Veganuary, alebo vegánsky január, každoročne vyzýva ľudí, aby na mesiac skúsili vegánstvo ako svoje novoročné predsavzatie. Ostať pri vegánstve je však pre mnohých boj, ktorý neskôr vzdajú. Ako obmedziť živočíšne produkty dlhodobo? Reducetariánstvo je odpoveď, ktorú možno hľadáte aj vy.

Každým rokom svoj jedálniček zbavuje živočíšnych produktov viac a viac ľudí s cieľom posilniť svoje zdravie, pomôcť planéte a znížiť utrpenie zvierat. Aj keď počet vegánov a vegetariánov rastie čoraz rýchlejšie, tieto spôsoby stravovania mnohým pripadajú príliš obmedzujúce či náročné. Medzi odradzujúce faktory patrí nahrádzanie živočíšnych výrobkov, stráženie si príjmu potrebných vitamínov či minerálov a v neposlednom rade okolie, ktoré často ešte stále vníma mäso, mliečne produkty či vajcia ako neodmysliteľnú súčasť stravy. Na druhej strane je však vôľa a snaha znížiť negatívny dopad jednotlivca na životné prostredie, empatia voči zvieratám či túžba žiť zdravším životom.

Ako to celé začalo?

Podobnú dilemu mal aj Brian Kateman, ktorý sa už ako univerzitný študent opakovane pokúšal zavrhnúť živočíšne produkty, a opakovane zlyhával. Jeho zápolenie s prechodom na rastlinnú stravu ho priviedlo na myšlienku založiť nový spôsob stravovania sa, v ktorom by išlo o znižovanie konzumácie mäsa a živočíšnych produktov, nie o ich úplné vyradenie z jedálnička. Spolu so svojím blízkym priateľom Tylerom Altermanom v roku 2015 založili hnutie, ktoré, vychádzajúc zo slova redukovať, nazvali reducetariánstvo. Vytvorili webovú stránku Reducetarian.org zameranú na šírenie informácií o reducetariánstve a v roku 2017 prišla na svet kniha The Reducetarian Solution (Reducetariánske riešenie). O rok neskôr vyšla i reducetariánska kuchárka s „125 jednoduchými, zdravými, a chutnými rastlinnými receptami pre všežravcov, vegánov, vegetariánov, a všetkých ostatných niekde medzi”.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ciele reducetariánstva

Na výročnej reducetariánskej konferencii v septembri 2019 Kateman predstavil nemalú ambíciu reducetariánskeho hnutia a to „znížiť globálnu spotrebu živočíšnych produktov o 10%”. Zároveň navrhol ako sa k takémuto cieľu dopracovať – vyzval ľudí, aby si osvojili zvyky ako „nemäsové pondelky” alebo „víkendové vegetariánstvo” (zdroj). Čoskoro uzrie svetlo sveta i ďalší projekt, ktorý rozšíri povedomie o reducetariánstve a to dokument s názvom Meat Me Halfway (Stretneme sa na polceste; Meet = stretnúť sa, Meat = mäso), ktorý Kateman spolu-režíruje.

Je možné, že si reducetarián(ka), a ani o tom nevieš?

Toto hnutie má veľa priaznivcov, ktorý si reducetariánstvo osvojili a aktívne znižujú svoju spotrebu živočíšnych potravín. Lepšia informovanosť verejnosti a najmä zvýšené povedomie o klimatickej kríze má však za následok aj tzv. „podvedomých reducetariánov“, teda ľudí, ktorí síce konzumujú menej mäsa, vajec či mliečnych výrobkov, ale nerobia to s vedomím, že patria do tejto kategórie (zdroj). Dá sa teda povedať, že reducetariánstvo je vedľajším produktom dnešnej doby a ľudia sa k nemu uchyľujú samovoľne na základe vzdelanosti a pocitu spoločenskej zodpovednosti voči planéte a jej ostatným obyvateľom.

Prečo sa stať reducetariánom?

I keď v menšej miere ako pri vegetariánstve či vegánstve, reducetariánstvo v sebe ukrýva všetky výhody prechodu na stravu viac bohatú na rastlinné produkty. Čo je ale najsilnejšou stránkou tohto spôsobu stravovania sa je jeho inkluzivita, keďže nemá žiadne presné pravidlá a nevylučuje žiadne potraviny. Reducetariánstvo iba nabáda k úbytku tých, ktoré nepriaznivo vplývajú na nás a na naše prostredie, teda potraviny živočíšneho pôvodu a zároveň vyzýva k zvýšenej konzumácii tých rastlinných. Táto zmena by avšak mala prebiehať takým tempom, akým človek uzná za vhodné vzhľadom k svojej osobnej situácii.

Malé kroky pre veľkú zmenu

Práve tento aspekt reducetariánstva v sebe ukrýva jeho potenciál. Reducetariánstvo je ľuďom prístupenejšie, keďže v nich neevokuje príliš náročnú výzvu alebo pocit odopierania si. Faktom však ostáva, že čo i len čiastočné zníženie konzumácie mäsa a iných živočíšnych produktov pomáha zvieratám i našej planéte, najmä, ak tak urobí čo najviac ľudí. Je teda potrebné verejnosti prezentovať benefity reducetariánstva, a zvýrazniť dôležitosť malých a postupných krokov. Podobne ako Brian Kateman, mnoho nadšencov rastlinnej stravy krátko po zmene zablúdi späť, najmä ak sa jedná o obľúbené jedlá alebo spoločenské situácie. Ak sa tak stane, pociťujú vinu, ktorá niekedy prichádza aj z ich okolia a môžu vzdať svoj cieľ úplne. Apelovaním na pozvoľnú zmenu, reducetariánstvo práve tomuto predchádza a znižuje tlak na jednotlivca.

Vegetariánov a vegánov bude stále pribúdať a je možné, že jedného dňa budú tvoriť väčšinu obyvateľstva našej planéty. Takáto zmena však bude trvať celé generácie a z vedeckých výskumov je jasné, že našej planéte dochádza čas. Musíme konať hneď a práve reducetariánstvo je jedným z kľúčov v boji proti klimatickej kríze.



Použité zdroje: