Európsky parlament hlasoval o názvoch rastlinných výrobkov. Zatiaľ čo vegánsky burger dostal zelenú, nemliečne alternatívy to také jednoduché mať nebudú.

vegansky burger

‘Veggie burger ban’ alebo koniec rastlinného burgeru

Vášnivé diskusie na tému názvov vegetariánskych a vegánskych výrobkov sa vedú už nejakú tú chvíľu. Rozhodujúci moment prišiel minulý piatok, 23. októbra, kedy Európsky parlament odmietol návrh zákona, známy aj ako ‘Veggie burger ban’, ktorý by zakázal výrobcom rastlinných alternatív živočíšnych produktov používať pojmy ako ‘burger‘ či ‘párok’ pre ich výrobky.

Tento zákaz podporila najmä najväčšia asociácia európskych farmárov Copa-Cogeca, ktorá vyhlásila, že používanie týchto pomenovaní pre nemäsové výrobky je mätúce pre zákazníkov. Proti tomuto sa ohradilo hneď niekoľko organizácií, vrátane Greenpeace a ProVeg, ktorá proti zákonu bojovala aj petíciou na svojej stránke.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Budúcnosť rastlinných jogurtov a ich výrobcov

Okrem zákona o náhradách mäsa sa hlasovalo aj o rastlinných alternatívach mliečnych výrobkov, ako sú jogurty alebo syry. Tu výsledok už nebol taký priaznivý, keďže Európsky parlament podporil sprísnenie obmedzení, ktoré nedovoľujú výrobcom používať slovné spojenia ako náhrada jogurtu či imitácia syra v rámci EÚ. Podobný zákon bol schválený v roku 2017 a obmedzil používanie pojmov ‘mlieko’, ‘maslo’ alebo ‘syr’ pre produkty rastlinného pôvodu.

Viceprezidentka organizácie ProVeg, Jasmijn de Boo, nazvala tieto obmedzenia ‘úplne zbytočnými’ a poukázala na to, že tieto názvy slúžia na priblíženie textúry a chuti produktu pre potencionálneho zákazníka. Práve používanie týchto pojmov napomáha výrobcom rastlinných produktov priblížiť zákazníkom etickejší a ekologickejší spôsob stravovania sa. Ak im Európska únia túto možnosť odoberie, bude to mať pre nich veľmi vážne následky vo forme premenovávania produktov nesúcich takéto názvy a nutnosti novej marketingovej stratégie, čo tieto firmy bude stáť nemalé peniaze.

Nejasná vízia Európskej únie

Mnohé environmentálne organizácie tento krok Európskeho parlamentu skritizovali, keďže spomínané zákony nie sú v súlade s iniciatívou Európskej únie v boji s klimatickou krízou. Súčasťou ich stratégie ‘z farmy na stôl‘ (Farm to Fork, F2F) je umožniť konzumentom zvoliť si zdravší a udržateľnejší spôsob stravovania sa. Sprísňovaním pravidiel názvoslovia pre rastlinné produkty Európska únia naopak sťažuje výrobcom efektívne propagovať ich výrobky a teda aj osloviť širšie vrstvy spoločnosti. Obe rozhodnutia bude ďalej prerokovávať Európska rada.

Chceš sa zapojiť aj ty? Tak sleduj vývoj situácie a podpor svojím podpisom podobné petície – tá od ProVeg získala takmer 274 000 podpisov!

Zdroje:
https://www.facebook.com/SlovenskaVeganskaSpolocnost
https://www.theguardian.com/world/2020/oct/23/european-farmers-lose-attempt-to-ban-terms-such-veggie-burger
https://edition.cnn.com/2020/10/24/europe/eu-vote-veggie-burgers-dairy-labels-scli-intl/index.html https://www.npr.org/2020/10/23/927278172/veggie-burgers-can-be-called-burgers-european-parliament-says?t=1603574312495
https://proveg.com/uk/stop-the-veggie-burger-ban-petition/
https://plantbasednews.org/culture/dairy-ban-voted-in-veggie-burger-ban-rejected/
https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/news/utok-na-polnohospodarstvo-nie-je-to-daleko-od-pravdy-hodnotia-novu-potravinovu-strategiu-eu-farmari/
https://www.washingtonpost.com/world/2020/10/23/eu-rejects-proposal-ban-labeling-plant-based-foods-veggie-burgers/
https://www.greenpeace.org/eu-unit/issues/nature-food/45209/eu-parliament-backs-ban-on-dairy-like-names-for-vegan-products/#:~:text=Brussels%20%E2%80%93%20The%20European%20Parliament%20has,plant%2Dbased%20alternatives%20to%20meat.