Z vlastného pozorovania viem, že o vegánstvo javí záujem denne viac a viac ľudí, ako u nás, tak aj vo svete. Hoci u nás sa vegánstvo dostáva do popredia trochu neskôr ako v iných vyvinutých krajinách, je vidieť rastúci záujem nielen zo strany ľudí, ale aj médií. Chcel som si to však overiť na faktoch a štatistikách, tak som trochu pošprtil po internete a výsledky sú zaujímavé.

1. Rastúci počet vyhľadávaní slova “vegan” na Google:

Slovensko – pred rokom 2011 u nás veľa ľudí pojem “vegan” nevyhľadávalo. Ale po tomto roku vidíme rýchly nárast záujmu, ešte rýchlejší, ako v iných krajinách.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

google vegan SK

Čechy:

google vegan CZ

Nemecko:

google vegan DE

Celosvetovo:

google vegan WW

A ďalší zaujímavý fakt môžete vidieť na tejto stránke – vývoj záujmu o slovo “vegan” v jednotlivych krajinach. Najdite si sekciu s mapou a pod ňou kliknite na “View change over time”. Ukáže sa vám pekný prehľad rastúceho záujmu napríklad v Európe a Austrálii: http://www.google.com/trends/explore#q=vegan&cmpt=q

2. Pokles v konzumácii mäsa v “najmäsovejších” krajinách ako USA

Veľa štatistík poukazuje na pokles v konzumácii mäsa, ako napríklad 12% pokles v USA. Je to veľmi pozitívny vývoj, no na zvrátenie globálneho otepľovania a iných ekologických problémov je potrebné viac, nehovoriac o tom, že stále sa zabíjajú milióny bytostí. Ďalšie štatistiky v inom článku od New York Times na tému poklesu konzumácie mäsa. Hlavnými dôvodmi sú nové informácie ohľadom produkcie mäsa – koľko antibiotík a chemikálií obsahuje, aký nepriaznivý dopad má na ľudské zdravie, že je to č.1 dôvod globálneho otepľovania.

antibiotika v mase

3. Čím ďalej tým viac známych osobností prestalo jesť mäso a propaguje vegánstvo

Justin Timberlake, Jared Leto, Pamela Anderson, Alanis Morisette, Ashey Judd, Bryan Adams, Darren Aronofsky, Joaquin phoenix a veľa ďalších a ďalších a ďalších :). Zvyčajne je niečo ako vegánstvo najprv zatracované – ako niečo nenormálne, extrémne. Potom to ľudia pochopia hlbšie a zistia, že sa nejedná o žiadny extrém a že práve naopak – je to pre nich a planétu lepšie, tak si to niektorí vyskúšajú. K nim sa pridajú nejaké celebrity, ktoré na oplátku inšpirujú ďalších a takto sa to prevrhne na bežný trend, ktorý sleduje čoraz viac ľudí.

4. Vegánstvo sa dostáva aj do biznisu a vegánske produkty rastú

Ako napríklad investícia Billa Gatesa do Hampton Creek Foods, ktorí produkujú zdravšie rastlinné alternatívy populárnych jedál, alebo Beyond Meat, ktorí produkujú rastlinnú alternatívu mäsa, a viac ďalších. A v neposlednom rade je to nárast rôznych obchodov a eshopov aj na Slovensku, ktorí sa zameriavajú na rastlinnú stravu:

www.vegshop.sk

www.preveganov.sk

www.veganfoods.cz

www.vitalcity.sk

Alebo nová vlna vegánskych reštaurácií ako Lucy’s Vegan Food, Veggie, Veglife v Bratislave, alebo skvelé rastlinné jedlá od Alfa Bio, ktoré už dnes nájdete vo všetkých supermarketoch.

Všetky tieto trendy – nárast záujmu o vegánstvo či z hľadiska verejnosti, médií, biznisu alebo zdravotného – značí, že sa to uberá dobrou cestou. Je to ale pomalá zmena, a je na nás, do akej miery sme ochotní ju propagovať a ľuďom ukázať, že to je to správne, aby sme túto pozitívnu zmenu urýchlili.