Novoročné predsavzatie – skús si vegánstvo na 30 dní

Všetci chceme spraviť niečo pre seba, svoje telo a zdravie v novom roku. Väčšina z nás sa prihlási do telocvične, prestane piť, fajčiť atď. Ale čo tak spraviť niečo pre seba, svoje zdravie a takisto tisíce zvierat a túto planétu?

Jedným ťahom môžeš:

  • zlepšiť svoje zdravie, stratiť nadváhu a nadbytočné tuky, cítiť sa ľahšie a energetickejšie a takisto sa vyvarovať zdravotných problémov v budúcnosti – ako rakovina, infarkt
  • nepodieľať sa už viac na utrpení, vykorisťovaní a zabíjaní nevinných tvorov
  • nepodieľať sa už viac na znečisťovaní a ničení tejto planéty cez mäsový a mliekarenský priemysel
  • zistiť veľa o zdravej výžive, o tom, čo tvoje telo naozaj potrebuje a odkiaľ to získaš
  • vyčistiť si svedomie a myseľ a zmeniť svoj pohľad na svet k pozitívnejšiemu a harmonickejšiemu s prírodou a ostatnými tvormi

Skús si to na 30 dní, nemáš čo stratiť, a môžeľ získať veľa. 

Prečo 30 dní? Ľudský mozog funguje veľmi rád na naučených činnostiach – zvykoch, ktoré potom opakujeme automaticky, bez veľkej námahy. Na “zvyknutie si” na niečo nové potrebuje ľudský mozog niečo nad 20 dní. Takže za 30 dní si na všetko zvykne a nebude ti to pripadať také neobyčajné, a pritom 30 dní nie je veľmi veľa času, ak by sa ti to nepáčilo.

Ako na to?

  1. Prečítaj si o tom, prečo sa dať na vegánstvo, nech máš na to dobrú motiváciu
  2. Pozri si odporúčané videá od Gary Yourofsky a Earthlings (obe majú české titulky)
  3. Pozri si skvelý dokument plný tvrdých faktov Cowspiracy. Jeho premietanie sme pre teba pripravili aj v Košiciach, 31.1.2015.
  4. Prečítaj si čo je vyvážená rastlinná strava
  5. Pozri si naše odporúčané čítanie a videá
  6. Všetky živočíšne produkty z chladničky dokonč alebo ich daruj (nevyhadzuj, už keď to zviera zomrelo, tak ho nezneuctime ešte viac vyhodením). Nakúp si rastlinnú stravu, nájdi si svoje obľúbené recepty a pusť sa do experimentovania.
  7. Prestaň nakupovať výrobky zo zvierat ako kože či kožušinu
  8. Prečítaj si dôležitý článok o vitamíne B12
  9. Na našej vegan mape si pozri, kde si môžeš nakúpiť, kde sa môžeš najesť, ak sa ti nechce variť.. Alebo si na to pozri www.happycow.net

Čo sa vyvárania týka, tak neboj – veľa receptov si nájdeš na internete, a v našej sekcii Recepty.

Veľmi odporúčam pozrieť si video od Gary Yourofsky (české titulky) o vegánstve. Alebo Earthlings, jeden z najlepších dokumentárov o vegánstve a o masovej produkcii mäsa a mliečnych výrobkov. (Earthlings má aj české titulky dole v menu).

Základ je poriadne sa poinformovať o tom, čo potrebuje tvoje telo a odkiaľ do získaš, potom niečo o varení a receptoch a zvyšok už pôjde sám.

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Ako inšpiráciu ti ponúkame fajnové fotečky ešte lepších vegánskych jedál:

Skvelé kari 🙂
Restované huby, hrášok, pasírované zemiačky
Slaná štrúdľa
Mufiny!
Sladká - maková štrúdľa
Banánovo - jahodová zmrzlina
Guacamole - avokádová nátierka, špenát a opražené tofu
Hrachová kaša, zemiakové pyré a sójové mäso
Avokádová čokoláda
Plnené grilované huby
Vegan burger - fazuľový
Vegan burger

V reštauráciách na Slovensku je niekedy ťažšie nájsť niečo bez syra, takže sa priprav, že budeš v reštikách jesť menej (čo ťa vyjde lacnejšie…) alebo že si budeš musieť požiadať a vysvetliť vegánske alternatívy tvojich jedál. Ako napríklad pizza bez syra, len s bohatšou zeleninovou oblohou. Najzdravšie pre teba ale je jesť surové potraviny, teda nevarenú zeleninu, ovocie a orechy, alebo si variť skvelé jedlá doma. Ale vzniká čoraz viac reštaurácií a obchodov s vegan stravou, takže je to každým dňom lepšie – nájdi si kde nakúpiť alebo kde sa môžeš najesť na našej mape.

Samozrejme, ak trpíš nejakou chorobou a iným zdravotným postihnutím, prejdi si to so svojím lekárom, pretože nepoznáme tvoju presnú situáciu. Ale ak si zdravý a netrpíš nijakým nedostatkom vitamínov a živín, tak ti rastlinná strava pravdepodobne ešte zdravie zlepší :).

Daj nám vedieť v komentároch, ak sa do toho pustíš!

