Kampane

Ku dňu zvierat si skús vegánstvo na týždeň + ZĽAVY PRE LEPŠÍ ŠTART

Blížia sa nám hneď dva sviatky zvierat – 2. októbra je to Medzinárodný deň hospodárskych zvierat a 4. októbra Medzinárodný deň zvierat. Aktivisti a milovníci zvierat si spomenú na zvieratá po celom svete, či už slobodné alebo v klietkach. Ako u nás, tak aj v zahraničí sa budú konať rôzne podujatia – či už protesty alebo tiché pochody, prednášky a rozdávanie letákov. Pomôcť veľkou mierou môžeš aj ty – daj si čisto rastlinný týždeň a objavíš svet nových, chutných a zdravých jedál, no zároveň znížiš utrpenie mnohých tvorov. Ak si za, tak čítaj ďalej – v tomto článku ti pomôžeme so všetkým, čo potrebuješ + nájdeš tu zľavy vo vegánskych obchodoch či reštauráciách.

Prečo si vyskúšať vegánstvo?

Za hlavné dôvody považujeme tri hľadiská – morálne, ekologické a zdravotné. Detailnejšie je to popísané v článku Prečo vegánstvo?, no zhrnieme to tu:

Morálne hľadisko

JPG Formát

Pod morálnym hľadiskom myslíme náš súcit. Ľudia majú vrodený súcit k trpiacim tvorom, určite sa ťa dotkne pohľad na zviera, ktoré trpí. Nechceš mu spôsobovať bolesť tvojím pričinením. Najväčšie množstvo zvierat ale trpí hlavne kvôli ľuďom – trpia v živočíšnom priemysle, kde ich využívame na potravu, oblečenie a ďalšie materiály. Ako to už hovorí názov – je to priemysel. V priemysle sa nehľadí na zvieratá a ich životy – oni sú len kapitál, či vstupy, ktoré tvoria výstupy, z ktorých je profit. Znižovanie nákladov v priemysle znamená zhoršovanie podmienok života zvierat. Už vieme, že čo sa deje v zákulisí živočíšneho priemyslu je tvrdo potláčané a skrývané, aby sa verejnosť nepobúrila. Pozri si detaily mäsového, mliekarenského, vajcového alebo zábavného priemyslu.

Riešenie je pritom jednoduché – živočíšne produkty už vieme efektívne nahradiť rastlinnými – či je to potrava, oblečenie alebo iné materiály. Sú aj rovnako kvalitné alebo chutné. A čo sa týka stravy, tak zväčša aj zdravšie (existuje aj rastlinný junk food…).

Ostáva teda morálna dilema: Vieme, že živočíšny priemysel je krutý. Vieme, že tieto produkty nepotrebujeme, ich konzum je len zvykom alebo luxusom. Tak načo tento priemysel a zabíjanie miliárd tvorov ročne podporovať našimi peniazmi – každým nákupom v obchode?

NOVINKA: Vegan Proteíny od GymBeam.sk - TheProteinWorks

Okrem 80% obsahu zmesi sójového, hrachového a konopného proteínu a skvelej ceny obsahujú tiež ďalšie tréningu a telu prospešné zložky - množstvo vitamínov, minerálov a zdravých tukov, zelený čaj či acetyl L-Karnitín.

Ekologické hľadisko

Pod ekologickým hľadiskom myslíme dopad živočíšneho priemyslu na životné prostredie. Je už všeobecne známe, že tento priemysel ničí životné prostredie viac, ako všetka doprava sveta. Je číslo 1 na rebríčku ničiteľov životného prostredia. Napríklad:

  • obrovská spotreba vody na chov zvierat, ale aj na pestovanie ich potravy (viac ako polovica pitnej vody v US alebo 29% pitnej vody sveta)
  • obrovská potreba pôdy na pestovanie potravy zvierat alebo ich držanie – 45% suchozemskej pôdy pokrýva dobytok
  • obrovská neefektívnnosť – krmíme kravy tisíckami litrov vody a tonami potravy, aby sme dostali niekoľko kíl mäsa. Až 6 krát viac potravy dáme zvieratám, ako by stačilo ak by sme to produkovali pre seba
  • milióny kráv produkujú jeden z najhorších skleníkových plynov – metán
  • miliardy zvierat produkujú obrovské množstvo výkalov, ktoré znečisťujú podzemné a morské vody
  • amazonský prales sa rúbe za účelom chovu zvierat alebo pestovania ich potravy.

Dôvodov je oveľa viac – konkrétne čísla a ďalšie dôvody si pozri v sekcii Fakty.

 

Zdravotné hľadisko

Pod zdravotným hľadiskom myslíme dopad živočíšnej stravy na naše zdravie. Výskumy potvrdzujú (Anglické NHS, Americké USDA, Harvard a iné oficiálne / vládne organizácie), že živočíšne produkty, hoci obsahujú potrebné živiny, obsahujú aj veľa nepotrebnýchantibiotík, tukov či iných látok, ktoré spôsobujú medzi inými – srdcovo-cievne ochorenia, obezitu alebo zvyšujú riziko rakovinových ochorení. A zároveň potvrdzujú, že vyvážená vegánska strava je plnohodnotná, poskytne telu všetko čo potrebuje na správne fungovanie a má aj pozitívny dopad na spomínané chorobysrdcovo-cievne, diabetes typu 2, obezita alebo znižovanie rizika rakoviny.

Ďalšie informácie nájdeš v skratke aj v našich letákoch.

[well]

Chceš viac faktov od uznávaných vedcov?

