Tento článok je príbeh jednej z nás, napísaný vlastnými slovami. Nech to tu nie je len fakty a štatistiky, ale aj trochu ľudských príbehov :).

“Zdravím Ťa. Píšem Ti pri západe slnka a pozerám na mesiac vychádzajúci ponad les. Vnímam pohyby vetra v korunách stromov. Vychutnávam si čaj, a moja duša sa usmieva nad prítomným okamihom. Moja láska a úcta ku všetkým živým bytostiam Ti chce niečo ukázať. Či už nás spája starostlivosť o svoje zdravie, láska k prírode, súcit k živým tvorom alebo len iskra záujmu o svet bez utrpenia iných bytostí, úprimnosťou Ti hovorím, mám radosť že si tu.

Zhlboka sa nadýchni a vydýchni. Dovoľ si na pár sekúnd zatvoriť oči a uvoľniť svoju myseľ. Usmej sa. Nalaď sa na svoj priestor kľudu. Rada by som začala úsmevom. Chcem Ti ukázať, ako prirodzene a s láskou som sa ocitla vo svete, kde sa moja duša usmieva úplne stále a chcem Ti ukázať prečo. Poviem Ti, ako sa mi darí zdieľať ho iným bytostiam.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ľudia ktorým pomáham nachádzať a liečiť príčiny ich zdravotných problémov sa ma často pýtajú, akú úlohu má v mojom živote strava a ako sa ku mne dostali informácie ktoré mám. Keďže sme na stránke o vegánstve, najprv Ti chcem povedať prečo som prestala konzumovať živočíšne výrobky. Chcem vyvrátiť domnienky o tom, že takáto zmena prináša komplikácie a vyžaduje si odopieranie si niečoho, čo telo považuje za prirodzený zdroj živín. Mnoho ľudí sa na mňa obrátilo s týmto postojom ale ja verím, že opak je pravdou.

Dovoľ mi uviesť Ťa v pár vetách do minulosti môjho príbehu. Verím, že evolúcia môjho vedomia vo vnímaní týchto vecí Ti umožní lepšie pochopiť, čo Ti chcem ukázať.

Filozofie súcitu ku zvieratám mi boli odmalička známe a vďaka mamke vegetariánke mi rôzne náhrady mäsa neboli cudzími pojmami. Neuvedomelosť a neinformovanosť dieťaťa s vplyvom vyznávačov mäsa ako hlavného zdroja energie (zvyšok rodiny) však spôsobili, že som mala rôzne fázy vývoja stravovania. Ako dieťa senzitívne na energie som cítila, že konzumácia mäsa vplýva na moje emócie, nálady, úroveň môjho vedomia a dokonca na kvalitu môjho spánku. Často som cítila hnev, únavu, náladovosť a lenivosť. Dnes by som povedala, že som bola príliš uzemnená prijímaním jednej z najsilnejšie materializujúcich energií- mäsa.

No moje detské ja sa uspokojilo s výrokom : ,,Smrť je prirodzená fáza životného cyklu. Neplačem nad ich smrťou samotnou, plačem nad energiou bolesti, strachu a utrpenia nevinných bytostí ktorou sa sýti neuvedomelosť, sebectvo a ego.“ Nepodporovala som veľkochovy ale na domácom chove som nevidela nič zlé.

Môj názor na zabíjanie zvierat bol : ,, Ak to cítiš na mäsožravca, zober nôž, choď za kravou, pozri jej do očí a zabi ju. Ak by si to nedokázal, nie je to len forma zbabelosti? Zaplatiť nech to za teba urobí niekto iný?“ Ako dieťa som sršala múdrosťami ale popritom som v pohode jedla syrovú pizzu.
Ako som povyrástla, začala som skúmať svet energií a úprimne ma vydesilo, keď som sa z tohto pohľadu pozrela na realitu veľkochovov. Výrok ,,si to čo ješ“ mi už neprišiel vôbec odveci. Zrazu som vnímala tú obrovskú energiu bolesti, utrpenia a strachu ktorá sa nesie nad celým týmto priemyslom. A začala som vnímať, že mnoho ľudí okolo mňa vyžaruje a priťahuje energiu strachu, úzkosti, podráždenosti, a niektorí sa až priam utápali hlbokou sebaľútosťou.

A vtom mi do života prišla krásna osôbka- Miro, prevádzkujúci Veganu v Košiciach.

  1. Vylúčenie živočíšnych produktov môže byť dokázateľne lacnejšou formou stravy! Bála som sa opaku no ak si varíš sám zo surovín ktoré tvojmu telu vyhovujú, dopraješ si hojnosť všetkých potrebných živín, môže Ťa prekvapiť rovnako ako mňa, že náklady Ťa vyjdú výrazne lacnejšie ako tvojho kamaráta so stravovaním priemerného milovníka konzumnej spoločnosti.
  2. Keď ochotne odpovieš zvedavcom (kolegom, priateľom, zákazníkom…) na otázky prečo neješ živočíšne produkty, 95% súhlasí s tvojimi myšlienkami a viac ako 60% od Teba naozaj pýta podklady a recepty ! (To už nabiehali prvé účinky úplnej zmeny v strave a ľudia sa ma pýtali prečo som stále usmiata, prežiarená a plná energie.)

Poznáš to, keď si s niekým vymeníš vlnu porozumenia hneď pri prvom stretnutí a zrazu si uvedomíš, že už niekoľko hodín sedíte a filozofujete? On bol pre mňa nádherným doplnením vedomostí o živočíšnych produktoch, chovoch, testovaní na zvieratách atď. Boli to hodiny rozhovorov a ochutnávania rastlinných výrobkov, no hlavne hodiny príjemnej atmosféry vo výmene inšpirácií. Stačilo mi vidieť pravdu a zahorela vo mne túžba niečo s tým robiť. Uznávam slobodu voľby, a preto som nikdy nepatrila k tým čo by niekomu nútili svoje názory no pocítila som túžbu poskytnúť ľuďom fakty ktoré mi v mnohom otvorili oči a som za to vďačná. A ľudia sa začali naozaj pýtať a načúvať.

Zároveň som hľadala ďalšie pravdy či už cestovaním po svete alebo sama v sebe. Stretla som ďalšie zaujímavé bytosti, ktoré mi pomohli rozvinúť moje schopnosti v oblasti liečiteľstva, porozumenia samej seba a pochopenia intuície prepojenej s telom a začala som sa ňou riadiť aj čo sa prijímania živín týka. Naučila som sa čítať signály môjho tela a vnímať, aké látky potrebuje. Neodopierala som si živočíšne produkty, prestala som ich jesť celkom prirodzene. Kus mäsa už pre mňa nebol lákavým kúskom jedla ktoré si chcem z morálneho hľadiska odoprieť. Bol pre mňa kusom mŕtveho tela nevinného tvora a na tom pre mňa nie je nič lákavé.

Tvoje telo čerpá energiu zo všetkého čo skonzumuješ a je vďačné ak mu dopraješ potravu ktorá je čistá a plná živín. Nechcela som vedome prijímať energiu ktorá moje telo zaťažuje, jednoducho som to tak cítila.

Vyzbrojenú informáciami o pestrosti a vyváženosti vegánskej stravy ma moja túžba cestovať odviala do sveta, kde som preskúmala rôzne druhy cudzokrajnej kuchyne a spoznala som skutočné spektrum možností ktoré ponúka svet bez konzumácie živočíšnych produktov. Bola som fascinovaná. Zaplavila ma chuť do života, chuť do jedla, chuť variť a experimentovať. Starať sa o seba. Až vtedy som prešla na čisto vegánsku stravu.

Nebola to zmena obmedzujúca zdravie ani rozpočet, ako sa mnohí ľudia domnievali. Počas pobytu v Anglicku som bola obohatená o mnoho skúseností prekvapili ma zistenia že:

Zmena

Skutočná zmena nastáva až tu. Vrátila som sa na Slovensko s uvedomením, že som úplne iná. Akoby som sa transformovala do lepšieho sveta. Zmeny, ktoré som na sebe pozorovala neboli mojim primárnym cieľom, ale príjemným prekvapením. Pocit ktorý nasledoval, je dôvodom pre ktorý Ti o tom píšem.
Cítila som sa ľahšia, doslova nabitá energiou (okamžite evidovateľné pri turistike – po lese behám odkedy som sa naučila behať ale nikdy predtým som necítila takú ľahkosť a silu). Zlepšil sa mi zrak, pleť, podráždenosti už len mávam z diaľky s pokojným úsmevom na tvári, cítim sa šťastne, čisto a zdravo. Málokedy pociťujem únavu. Som so sebou prepojená natoľko, že vždy viem aké jedlo alebo tekutinu si práve potrebujem dopriať aby moje telo fungovalo ako má a mohlo sa cítiť dobre. Už roky som nezjedla tabletku alebo čokoľvek čo farmaceutický priemysel nazýva liekom. S očistením stravy sa mi očistili aj emócie a schopnosť vnímania, zrýchlila sa mi schopnosť regenerácie. Nepociťujem emočné výkyvy, smútok, hnev či únavu. Moje telo dokáže byť zdravšie, produktívnejšie a výkonnejšie než som si myslela.