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

  • keďže som vegetariánom už rok,a uvažujem o vegánstve tento článok mi dovolil prekročiť ďalšiuz pomyslených hraníc.Od zajtra to veru skúsim =) len si pozisťujem zopár detailov =)

    • Ahoj Nina, super, tesi nas, daj vediet, ak by si potrebovala pomoc :)

  • Tiež som vegetarian 10 mesiacov a od noveho roka by som chcela nabehnut na veganstvo :) a moj priatel ma v umysle jemnejšiu formu a to skusit nepapat aspon to maso,tak verím ze pomaly sa zbavíme zvyku na zivocisne produkty :)

    • Ahoj Misha!

      super, jasne, ked mu to vyhovuje postupne, tak nech na to ide takto. Ty ho v tom podporis (uz mas skusenost) a potom po tvojej dobrej skusenosti s veganstvom ho podporis dalej ;)

  • Ja som skusil pred rokom ake to je prestat jest maso malo to trvat jeden tyzden no cuduj sa svet uz je to rok. Bolo to veeeeelmi tazke a stale je hlavne ludia tomu nechapu a vsetci poddzubuju treba mat nervy na to :) Tento rok sa chcem naucit anglictinu podla mna to bude 10x tazsie nakolko mi to totalne nejde :D ale dufam ze to dam. Na veganstvo si treba davat pozor vela studujte aby ste nedopadli zle nakolko si treba vediet nahradit vela zdrojov vitaminov a mineralov.... odporucam do vsetkeho si pridavat lupane konopne semena vyborny zdroj proteinov. drzim vam palce

    • Ahoj!

      ano, mas pravdu, chce to poriadne si prestudovat zdravu a vyvazenu stravu, aby clovek vedel, co potrebuje a odkial to dostane.

      Ale radi pocujeme, ze ta to takto chytilo na dlhodobo :), skratka, co telu prospieva, ono si vyberie samo...

      S anglictinou mozem odporucit, ze najlepsie je rozpravat nazivo co najviac - knihy a studia pomozu, ale kecanie je najlepsie.

      drzime palce!

    • Ahoj Rivka,

      to nas tesi! napis na, ak by si mala nejake otazky alebo potrebovala pomoc. Uzivaj si novy zdravy zivot :)

      Lukas

  • Začínam tretí týždeň a cítim sa úžasne... Obával som sa, že to ovplyvní nejako športovú výkonnosť, ale nie. Vládzem, dokonca som pribral, čo som predtým nevedel... Teším, určite vyskúšajte všetci. Sestra je už asi pol roka vegánka, takže už skoro celá rodinka :)... Ešte mám síce problém s receptami a varením, ale experimentujem a zatiaľ je (väčšina :) ) celkom chutná :)...

    • Nazdar Lacko, super, to rad pocujem! Hlavne to ohladom sportu - vela ludi argumentuje, ze nedostanes dostatok proteinov... no len vtedy, ak nevies co presne jest, ale ak si das dobru vyvazenu rastlinnu stravu, tak sa ti kondicka este zlepsi...

      Haha, nic neboj, za tri tyzdne sa receptov vela nenaucis, ale za par mesiacov budes vyvarat ako jeden :)

      Nech sa dari aj nadalej!
      Lukas

  • Vegetarianka som uz dlhsie a mliecne vyrobky jem len preto ze neviem ovladnut svoje chute a z lenivosti, ale vzdy mam pri tom zle myslienky, myslim na tie zvierata, ako trpeli. Idem do toho, dakujem za nakopnutie :)

    • Ahoj Zuzana, to velmi radi pocujeme! Vdaka za zvierata :). Ozvi sa, ak by boli otazky.

      maj sa,
      Lukas

  • Rad by som to skusil, ale poradte mi ako prekonat taky problem ,a to ten ze s cisto rastlinnej stravy sa nedokazem najest do syta, nech zjem hocikolko ovocia , zeleniny atd, tak som za pol hodinu zase hladny jak vlk.. da sa s tym nieco spravit alebo proste vegani ziju s permanentnym pocitom hladu?

    • Ahoj Ivo, super ze si to chces vyskusat.

      Ta "nesytost" pochadza z toho, ze jes zdravsie a lahsie stravitelne veci, ktore ti nesedia na zaludky hodiny / dni a takto tam nehniju. Telo si naoplatku vsetko pekne stravi a nepotrebuje minat tolko energie na dlhe travenie.

      Vyhoda veganstva je, ze mozes jest vacsie porcie ak chces. Samozrejme neozierat sa uplne, to tiez nie je najzdravsie, ale neboj sa zjest viac, ako bezne. Rastlinnu stravu potrebujes vo vacsom mnozstve, aby si dosiahol ten isty level vsetkych zivin, ako zo zivocisnej, vyhoda ale je, ze v rastlinnej nemas ziadne tie neziaduce casti, ako v zivocisnej (tuky, cholesterol, cukre, antibiotika).

      Pri rastlinnej strave je takisto lepsie jest menej a castejsie - zacat lahko, ovocim, potom doplnit obilninami / cerealiami, nech ta to nasyti na dlhsie, potom zasa nejake orechy medzi tym a pod. Tu je dobry jedalnicek aj pre tvrdsich sportovcov: http://www.vegan-fighter.com/vyziva/ukazka-vegan-jidelnicku-pri-velke-fyzicke-zatezi.html

      Vegani neziju s permanentnym pocitom hladu, ale z pocitom prazdnejsieho zaludka, na ktory nie sme zvyknuti (dlhe roky jeme veci, ktore tam sedia dlhsie). Rastlinna strava sa stravi rychlejsie, takze sa to tam vyprazdni skor, no na oplatku sa necitis dlho napchaty a tak, ze sa nemozes zohnut :D

      nech sa dari,
      Lukas

      • Taktiež v žalúdku máš receptori je ich viac od spodu až po hor žalúdka, ktoré sú obalamutené zlou stravou... aj preto ten pocit hladu po čase sa to zlepší. Ja napr. nedokážem zjesť také veľké porcie ako moji kolegovia stačí mi hruška alebo banán a môžem fungovať no oni si dajú polievku hlavné jedlo ešte aj dezert. Je to veľký rozdiel v objeme jedla a aj toho že potrebujem časťejšie niečo zjesť, no stačí mi úplne malá porcia.

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago