Rastlinná strava má veľa pozitívnych vplyvov na zdravie (ako aj životné prostredie a životy iných tvorov). Jedným z takýchto pozitívnych vplyvov je aj zlepšenie zdravotného stavu u cukrovkárov alebo prevencia výskytu cukrovky u ľudí, ktorí žijú vegánskou filozofiou – a to až 68% menšia šanca výskytu cukrovky u vegánov ako u nevegánov. V tomto článku zhrnieme výsledky štúdií a užitočné fakty z hľadiska zlepšovania zdravotného stavu u osoby s cukrovkou alebo jej prevencie.

Existujú viaceré typy cukrovky (diabetes), no v 90% prípadov sa jedná o cukrovku typu 2, takže tento článok je zameraný na tento typ. Pri cukrovke / diabetes typu 2 vaše telo odoláva účinkom inzulínu alebo neprodokuje dostatočné množstvo inzulínu na udržanie zdravej hladiny cukru v krvi. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí s nadváhou (80% cukrovkárov typu 2 majú nadváhu).veganstvo rastlinna strava a cukrovka diabetes

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

V USA sa počas rokov 2002-2006 konala štúdia “Adventist Health Study-2“, kde 22,434 mužov a 38,469 žien bolo testovaných na výskyt cukrovky typu 2. Ich výsledky a hlavne výskyt cukrovky bol kategorizovaný podľa ich štýlu stravovania sa. Výsledky dokázali, že vegáni (ľudia, ktorí sa stravovali len rastlinnou stravou) mali najnižšiu šancu a výskyt cukrovky, po nich vegetariáni. U ľudí, ktorí jedli mäso bol výskyt cukrovky najvyšší. Taktiež, vegáni mali najnižší BMI (body mass index), teda najlepší / najzdravší pomer tukov k celkovej hmotnosti tela. Tieto výsledky boli potvrdené aj v predošlom výskume uskutočnenom počas obdobia 21 rokov a s 25 698 účastníkmi alebo vo výskume v Indii so 156 317 účastníkmi, v Čechách so 74 účastníkmi s cukrovkou, u ktorých sa výsledky zlepšili najviac pri vyradení živočíšnych produktov zo stravy (ešte lepšie, ako pri štandartnej diabetickej diéte).

Ako pomáha vegánstvo / rastlinná strava pri cukrovke?

Štúdie potvrdzujú, že zmena diéty má veľký vplyv na vývoj cukrovky a jej liečbu. Na celom svete rôzne štúdie zisťujú, že diéta založená na prijme menej mastných a mäsitých jedál ide ruka v ruke s nižším výskytom cukrovky. Napríklad ľudia žijúci v Japonsku, ktorí jedli viacej rastlinnej stravy (ryža, strukoviny, zelenina) mali oveľa nižší výskyt cukrovky. No Japonská populácia, ktorá sa presťahovala do Ameriky a prispôsobila svoju diétu na americkú, už mala oveľa vačišiu šancu výskytu cukrovky.

V skratke – nadváha a mastné jedlá znižujú efekty inzulínu v tele. Menej mastná rastlinná strava zlepšuje odozvu tela na inzulín, pomáha znížiť nadváhu a dosiahnuť zdravú hladinu, má väčší podiel vlákniny a znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Takže pri rastlinnej strave telo automaticky prijíma menej saturovaných tukov, ktoré prevládajú hlavne v mäse a živočíšnych produktoch. Jednoduchou zmenou jedálníčka si môžete zlepšiť zdravie a vyvarovať sa šanci vývoja cukrovky (a ďalších ochorení ako rakovina), a popri tom taktiež pomôcť životnému prostrediu a znížiť utrpenie tisícov zvierat. Najväčiu rolu tu hrá konzumácia mäsa – vypustenie mäsa z jedálníčka má najväčší pozitívny vplyv (60% nižšia šanca výskytu), ktorý je ďalej zlepšený vypustením ďalších živočíšnych produktov ako mlieko, vajcia a syry (68% nižšia šanca výskytu). Taktiež pomáha vyvarovať sa konzumácii exotických tukov ako palmový olej.

Samozrejme, je dôležité konzumovať vyváženú rastlinnú stravu, ktorá pokryje všetky potreby tela, dá nám všetky potrebné aminokyseliny, vitamíny a minerály.

 

— Lukas

 

Zdroje:

http://www.veganhealth.org/articles/diabetestwo
http://www.pcrm.org/health/diabetes-resources/the-vegan-diet-how-to-guide-for-diabetes
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1646264/pdf/amjph00281-0061.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671114/
http://www.diabetes.co.uk/diet/vegan-diet.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073139/