Zlepšili sa mi schopnosti a našla som svoju harmóniu vďaka ktorej sa teraz usmievam na hviezdy ktoré vyšli kým Ti píšem. Veľmi rada pomáham aj ďalším bytostiam, s úprimnou láskou, aby im žiarili oči od radosti že našli cestu sami k sebe. Nielen že mám šťastnejší život. MILUJEM život! A nielen svoj, preto sa snažím chrániť aj iné životy. Keď v sebe človek cíti mier a lásku, nezabije tvora ktorý je jej odrazom. Nie preto, že by to nedokázal urobiť ale prečo by to robil? Prečo by jedna bytosť plná lásky ubližovala tej druhej? V tom spočívala moja zmena vedomia.

Naučila som sa vidieť spojitosti medzi duševným a fyzickým zdravím a často vídam, že mnoho problémov s emóciami a celkovým psychickým a fyzickým zdravím má súvis alebo istú formu prepojenia so stravou, tak ako som to predtým pozorovala na sebe. Šialené ako veľmi sa odráža jedlo na emočných vlnách človeka.

Priatelia z ktorých cítim najviac životnej energie, disponujú zdravím, sú plní harmónie a zdravého sebavedomia a svoje telo vážia ako chrám. Sú to presne ľudia ktorých myslím keď poviem že im žiaria oči.

Stará múdrosť hovorí: ,,Jedz mŕtve telá a tvoje vedomie bude upriamené na telo, na hmotu. Bude obmedzované na materiálny svet. Jedz plody zeme a aj Tvoja myseľ bude plodiť, tvoja duša bude kvitnúť. “

Najkrajšia zmena

Hľadela som do očí srnky. S blízkym priateľom sme sedeli v tráve, obklopení kruhom mladých briez. Sledovali sme ju. Rozprával mi o starých učeniach pôvodných indiánov. O tom, ako hlboko si vážili každú živú bytosť a ako verili, že každé zviera je vo svojej podstate nositeľom posolstva, tzv. medicíny, ktorej dokázali načúvať a porozumieť. Vnímali ich ako duchovných sprievodcov a radcov. Poznali každý prejav ich energie. Vďaka múdrosti od týchto sprievodcov dospeli k poznaniam o sebe a svojich schopnostiach a daroch ale aj o svojich strachoch. Rozprával mi o energii ktorú predstavuje srnka. V tej chvíli pristúpila bližšie . Cítila z nás pokoj. Neprestávala mi hľadieť do očí a ja som v tých očiach uvidela celú jej nežnú krásu. Videla som ju ako stelesnenie elegancie ladného pohyb a sily. Nemala strach. Naučil ma s ňou komunikovať. Cítila, že je pri nás v bezpečí. Privolala som ju bližšie. Ona prikročila úplne blízko a rozhodla chvíľku pobudnúť v našej prítomnosti. Slová nevyjadria úctu, akú som pocítila.

Nevnímam ich len ako živé tvory s citmi. Vidím v nich niečo oveľa viac, čistú nevinnosť a krásu ktorú treba chrániť. Odvtedy som mala toľko zaujímavých prežitkov so zvieratkami, že ak niekto vyhlási že zvieratko nie je nič viac než materiálny produkt, úprimne… moje srdce zaplavuje ľútosť.

Nielen nad tvormi ktoré trpia ale aj nad tvormi ktorí im to, či už priamo alebo nepriamo spôsobujú. Všimol si si, ako sa ukazuje ušľachtilosť a charakter človeka pri jeho správaní voči tak bezbrannému stvoreniu? A všimol si, že často tým človek ukazuje svoj skrytý vzťah k sebe? Ak Ti pripadá v poriadku to utrpenie ktoré ľudia spôsobujú zvieratkám kvôli peniazom, je to tvoje vlastné rozhodnutie a ja rešpektujem tvoje právo slobodného názoru. Ale ak nie, dovoľ mi pozvať Ťa do tohto sveta, pretože táto voľba je Tvoja a ja som tu preto, aby som Ti povedala že to nie je voľba ktorú by si ľutoval. Je to voľba ktorá má v pozadí mnoho nádherných zmien.

Prajem Ti, aby sa Tvoja duša usmievala v tanci na svojej ceste tak ako moja, naplnená láskou a šťastím ♥”