Čo vám vznikne, keď spojíte skvelú víziu s dobrou myšlienkou a šikovne to uplatníte v praxi??

Veľa z vás už určite pozná HalmiCaffe v Košiciach – nielen vďaka ich akciám (naposledy premietanie dokumentu Unity), ale aj vďaka ich skvelej vegánskej kuchyni, atmosfére či dekoru.

Zaujímalo nás, ako sa zrodil nápad vegánskej kuchyne, ako im to ide a čo pre nás plánujú v budúcnosti. Zároveň sme ich spokojní zákazníci, takže sme HalmiCaffe požiadali o rozhovor. Je skvelé vidieť úspešné skĺbenie dobrej vízie s myšlienkou vegánstva a zároveň to všetko šikovne uviesť do praxe. Veríme, že tento rozhovor inšpiruje ďalších, ktorí si pohadzujú podobnú myšlienku či projekt.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ak ste v Košiciach, určite si do HalmiCaffe zájdite, či už na obed (alebo možno čoskoro raňajky či večeru), na dobré pivko / drink alebo na jednu z ich akcií.

 

1. Povedz nám v rýchlosti o HalmiCaffe a ako dlho už fungujete?

HalmiCaffe je kultúrna kaviareň, ktorá vznikla takmer pred dvomi rokmi a medzičasom sa jej integrálnou súčasťou stala vegánska kuchyňa bývalej čajovne Amana. Je miestom, ktoré žije dobrou kávou, halmi atmo (2) (Medium)zdravým bezlepkovým jedlom, koncertmi, workshopmi a vďaka coworkingu a kreatívnym aktivitám aj skvelými ľuďmi. A tých vecí je omnoho viac. Atmosféru a podstatu HalmiCaffe je ťažké opísať slovami, treba ju zažiť! 🙂

2. Čo môžu u vás vegáni nájsť?

Ponúkame pestré vegánske menu, ktoré je zdravé, bezlepkové, denne čerstvé a “prekvapivo” veľmi chutné :). Dôkazom sú naši zákazníci: okrem vegánov navštevujú našu kaviareň aj nevegáni, ktorí klasické obedové menu často radi vymenia za zdravú, a pritom stále chutnú alternatívu. Práve preto sa neprofilujeme len ako kaviareň pre vegánov, naše dvere a kuchyňa sú otvorené každému, a to bez rozdielu na stravovyznanie :).

3. Odkial prišla myšlienka spojiť vegánstvo s vašou víziou?

Našou víziou je byť miestom, kde môžu ľudia spoznávať nové veci, vzdelávať sa a rozširovať svoje obzory, možnosti a schopnosti. Byť miestom, kde môžu ľudia rásť. A práve v tomto smere bola pre nás vegánska kuchyňa veľkou výzvou. Chceme ľuďom ukázať, že aj vegánska a bezlepková strava môže byť chutná a zaujímavá, a že sa môže stať vhodnou alternatívou “bežných” obedov v meste.

4. Aká bola odozva okolia, aký dopad to malo na návštevnosť?

Odozvy okolia sú veľmi pozitívne, čo nás teší. Každý deň je pre nás z hľadiska neustále rastúcej návštevnosti milým prekvapením. Máme však svoje rezervy a vidíme mnoho priestoru na zlepšenie, a to aj vďaka vecným pripomienkam našich zákazníkov. Dalo by sa povedať, že rastieme hlavne vďaka nim a hlavne pre nich. A sme za to veľmi vďační.

halmi_food_and_tea (9) (Medium)5. Naše skúsenosti sú len pozitívne a stále vidíme plné stoly na vegánskych obedoch :). Plánujete ďalšie rozšírenie ponuky?

V blízkej budúcnosti chceme znásobiť pôžitkársky rozmer našich bezlepkových vegánskych špecialít väčším výberom jedál, skrášleným prostredím, pohodlnejším sedením či lepšou komunikáciou prostredníctvom našich sietí, ale to sú veci, ktoré si vyžadujú čas a systematické plánovanie. V súčasnosti uvažujeme nad rozšírením ponuky o raňajkové či večerné menu. Takže sa bude na čo tešiť!

6. Kto tvorí vaše skvelé recepty a odkiaľ čerpá inšpiráciu?

Tak, to je otázka na naše skvelé kuchárky Veroniku a Lenku. Podľa ich slov, čerpajú inšpiráciu prevažne zo zahraničných foodblogov, kde vyhľadávajú “exotickú” kuchyňu, hlavne tú indickú, ktorá je prirodzene viac menej vegánska, resp. vegetariánska. Tieto recepty prispôsobujú možnostiam našej bezlepkovej kuchyne, čo našim zákazníkom očividne chutí. Vďaka ich šikovnosti a vynaliezavosti podávame aj netradičné vegánske adaptácie stredoeurópskych jedál, ako vegánska sviečková, vegánska kapustnica, ale aj chilli con veggie a mnohé iné 🙂

7. Je rozdiel v zabezpečovaní vegánskych surovín v porovnaní so živočíšnymi?

Každý podnikateľ, ktorý podniká v gastre a chce pracovať s kvalitnými surovinami, či už sú to živočíšne alebo rastlinné produkty, pred seba kladie veľkú výzvu. Dodávateľov je síce dostatok, ale o lokálnych dodávateľov čerstvých a kvalitných surovín je stále núdza. O to ťažšie je to s vegánskymi a bezlepkovými surovinami, pretože treba rátať so sezónnosťou, ktorá zabezpečovanie surovín ešte viac sťažuje. Každopádne vegánske suroviny sa ľahšie uskladňujú a sú menej náchylné na pokazenie.

143A3278 (Medium)8. Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa na ďalšie projekty a akcie u vás!

Ďakujeme za oslovenie a tešíme sa aj my. Chystáme toho naozaj veľa, hlavne naďalej posúvať našich zákazníkov, a to každou návštevou u nás. Ďalšie smerovanie vidíme hlavne v tematických večeroch zameraných na rôzne kuchyne, riadené ochutnávky či kurzy varenia. Chceme rozvíjať seba a našich zákazníkov, a to nielen v oblasti vegánskej stravy, ale komplexne, v súlade s myšlienkou kreatívneho centra HalmiSpace. Ale o tom snáď až nabudúce. Krásny deň všetkým a sledujte www.halmicaffe.sk/menu 🙂

Za HalmiCaffe odpovedali: Peter Duch, Veronika Hnátová a Jarmila Gaľová.

Autor fotografií: Robert Egreši.

HalmiSpace
Hlavná 21, Košice