Kampane

Zbav sa nadváhy a získaj lepšie zdravie, bez telocvične – Veganuary

Jedným z najčastejších novoročných predsavzatí je schudnúť, žiť a stravovať sa zdravšie, začať cvičiť (s cieľom schudnúť a vzpracovať si lepšie telo). Môžeš na to ísť tvrdou prácou – začni makať v telocvični, behať a držať sa striktného tréningového režimu. Môžeš na to ísť ale aj z opačnej strany – zmeň svoju stravu a tvoje telo si svoju váhu upraví samo – schudni aj bez makania v telocvični. Práve o tomto je Veganuary kampaň.

Vyskúšaj si vegánstvo na jeden mesiac – január. 

O čo ide pri veganuári?

  • celý mesiac január si budeš skúšať rôzne vegánske recepty a stravu
  • naučíš sa o čom je vegánstvo:
    • aké ingrediencie používať
    • aké živiny potrebuje tvoje telo a odkiaľ ich získať, ktorým sa vyhnúť
  • ako vie vyvážená rastlinná strava pozitívne ovplyvniť tvoje zdravie a váhu
  • popri tom zároveň znížiš svoj dopad na životné prostredie – ekologické výhody
  • a taktiež ušetríš životy mnohých zvierat

Je to veľa výhod, ktoré dosiahneš len jednou zmenou – vegánskym životným štýlom (diétou). A keď po mesiaci zistíš, že to nie je pre teba, tak budeš aj tak o niečo múdrejší (ohľadom stravy, živín a odkiaľ ich získať) a môžeš to uplatniť vo svojom živote ako chceš – či pokračovať ako vegán, vegetarián, či obmedzením spotreby mäsa.

Získať môžeš veľa – užitočné informácie ohľadom živín a zdravej výživy, nové recepty a kulinárske schopnosti, stratiť nadváhu a nadbytočné tuky, ekologickejší životný štýl. A stratiť môžeš tak maximálne mesiac tvojej bežnej stravy.

Neznie to zle, čo povieš. Tak poďme na to:

Najdôležitejšie informácie v stručnom a zreteľnom formáte.

(sú to všetko pomocné body a rady – nemusíš ich prejsť všetky, ale uľahčí ti to život, ak to spravíš)

  1. Prečítaj si čo je vyvážená rastlinná strava – toto je základ, ktorý ti zaručí požadované výsledky – lepšie zdravie, viac energie, strata nadváhy a zbytočných tukov.
  2. Pozri si skvelý dokument plný jasných faktov Cowspiracy. Na Youtube ho nájdeš tu. Fakty ohľadom dopadu živočíšnej stravy na životné prostredie a na naše zdravie z tohto dokumentu sme preložili tu.
  3. Prečítaj si o tom, prečo sa dať na vegánstvo, nech máš na to dobrú motiváciu
  4. Pozri si skvelé vegánske jedlá a získaj nápady, zisti aké ingrediencie si nakúpiť namiesto živočíšnych, aké náhrady tvojich obľúbených živočíšnych jedál.
  5. Pozri si naše odporúčané čítanie a videá alebo tu ak ťa zaujímajú oficiálne výskumy a štatistiky svetových organizácií.
  6. Skrátené verzie dôležitých informácií nájdeš v našich letákoch.
  7. Všetky živočíšne produkty z chladničky dokonč alebo ich daruj (nevyhadzuj, už keď to máš doma, tak nech to nie je nazmar). Nakúp si rastlinnú stravu (základ budú napríklad tieto ingrediencie: fazuľa (najjednoduchšie rôzne typy v konzervách), cícer, šošovica, ovsenné vločky (na zahusťovanie alebo namiesto vajec na lepenie), zelenina ako brokolica, kel, špenát, zelené fazuľky, zemiaky, paprika, ovocie ako banány, avokádo (áno, je to ovocie… a veeeeľmi výživné), mrazené lesné plody, rôzne typy orechov, nájdi si svoje obľúbené recepty a pusť sa do experimentovania.
  8. V supermarketoch ako Tesco, Kaufland, Lidl či Fresh nájdeš sekcie s rastlinnými alternatívami ako rastlinné mlieka (sójové, orechové, ryžové..), rôzne náhrady mäsa, nátierky, yogurty a veľa ďalších.
  9. Prečítaj si časté otázky a odpovede. Napríklad – ako je to s proteínmi (bielkovinami)?
  10. Prestaň nakupovať výrobky zo zvierat ako kože či kožušinu
  11. Prečítaj si dôležitý článok o vitamíne B12
  12. Na tejto stránke si pozri, kde si môžeš nakúpiť. Alebo si na to pozri www.happycow.net

Čo sa vyvárania týka, tak neboj – veľa receptov si nájdeš na internete, a v našej sekcii Recepty. Stačí ak zadáš do Googlu názov jedla a k nemu slovo vegánsky alebo vegan, napríklad “bryndzové halušky vegan” a nájdeš takto rastlinné verzie všetkých tvojich obľúbených jedál.

Základ je poriadne sa poinformovať o tom, čo potrebuje tvoje telo a odkiaľ do získaš, potom niečo o varení a receptoch a zvyšok už pôjde samo.

NOVINKA: Vegan Proteíny od GymBeam.sk - TheProteinWorks

Okrem 80% obsahu zmesi sójového, hrachového a konopného proteínu a skvelej ceny obsahujú tiež ďalšie tréningu a telu prospešné zložky - množstvo vitamínov, minerálov a zdravých tukov, zelený čaj či acetyl L-Karnitín.

Ako inšpiráciu ti ponúkame fajnové fotečky ešte lepších vegánskych jedál:

Fazuľový vegan burger
Guacamole
Indické karí
Sójové mäso na hubách s hráškom
Raw čokoládový puding z avokáda
Tekvicové placky s hummusom
Vegánsky burger
Raw burger

V reštauráciách na Slovensku je niekedy ťažšie nájsť niečo bez syra, takže sa priprav, že budeš v reštikách jesť menej (čo ťa vyjde lacnejšie…) alebo že si budeš musieť požiadať a vysvetliť vegánske alternatívy tvojich jedál. Ako napríklad pizza bez syra, len s bohatšou zeleninovou oblohou. Najzdravšie pre teba ale je jesť surové potraviny, teda nevarenú zeleninu, ovocie a orechy, alebo si variť skvelé jedlá doma. Ale vzniká čoraz viac reštaurácií a obchodov s vegan stravou, takže je to každým dňom lepšie.

Samozrejme, ak trpíš nejakou chorobou a iným zdravotným postihnutím, prejdi si to so svojím lekárom, pretože nepoznáme tvoju presnú situáciu. Ale ak si zdravý a netrpíš nijakým nedostatkom vitamínov a živín, tak ti rastlinná strava pravdepodobne ešte zdravie zlepší :).

Daj nám vedieť v komentároch, ak sa do toho pustíš!

Prečo mesiac? Ľudský mozog funguje veľmi rád na naučených činnostiach – zvykoch, ktoré potom opakujeme automaticky, bez veľkej námahy. Na “zvyknutie si” na niečo nové potrebuje ľudský mozog niečo nad 20 dní. Takže za mesiac si na všetko zvykne a nebude ti to pripadať také neobyčajné, a pritom mesiac nie je veľmi veľa času, ak by sa ti to nepáčilo.

Máš ešte nejaké otázky? Recepty, rady ako začať alebo kde si nakúpiť? Napíš nám, radi ti pomôžeme.

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago