Veľa času a slov sa venuje debatovaniu či niekto je alebo nie je vegán, prečo by sa mal stať vegánom, rozpráva sa o vegánoch ako o nejakej politickej či náboženskej skupine. To vedie k obdočeniu od hlavnej témy a idei vegánstva – neubližovať, kde nemusíme. Namiesto toho strávime väčšinu času vysvetľovaním a obraňovaním tejto myšlienky, akoby to bola nejaká sekta, ktorej ide len motanie hláv. Ale zamyslime sa, o čo tu ide v skutočnosti.

Vegánstvo je životná filozofia, spôsob života, založený na minimalizovaní utrpenia, ktoré spôsobujeme našou existenciou. Ako to pekne vystihol Michal Kolesár: neubližuje, kde nemusí. Ďalej to vystihuje múdrosť:

Nerob iným to, čo nechceš, aby iní robili tebe.

Ktorú nájdeme v každej kultúre, či dávnej alebo modernej, v každom náboženstve, prečo sa jej aj hovorí “Zlaté pravidlo / Golden Rule alebo Etický kódex“. Vegánska filozofia toto pravidlo aplikuje nielen na iných ľudí, ale na všetky cítiace bytosti.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Toto je všetko, čo potrebuješ k žitiu lepšieho a empatickejšieho života. Nemusíš si hovoriť vegán, nemusíš sa stretávať len s vegánmi, nemusíš nosiť tričká s vegánskymi motívmi. Len ži tak, aby si neubližoval žiadnym cítiacim bytostiam. Nejedz ich, nenos ich, netráp ich pre zábavu, kozmetiku alebo šport.

Takýto spôsob života je predsa základ našej dnešnej zodpovednej, rozumnej a inteligentnej spločnosti, či nie?

Teoreticky áno. Prakticky nie ani zďaleka. Naše životy sú príliš zaťažené inými starosťami, aby sme dbali na toto jednoduché pravidlo. No pritom toto pravidlo nás robí ľuďmi – tvormi, ktorí vedia uvažovať, vedia si spojiť veci dokopy a vidia následky svojich činov a spôsobu života, aj keď nie sú priamo pred nimi.

Nepoužívajme dnešný zhon v našich životoch, ako výhovorku, že nemôžme byť plnohodnotnými, rozumnými a zodpovednými ľuďmi. Tento zhon sme tiež vytvorili my, tak ho môžme aj uzemniť a držať pod kontrolou. A práve život v súlade s pravidlom “Nerob iným to, čo nechceš aby iní robili tebe” je veľkým krokom v tom správnom smere – k vyrovnanejšiemu, zdravšiemu a empatickejšiemu životu, čo sa odzrkadlí aj na našej psychike a šťastí. A to nehovorím o ďalších bonusoch ako veľký krok k zlepšeniu ekologickej situácie na zemi prostredníctvom tejto vegánskej filozofie.

Sústreďme sa teda na propagovanie tejto filozofie, či už prostredníctvom vegánstva ako životného štýlu, alebo nie. Je jedno, či sa človek nazve vegánom alebo nie, ak žije podľa tohto pravidla do plnej miery.

Ako sme si napísali predtým, ľudia často opovrhujú novými myšlienkami, ako je napríklad vegánstvo. Ale málokto bude opovrhovať základnou myšlienkou ľudstva, málokto sa bude vysmievať myšlienke, ktorá je v rôznych formách zakorenená vo všetkých svetových náboženstvách a životných filozofiách.

Začni aj ty dnes žiť podľa tejto myšlienky a pomôž vrátiť ľudstvo na tú správnu koľaj – nie pokoritelia, ale ochrancovia tejto planéty a života na nej.

Ide o to, ako žiješ, nie ako svoj životný štýl nazveš.

Nerob iným (cítiactim bytostiam) to, čo nechceš aby robili tebe.