rozne rastlinne mlieka

Čo ponúka slovenský trh?

Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet značiek, ktoré spolu prinášajú okolo 150 druhov nápojov. Základ tvoria najmä sójové mlieka, ktoré sú často v ponuke vo vanilkovej či čokoládovej príchuti, no tento trend postupne nasledujú rastlinné nápoje z ovsa, kokosu alebo mandlí. Z radu tých extravagantnejších i ťažšie dostupných druhov je to napríklad lieskovcové, špaldové či kešu rastlinné mlieko.

Značky Alpro, K – take it Veggie od nemeckého reťazca Kaufland, dmBio, Billa BIOJoya tvoria zoznam najpoprednejších značiek u nás. Ak hľadáte lokálne vyrobené mliečne alternatívy, tie od Body&Future, Nuttery, Bio-Mek Plant Cow sú to pravé pre vás.

Rozmanitosť

Výrobcovia neustále prinášajú na trh niečo nové, napríklad rastlinné nápoje barista, ktoré sú skvelé na prípravu kávových a iných teplých nápojov pre svoju krémovosť a lahodnosť. Taktiež sa v regáloch objavujú rozmanité kombinácie, ako ryžovo-lieskovcové či ovseno-kokosové rastlinné mlieka. Objaviť môžete nové príchute ala jahoda alebo horká čokoláda, ale taktiež nápoje z iných ingrediencií – maku, pohanky a brazílskych orechov.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ekológia

Prvenstvo v nízkom dopade na životné prostredie patrí ovsenému nápoju, za ktorým nasleduje rastlinné mlieko zo sóje. Výroba takého mlieka síce vyprodukuje viac emisií ako pri ovsenom víťazovi, no na výrobu jedného litra sa spotrebuje iba 28 litrov vody, čo je s prehľadom najmenej zo všetkých druhov.

Naopak, výroba mandľového mlieka síce neprodukuje veľa emisií (0,7 kg CO2eq) ani nezaberá veľa pôdy (0,5 m2), avšak na jeden liter nápoja treba až 371 litrov vody. V porovnaní s kravským mliekom sú však i tie environmentálne „najnáročnejšie“ rastlinné mlieka ekologickejšou voľbou, keďže získať liter kravského mlieka si vyžaduje až 9 m2 pôdy, 628 litrov vody a 3 kg CO2eq.

zdroj – jemprezem.sk

Cena

Ako sme už spomenuli, najrozšírenejší a zároveň cenovo najdostupnejší je sójový rastlinný nápoj, ktorý majú vo svojej ponuke všetky popredné supermarketové reťazce na Slovensku. Ceny sa pohybujú priemerne okolo 2€, v závislosti od značky a príchute.

Ryžové i ovsené mlieka sú dostupné za približne 2,30€, ale oproti drahšiemu mandľovému mlieku nie je až tak samozrejmé na ne naraziť v obchodoch s potravinami. Najdrahšou alternatívou je nápoj z kokosového orecha, ktorého priemerná cena sa približuje k 3€.

Cenovka na zdravie?

Práve cena je jedným z potencionálnych faktorov, ktoré môžu odradiť bežného ne-vegánskeho zákazníka, keďže sa priemerne pohybujú vyššie ako tie za kravské či iné živočíšne mlieka dostupné u nás. Je to pravdepodobne priamy dôsledok menšej rozšírenosti a nižšieho dopytu po rastlinných alternatívach mlieka, no rozdiely v cenách ovplyvňuje napríklad aj DPH.

Do legislatívy bol totižto 1. januára minulého roku uvedený nový zákon, ktorý znižuje sadzbu „DPH vo výške 10% zo základu dane“ na viaceré produkty, vrátane tzv. „zdravých potravín“. Sem bolo zaradené i mlieko a niektoré výrobky z neho, ako kyslá smotana, jogurt či kefír a dokonca i mliečne výrobky obsahujúce „pridaný cukor alebo ostatné sladidlá“. Paradoxne, niektoré druhy ovocia často pestované na Slovensku, napríklad slivky, broskyne alebo zdravá zelenina ako mrkva a ďalšie sa na zoznam nedostali, no paradoxne chlieb, sladké pečivo, koláče, sušienky a ostatné pekárske výrobky sa považujú za “zdravé potraviny” – ako postrehol portál Podnikajte.sk, ktorý zákon zhrnul vo svojom článku.

Otázkou teda zostávajú kritériá, podľa ktorých sa zdraviu-prospešnosť potravín s polovičnou DPH určovala. Rastlinné mlieka sa naň bohužiaľ taktiež nedostali, i napriek ich nižšiemu podielu nezdravých tukov zastúpených práve v kravskom mlieku. Ceny rastlinných mliek v porovnaní so živočíšnymi síce ostávajú priemerne vyššie, avšak to aj ich výživová hodnota a prospešnosť pre naše zdravie a planétu, a preto by nás cenové rozdiely nemali odradiť.

Viac informácií môžete nájsť na stránke JemPreZem.sk a v ich praktickej príručke, ktorú si môžete stiahnuť kliknutím sem.

V Sprievodcovi rastlinných alternatív mliek od Jemprezem.sk nájdete napríklad:

  • celkový prehľad značiek, ich zastúpenie v obchodoch a ceny
  • výživové hodnoty jednotlivých nápojov
  • informácie o emisiách a dopade rastlinných mliek na životné prostredie
  • akým rastlinným mliekam sa vyhýbať pri alergiách
  • tipy na využitie rôznych druhov mliek v kuchyni

Zdroje

Článok z portálu Podnikajte.sk

Článok o zníženej DPH na vybrané produkty od 1.1.2020

Zákon o zníženej DPH na vybrané produkty od 1.1.2020