Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po supermarketové reťazce. Aktuálnu situáciu a porovnanie vývoja doma a v zahraničí podľa nedávnej správy občianskeho združenia Humánny pokrok sme pre vás zhrnuli v tomto článku.

Stav v EÚ a vo svete

I keď prichádza k postupnému úbytku klietkového chovu, stále z neho pochádzajú približne dve tretiny všetkých vajec. V rámci Európskej únie je situácia výrazne lepšia, keďže viac ako polovica nosníc je chovaná v alternatívnych chovoch.

K úbytku klietkového chovu prispievajú aj potravinové firmy a prevádzky z gastronómie a hoteliérstva. Medzi tie najznámejšie patria Danone, Nestlé, Marks & Spencer alebo Mondelez, pod ktorú spadajú produkty Figaro či Opavia. Hotelové reťazce Hilton, Four Seasons Kempinski sa od klietkového chovu taktiež odklonili. Medzi viac ako 925 gastro prevádzok, ktoré urobili rovnaký krok patria siete kaviarní Costa Coffee a Starbucks. Nedávnym prelomovým úspechom bol prechod na vajcia z neklietkových chovov skupinou Restaurant Brands International, pod ktorú patrí i populárny fastfood Burger King.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Veľký vplyv na vývoj situácie má aj platná legislatíva. Klietkový chov v Spojených štátoch Amerických zakázala napríklad Kalifornia, Nevada či Kolorádo. Z európskych krajín sú to Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Česká Republika, Rakúsko belgický región Valónsko. Okrem zmien v jednotlivých krajinách sa aktuálne diskutuje i o možnom plošnom zákaze klietkového chovu v EÚ od roku 2027.

Slovensko

Napriek tomu že 54 z 84 oficiálne registrovaných chovov sliepok na Slovensku využíva alternatívne spôsoby chovu, v percentuálnom zastúpení žije stále viac ako 76,7% sliepok-nosníc v klietkovom chove. To spôsobilo, že sa Slovensko v roku 2019 ocitlo v spodnej časti zoznamu ohľadne pomeru alternatívnych chovov v EÚ. I keď sa stále držíme na chvoste, v priebehu nasledujúceho roka došlo k zlepšeniu o približne 7%.

V roku 2020 bola na Slovensku len približne jedna petina sliepok chovaná v bezklietkových systémoch. V porovnaní s predošlým vývojom však šlo o výrazný pokrok.

Spôsobil to i postupný prechod na predaj vajec z bezklietkových chovov. K jeho úplnému docieleniu sa do roku 2025 zaviazali popredné supermarkety Tesco, Terno, Kaufland, Delia, Lidl, Kraj Billa, pričom výnimkou je Coop Jednota. Rovnaký cieľ si do roku 2030 dala slovenská Únia hydinárov, čo naznačuje pozitívny budúci vývoj.

Veľkú moc prispieť k zmene majú v rukách samotní spotrebitelia, najmä nákupom vajec s najžším možným číselným označením, ideálne s číslom 0.

Tieto záväzky odzrkadľujú verejnú mienku spotrebiteľov, ktorú prezentuje prieskum agentúry Focus z roku 2019. Z 1008 respondentov a respondentiek bolo až cez 60% pre zákaz klietkového chovu. Takmer rovnaký podiel sa prikláňal k prechodu obchodov prevádzok na vajcia z bezklietkových chovov, a viac ako polovica by akceptovala vyššie ceny takýchto produktov.

Z prieskumu vyplýva, že verejnosť podporuje lepšie podmienky hospodárskych zvierat – ostáva už len na producentoch a predajných sieťach, aby s mienkou verejnosti držali krok.

Viac informácií vrátane toho, ako supermarketové reťazce plnia svoje záväzky, si môžete pozrieť tu alebo na stránke občianskeho združenia Humánny pokrok.

Zdroje

https://humannypokrok.sk/wp-content/uploads/2021/11/Slovensko-na-ceste-ku-koncu-klietkoveho-chovu.pdf (www.humannypokrok.sk)