Koukoumi Hotel Mykonos

Vegánsky životný štýl sa v posledných rokoch teší veľkej obľube, vďaka čomu vzrastá dopyt po etických a udržateľných alternatívach i v rámci iných oblastí vegánstva, nie len v stravovaní, móde či kozmetike. Jednou z nich je cestovanie a samotný turizmus, ktoré odzrkadľujú súčasné požiadavky nadšených cestovateľov. Poskytovatelia služieb sa preto snažia udržiavať krok s modernou dobou a ponúkať práve tie služby, ktoré sú skutočne žiadané. Výsledkom sú okrem iného i vegánske hotely.

Vegánske hotely vo svete

Vegánsky hotel Koukoumi v Grécku

Grécko sa môže pýšiť butikovým hotelom Koukoumi, ktorý je úplne prvým vegánskym hotelom nachádzajúcim sa na ostrove Mykonos. Hotel, ktorý bol otvorený v roku 2020 má skutočne čo ponúknuť. Nielenže si hostia môžu vyberať z vegánskeho menu, ale v reštaurácii radi vyhovejú i špecifickým požiadavkám na detox či keto diétu. Vzhľadom na to, že prevádzkovateľom hotela je blízka etická stránka, hostia majú k dispozícii i prírodné spa, v ktorom sú využívané iba produkty netestované na zvieratách. V neposlednom rade sa návštevníci môžu tešiť fitness programom inšpirovaným starovekými olympionikmi, ktorí nesmeli konzumovať mäso. Navyše čo sa týka hotelových izieb, tie neobsahujú žiadne živočíšne produkty ako sú napríklad koža alebo vlna. Samotný hotel je dokonca pet-friendly, čiže si bez váhania môžete so sebou zobrať i svojho štvornohého miláčika, na ktorého čaká jeho vlastné vybavenie a produkty. Koukoumi, čo v gréckom dialekte znamená útulné miesto chránené pred vetrom či zámotok, skutočne vystihuje príjemný pocit a pokoj, ktorý hotel v hosťoch zanechá po chvíľach strávených v ňom.

Koukoumi Hotel Mykonos

Vegánsky hotel Saorsa vo Veľkej Británii

Hotel Koukoumi však nie je ani zďaleka jediným vegánskym hotelom na svete. Už v roku  1875 bol otvorený hotel Saorsa, ktorý sa stal prvým 100 % vegánskym hotelom vo Veľkej Británii. Hotel spolupracuje s energetickou spoločnosťou Ecotricity zameranou na veterné a solárne parky, ktorú dokonca schválila i  Vegan Society. Okrem toho používa napríklad i posteľné povlečenie zložené z čisto rastlinných produktov či pripravuje tradičné jaternice zo strukovín.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.
Saorsa Hotel

Vegánsky hotel Treehouse v USA

Ak sa práve nachádzate v Spojených štátoch amerických, máte možnosť navštíviť i Treehouse v Bel Air, Los Angeles. Či už ide o vegánske jedlo, zero waste, podporovanie fair trade dodávateľov,  používanie toaletného papiera vyrobeného z bambusu, alebo uprednostňovanie organických čistiacich prostriedkov, vždy sa prevádzkovatelia snažia nájsť čo najekologickejší spôsob, nakoľko tým šetria životy zvierat, ale i životné prostredie.

Treehouse, Bel Air

Pridávajú sa aj veľké mená

Vegánske hotely očarili i korporáciu Hilton, ktorá v roku 2019 otvorila vo Veľkej Británii svoje prvé hotelové apartmány. Hostia si môžu vychutnať vegánske menu ale aj vegánsky minibar. Či už návštevníci použijú kľúč od izby, alebo sa prejdú po koberci, môžu si byť istí tým, že všetko je vyrobené z prírodných materiálov.

Airbnb pre vegánov / vegetariánov?

V súčasnej dobe je potrebné, aby poskytovatelia služieb načúvali požiadavkám a zvyšujúcim sa nárokom ľudí oveľa vnímavejšie. Už samotné výsledky prieskumu GlobalData z roku 2020 poukazujú práve na to, že z 5700 respondentov z celého sveta, až 76% záleží na tom, či sú produkt alebo služba etické, sociálne zodpovedné alebo šetrné k životnému prostrediu. Vďaka správnemu porozumeniu súčasnému dopytu nám poskytovatelia služieb dokážu priniesť systém pomôcok uľahčujúcich cestovanie. Ide napríklad o appku Air Vegan. Táto appka je úžasná v tom, že zobrazuje rozsah vegánskych možností na všetkých letiskách sveta na základe farebnej škály. Vegáni, vegetariáni, ale i všetci ostatní cestovatelia majú možnosť využiť i appku Veg Visits, ktorá predstavuje ubytovacie zariadenia v štýle Airbnb. Vďaka takýmto novým možnostiam nebolo cestovanie nikdy jednoduchšie.

A čo vy? Už ste niekedy navštívili vegánsky hotel alebo využili niektorú appku?