Vedci Oxfordskej Univerzity to v najnovšom prieskume zhrnuli takto:

  • výroba jedla je zodpovedná za viac ako štvrtinu celosvetových emisií sklenníkových plynov
  • nezdravé diéty a nadváha patria medzi najčastejšie dôvody skorej úmrtnosti
  • potvrdzujú, že zdravotné a klimatické pozitívne zmeny budú vyššie, čím nižšia bude spotreba živočíšnych produktov
  • okrem zdravotných a klimatických benefitov má zníženie spotreby živočíšnej potravy ešte väčšie finančné výhody – prostriedky, ktoré by sa dali využiť lepšie v iných oblastiach
  • vegánsky životný štýl má najväčší pozitívny dopad – najviac zachránených životov a najviac rokov života viac (predĺženie života) a najviac ušetrených peňazí: (VGN stĺpec)

[/well]

 

Ako na to?

Nie je to nič komplikované. Postupne dojedz alebo daruj živočíšne produkty, ktoré doma ešte máš a prestaň ich nakupovať. Namiesto nich si nakúp viac zeleniny a ak chceš, tak náhrad za mäso alebo mlieko.

JPG format

Dnes už nájdeš rastlinné produkty vo všetkých supermarketoch – rastlinné mlieka, nátierky, smotany, párky a iné náhrady mäsa.

Ale základ je ešte jednoduchší – nájdeš to všade – vyvážená rastlinná potrava: (pre detaily pozri obrázok vedľa)
  • obilniny – bohaté na vitamíny typu B, železo, magnézium, vlákninu a ďalšie minerály a vitamíny
  • strukoviny – bohaté na proteíny (bielkoviny), železo, magnézium a zdravé tuky
  • orechy – bohaté na esenciálne tuky a vitamíny či minerály
  • zelenina – vitamíny, vláknina, kyselina listová
  • ovocie – vitamíny, zdravé cukry

Dôležité je si zabezpečiť vyvážený príjem týchto zložiek, takže pripravovať si jedlá, kde ich pomiešaš, napríklad:

  • šalát z kelu, špenátu a inej zeleniny, posypaný orechami, doplnený fazuľou z konzervy
  • rizoto s hrachom, fazuľou, sójovými plátkami a pod
  • ráno si zmixuj v mixéri nejaké ovocie s rastlinným mliekom (sójové, ryžové atď.) na ovsené vločky či muesli
  • hrachová polievka s opraženým tofu

Tieto ingrediencie naozaj nájdeš všade – nakúp si do zásoby hrach, šošovicu, celozrnnú ryžu, rôzne typy orechov, fazule a cícer v konzerve, sójové plátky a veľa zeleniny – špenát, kel, brokolicu, tekvicu, papriku, mrkvy, prípadne mrazené pripravené mixy zeleniny.

Nechaj sa inšpirovať našimi receptami alebo receptami na internete. Pozri si kde si nakúpiť.

Ak máš otázky ohľadom proteínov alebo ďalších rád a tipov pri rastlinnej strave, tak si pozri články o proteínoch alebo B12, alebo leták o vitamíne B12 a proteínoch.

Odpovede na časté otázky ohľadom vegánstva nájdeš tu.

Samozrejme, ak sa necítiš na úplné vyradenie živočíšnych produktov jedným krokom, tak to môžeš spraviť postupne – prestaň jesť mäso na mesiac, potom mliečne produkty, alebo prestaň nakupovať kožené výrobky a takto postupne vyraď zo svojho dňa živočíšne produkty.

Kde sa najesť a nakúpiť si?

V každom väčšom meste, no už aj v dedinách nájdeš rôzne vegánske podniky alebo vegánske možnosti v bežných podnikoch. Samozrejme, nemusí to byť “vegánsky podnik” aby si v ňom našiel čo potrebuješ – veľa obchodov so zdravou výživou ponúkajú rôzne produkty, bežné obchody a supermarkety majú základné ingrediencie a dnes už aj osobitnú sekciu s rastlinnými verziami produktov – nátierky, párky, majonézy, jogurty, mlieka.

O ľahší začiatok sa postarali aj títo partneri, ktorí pre túto kampaň ponúkli zľavy na vegánske produkty:

 

www.superfoodshop.sk – celé Slovensko – Zľava 5% s výnimkou už zľavnených produktov, na celý október, ak zadáš v pokladni kód “denzvierat”


www.zdravapizza.sk – Košice – 30% zľava na všetky vegánske pizze od 2.10. do 9.10., ak objednáš priamo cez 0940 408 848 alebo priamo v podniku. (zľava neplatí pri objednávkach cez externé portály).


Bistro Tabačka – Košice – V ponuke budu 2x vegánske jedlá na menu v akciovej cene 4.90 EUR (v čase 11:00 do 15:00 je v cene aj vegánska polievka). Akcia platí od 3.10 do 9.10.


Bio & Vegan – celé Slovensko – 30% zľava na vegánske syry Veganline ak pri nákupe zadáš heslo “denzvierat“. Platí od 2.10. do konca mesiaca.


Ako Repa – Prešov – zľava 40% na smoothie a obedové menu od 2.10. do 9.10. ak pri pokladni poviete kód “deň zvierat“. Akcia platí denne do vypredania zásob.


Zelená Špajza – Bratislava – 15% zľava na všetky náhrady mlieka (mlieka,smotany,syry) od 2.10. do 9.10.


Baylee Market – Košice – 30% zľava na všetky vegánske alternatívy mäsa od 2.10. do 9.10. pri nákupe priamo v obchode.

 

 

Pri problémoch s uplatňovaním zliav kontaktujte priamo predajcu, ktorý je za zľavu zodpovedný.

 

 

 

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago