Pri prechode na vegánstvo má človek veľa otázok. Veľa z nich sme zodpovedali v sekciách “Prečo sa stať vegánom” a “Vegánska strava“. Nič nie je ale lepšie, ako príklad z reálneho života. Prečítaj si, prečo sa módna návrhárka Donna Iveh dala na vegánstvo, ako jej to išlo a ako jej to zmenilo život.

1. Povedz nám niečo krátke o sebe.

Ivet, 24, Bratislava, študent, blogger, milovník zvierat, majiteľ 2 krásnych mačiek

ako som presla na veganstvo donna iveh

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

2. Ako si sa dostala k vegánstvu?

Vegánstvo mi už dlhšiu dobu dávalo zmysel, aj keď som ho nepraktizovala. Nakoniec sme prijali Lukášovu výzvu vyskúšať to a s priateľom Romanom sme sa stali vegánmi.

Samotnému vegánstvu predchádzalo vegetariánstvo dva roky. Začiatky boli veľmi neisté, ešte som si dala aj syr ale potom ako moje telo začalo rezignovať a všetko živočišne išlo rýchlou cestou preč, som syry, jogurty a ostatné výrobky nadobro odstránila zo svojho jedálníčka. 

3. Čo ťa na tom zaujalo, aká je tvoja motivácia?

Etické dôvody. Najprv nám to prišlo trošku „“obmedzujúce“ ´, nejesť nič živočíšne, žiadne syrečky ani horálky a mliečne čokolády. Teraz keď sa na to pozriem s odstupom času ,príde mi logické nejesť nič živočísne, keď miluješ zvieratá. 

Dnešná doba vníma zviera ako biznis. Vyprodukovať z neho čo najviac a potom brutálne zabiť. A stále do kola a do kola. 

Hlavná motivácia sú zvieratá, pretože aj sliepka aj krava aj malé teľa má pocity. Zviera nie je iba pes alebo mačka, ale aj hospodárske zvieratá, ktoré žijú naozaj v zlých podmienkach. Tiež sa stotožňujem s výrokom CAECILIUS, Balbusa– Jedz, aby si žil, neži zato, aby si jedol

4. Aké boli začiatky, čo bolo najťažšie a ako si to zvládla?

Musela som sa naučit veľa ingrediencií nahradiť a naladiť sa na vegásnku vlnu. Keď celý život konzumujete to isté a nikto v blízkom okolí sa nestravuje vegánsky tak nemáte taký vzor, že čo ako jesť, s čím to kombinovať a ako variť. Ale toto všetko sa dá veľmi rýchlo dobehnúť a za chvíľu zabudnete, že ste jedli aj mäso a stanete sa vegánskym majstrom. V podstate môžem povedať, že nám nerobilo žiadne problémy prejsť na vegánsku stravu. Stačí si nájsť informácie, ktoré sú voľne dostupné na nete. Ako vegáni máme oveľa pestrejšiu stravu, v porovnaní so stravou akú sme mali ako mäsožravci.

5. Čo na to tvoje telo, ako si sa cítila a cítiš sa teraz?

Moje telo je úžasny priateľ, pretože vždy mi naznačí čo je dobré a čo nie. Napríklad moje telo už nechcelo mäso a bývalo mi veľmi ťažko po ňom. Tak som ho prestala jesť. Potom moje telo už nechcelo mlieko, smotanu, tvaroh a neskôr ani syry. Tak som vysadila všetko živočíšne. Priateľ s mäsom ani ďalšou živočíšnou stravou nemal žiaden problém okrem etického. Veľmi obľuboval „typickú slovenskú stravu“ rezne, vyprážaný syr, sladkosti a pod. Po prechode na vegánsku stravu sa cíti stále rovnako a pri tom športuje. Pochvaľuje si, že schudol nejaké kilká 🙂

6. Viem, že si spustila stránku o vegánskych receptoch (ktoré vyzerajú veľmi chutne!), povieš nám o nej viac?

Blog píšem aj s priateľom a chceme sa priblížíť nielen vegánom, ale aj mäsožravcom, aby sa inšpirovali

veganske dolky dezert
Dolky s vanilkovým pudingom – jedna z pochúťok z www.veganik.sk

našimi receptami a vyskúšali aj niečo iné nielen iba mäso. Sú to jednoduché recepty, ktoré si môže urobiť každý. Tiež chceme zdielať články o vegánstve, kozmetike testovanej na zvieratách… Našim cieľom je informovať ľudí o dannej problematike a poskytovať im užitočné informácie.

Viac sa dočítate na spomínanom blogu www.veganik.sk

7. Ovplyvnilo vegánstvo iné časti tvojho života, činnosti a ľudí okolo teba?

Už počas vegetariánstva som odmietala používať kožu a kožené výrobky a pravé kožuchy. Svedčí o tom aj môj fashion blog www.donnaiveh.blogspot.com, kde prezentujem veci, ktoré si sama nadesignujem a ušijem. Nájdete tam kabelky rôznych druhov a sú iba nekožené.

Tiež používame kozmetiku a čistiace prostriedky netestované na zvieratách, nechodíme do cirkusu, sme proti množiteľom zvierat, keď vidíme opustené zvieratá snažíme sa pomôcť. Nie sme žiadni spasitelia, iba obyčajní ľudia,ktorí sa snažia mať oči otvorené.

8. Plány do budúcnosti, čo sa vegánstva týka?

S priateľom chceme rozvíjať vegánske povedomie na Slovensku, osloviť týmto spôsobom stravovania aj nevegánov.. Pripravujeme aj jeden zaujímavý projekt, ktorý je zatiaľ naše tajomstvo, ale vegáni a vegetariáni sa majú na čo tešiť!

9. Nejaké rady a triky pre čitateľov, ktorí o vegánstve uvažujú?

Tým,ktorý uvažujú o vegánstve by som povedala “CHOĎTE DO TOHO! Ty nemáš čo stratiť a zachrániš pritom zvieratá a prestaneš podporovať túto šialenú a krutú dobu!”

10. Nejaké nagatíva, alebo veci, ktorých by si mali byť vedomí?

Treba mať na pamäti, že iba vyvážená strava je to pravé čo telo potrebuje. Zastávam názor že krutosť a bolesť, ktorá je poznačená v živočíšnej strave sa podpíše aj na zdraví človeka. Chcela by som upozorniť, že začatím vegánskej stravy sa začnú aj útoky a mudrovanie okolia, že vegánstvo nieje zdravé, že vám vypadajú vlasy, zuby, oči a možno aj uši.Tu je dobré zachovať si chladnú hlavu a iba sa pousmiať.

Ďakujeme za skvelé informácie a tešíme sa na váš tajný projekt! A držíme palce, aby tie uši nevypadli…. 🙂

— Lukáš