bola jednotnosť – unity. Jednotnosť všetkých živých tvorov, bez ohľadu na pôvod, druh, rasu a akékoľvek iné členenie. Dokument Unity poukazuje na fakt, že aj napriek tisícročiam vojen a sporov ľudstvo aj tak nenašlo mier a pokoj. Takže asi je čas skúsiť iný prístup. Tým prístupom je podľa autorov dokumentu láska a rešpektovanie všetkého života okolo nás.

„Veda, literatúra, vývoj technológií, filozofia či náboženstvo – nič nedokázalo odvrátiť ľudstvo od vzájomného zabíjania, zabíjania zvierat a prírody. UNITY je filmom o tom, prečo to vyzerá tak, že ani po tisíckach rokov spolu nedokážeme vychádzať.“ (Nation Earth)
Kým prvá časť Earthlings bola zameraná na zneužívanie zvierat pre zábavu, módu, medicínu, či jedlo, Unity nám v piatich kapitolách nazvaných Vesmír, Myseľ, Telo, Srdce a Duša ukazuje ako sa správame jeden k druhému, k zvieratám a k planéte ako celku. Unikátny film o súcite so všetkými živými tvormi, či prejavmi života unáša diváka za hranice hmotných rozdielov a vnímania protikladov. Režisér Shaun Monson spolu so stovkou svetoznámych hercov, spisovateľov, hudobníkov či športovcov rozpovedia príbeh lásky, tragédie a nádeje, všetko na pozadí tých najpresvedčivejších záberov 20. a 21. storočia.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Nie sme rovnakí, no sme si rovní.

Láska ide cez žalúdok

Jedným z riešení dnešnej smutnej situácie v medziľudských vzťahoch a vzťahoch medzi ľuďmi a inými tvormi, ktorí odporúčajú aj autori dokumentu Unity, je odstúpenie od využívania iných tvorov pre náš prospech. V dnešnej modernej dobe si už vieme zabezpečiť všetky živiny a zložky potravy z rastlinných zdrojov, vieme produkovať kvalitné materiály bez potreby zabíjania zvierat. Preto je životný štýl bez živočíšnych produktov jedným z naljepších krokov, aké môže každý dnes podniknúť. V zmysle tohto sa nieslo aj stravovanie na tomto podujatí – skvelí kuchári a dobrovoľníci si pre nás pripravili rôzne vegánske dobroty na ukážku, že rastlinná strava je chutná, rôznorodá a dokonca ešte farebnejšia :).

Mohli sme ochutnať recepty bližšie domácej kuchyni, ako aj niečo exotickejšie. O dostatok jedla pre všetkých hladných zúčastnených sa postarali kuchárky z HalmiCaffé kuchyne, ako aj dobrovoľníci napríklad z Ako Repa v Prešove a ďalší. A to všetko za dobrovoľný príspevok.

Viac ti už povedia chutné fotky:

Čo nepovedia slová… vyjadrí umenie

Myšlienku jednotnosti a jedinčenosti všetkých živých tvorov podčiarkla umelkyňa Gabriela Holcer svojím unikátnym štýlom a farbami. Zadívajte sa do jej obrazov a určite vás oslovia. (Výstava pokračuje v HalmiCaffé vo februári, tak si jej obrazy môžete stále pozrieť a zároveň si pochutnať na chutných vegánskych obedoch, ktoré HalmiCaffé ponúka.)

Skúsenosti z praxe poučia najviac

Ďalšou myšlienkou dokumentu Unity je spolunažívanie a lepšie zdieľanie dostupných zdrojov. Túto tému nám bližšie priblížil Robo Jankovich svojou prednáškou o konzumnom živote, jeho dopade na svet okolo nás a alternatívnymi riešeniami. Prednáška bola zakončená diskusiou o príkladoch komunitného života u nás na Slovensku a jeho skúsenosťami so sebestačným a udržateľným životným štýlom. Viac si o tom môžete prečítať v jeho knihe Prebúdzanie draka.

Ku kvalitnému programu, kvalitná muzička

Program ukončila kapela Papyllon precíteným unplugged koncertom a ich jedinečným “new rock ‘n roll” štýlom.

papyllon (Small)

 

Spolu s veganstvo.org na realizácii tohto podujatia pracovali aj

  • Hnutie 269 Slovakia, ktoré upozorňuje na fakt, že utrpenie, ktorým denne prechádzajú milióny zvierat by bolo úplne neprípustné, keby bolo páchané na ľuďoch (číslo 269 bolo idenifikačným číslom teľaťa z mliečneho priemyslu a je symbolom súcitu a spolupatričnosti s obeťami útlaku a nadvlády)
  • HalmiCaffé – vintage kaviareň s vegánskou reštauráciou, skvelou hudbou, dekorom a personálom
  • Wild and Free Kolektív, dobrovoľné zoskupenie ľudí, ktorých snahou je aktívne sa zapájať do boja za záchranu prírody, zvierat a ľudí
  • veľa ďalších dobrovoľníkov, ktorí nás kŕmili, fotili, točili, a to všetko na dobrovoľnej báze – v nôte dokumentu Unity 🙂

Viac v tejto video reportáži z www.culty.sk:

https://www.youtube.com/watch?v=D6eO5zc9ajA

Ďakujeme všetkým zúčastneným, dobrovoľníkom a organizátorom!