tekvicové placky s hummusom

Na placky potrebujeme:

tekvicu (akúkoľvek, ja som použila maslovú)

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

zemiaky

rozmixované ľanové semienka

olivový olej

vodu

soľ

kurkumu

Hrašku na obaľovanie

Hrašku na zahusťovanie

 

Tekvicu a zemiaky nastrúhame na hrubo, pridáme soľ, kurkumu, rozmixované ľanové semienka a olivový olej. Všetko dobre premiešame. Postupne pridávame hrašku na zahusťovanie na striedačku s hraškou na obaľovanie (tá dodá plackám jemne pikantnú chuť) a prilievame vodu, kým nám nevznikne lepivé cesto (konzistenciou podobné bežným nevegánskym zemiakovým plackám). V panvici rozohrejeme rastlinný olej, rukami tvarujeme menšie placky a pečieme z oboch strán do zlatista.

 

Na hummus potrebujeme:

plechovku cíceru

tahini (alebo sezamové semienka)

olivový olej

cesnak

citrónovú šťavu

soľ

mleté čierne korenie

 

V mixéri rozmixujeme cícer aj s trochou nálevu, pridáme podľa chuti tahini (radšej postupne, keď to preženiete, môže byť hummus horký) a všetky ostatné ingrediencie a mixujeme, kým nevznikne hmota nátierkovej hustoty. Na riedenie používame nálev z konzervy alebo čistú vodu.

Podávame s čerstvou zeleninou podľa chuti, placky môžeme použiť aj do skvelých vegánskych burgerov. Keďže väčšinu jedál pripravujem “od oka” a recept je naozaj jednoduchý, neuvádzam presné množstvá.