Porovnanie nákladov na stravu u vegána a nevegána

Cieľom tohto článku je dať ti fakty a ukázať, že vegánstvo neznamená vysoké náklady na stravu a neodskakuje ďaleko od nákladov pri jedení mäsa a iných živočíšnych produktov. Strávil som veľa času hľadaním zdrojov cien jedál, porovnávaním, výpočtami (hodiny nad tabuľkou v Exceli… čo ako správny šprt, som si aj vychutnal 🙂 ) a tu ti to zhrniem. Zaujímavé výsledky, ktoré prekvapili v niektorých prípadoch aj mňa.

Začnem rovno tým najdôležitejším:

Náklady vegána na stravu na mesiac sú o trochu nižšie, ako náklady nevegána. Kedže sa jedná o odhady, tak je ten malý rozdiel nepodstatný, hlavné je to, že tam veľký rozdiel nie je.

Výsledky

Mix stravy je iný u vegánov a nevegánov, ale cenovo to na mesiac vyjde zhruba takisto. 

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Moja analýza je postavená na priemeroch (kde dostupné) a odhadoch z vlastného života, takže nečakaj, že to bude podobné tvojim nákladom. Takisto som vynechal veľa špeciálnych potravín a snažil sa držať len základných potravín, bez ktorých sa vegán alebo nevegán nezaobíde. Zdroje mojich dát sú na konci článku.

Dôležité je to porovnanie a či je tam veľký rozdiel, nie drobnosti, či niekto minie o 3 EUR viac na nejakú položku.

 

To, čo minú nevegáni na mäso, mliečne výrobky a vajcia, minú vegáni na viac zeleniny, ovocia a veci ako sójové mlieko a orechy.

Vegánska strava je jednoduchá – ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, nejaký doplnok (B12), možno sójové mlieko alebo tofu.

Kde sa ľudia pletú, je to, že pod vegánstvo hodia aj nákupné zvyky, ktoré s vegánstvom nesúvisia – BIO produkty, superjedlá (kokosový olej, morské riasy, kadejaké prášky z neobvyklých korienkov a podobne) a veľa suplementov – ktoré sú automaticky drahšie. Takže ak niekto je mäso a kupuje to bežné, lacné (plné antibiotík, rastových hormónov…) a nekupuje BIO potraviny, tak ak prejde na vegánstvo, mal by pokračovať v kupovaní štandartných (nie BIO) produktov, aby videl ozajstný cenový rozdiel (porovnával jablká s jablkami). Väčšina ľudí ale pri vegánstve zistí aj iné veci, začnú sa zaujímať viac o svoje zdravie a tak začnú kupovať viac BIO a iných zdravších produktov, takže je to ich voľba, že to stojí trochu viac. Keby sa takto zaujímali o svoje zdravie pri jedení mäsa, vyšlo by ich to ešte viac.

O tom ale vegánstvo nie je. Či niekto je BIO, nemá s vegánstvom nič spoločné – aj nevegáni jedia BIO, kupujú si tzv. superjedlá a míňajú viac na “kvalitnejšie” mäso (teda ktoré má trochu menej chemikálií a antibiotík, ako tá lacná alternatíva, alebo zviera má lepšiu stravu a viac priestoru, predtým ako ho aj tak zabijú – viac o tom v článku o právach zvierat).

Takže ak sa chceš stať vegánom a nechceš mínať veľa, tak sa drž základných potravín, ktoré sme spomenuli v článku o zdravej rastlinnej strave. Takto ťa to nebude stáť o nič viac, možno menej, ako jedenie mäsa, mliečnych výrobkov a vajec. Ak už aj teraz kupuješ BIO, tak predpokladám, že budeš aj ako vegán, takže sa ti zmení len mix potravín, ale nie ceny. A kupovanie superjedál je len na tebe – tie telu prospievajú ale sú skôr luxusom, ako nutnosťou.

Dôležitým bodom, na ktorý ale nesmieme zabudnúť, sú sekundárne náklady, ako napríklad náklady na liečbu obezity a chorôb spôsobených obezitou (u nevegánov – ťažko nájdeš obézneho vegána), srdcovo-cievnych chorôb, spôsobených nezdravou stravou (oveľa vyšší výskyt u nevegánov, ako u vegánov), liečbu rakovín alebo náklady na zubárov.

To najdôležitejšie nakoniec – ako vegán minieš na stravu zhruba to isté, ako nevegán (alebo ak chceš, tak trošku viac), ale:

  • ušetríš takto utrpenie tisícom zvierat
  • zlepšíš si zdravie (fyzické a psychické)
  • vyhneš sa niektorým zdravotným problémom
  • prestaneš prispievať k zhoršovaniu životného prostredia (veľkochov zvierat na zabitie je jedným z najväčších znečisťovateľov)

Vegánstvo má malý dopad na tvoje financie, veľký dopad na tvoj život, naše prostredie a život tisícov tvorov, ktoré ušetríš od utrpenia.

 

Metóda analýzy

Získal som si priemerné ceny výrobkov a surovín v bežnom nákupnom košíku (zdroje som uviedol na konci článku) a takisto priemernú spotrebu na jednu osobu na mesiac. Kde dáta chýbali, doplnil som to z vlastnej skúsenosti. Potom som vypočítal odhadovanú cenu na stravu pre vegána a nevegána odhadom približnej konzumácie ktorých výrobkov ako vegán a nevegán. Niekoľko rokov dozadu som jedol všetko, takže mám prehľad zhruba čo kto zje.

Tieto som potom kategorizoval do skupín ako mäso, mliečne výrobky, zelenina, ovocie a podobne.

Moje výpočty, zdroje a tabuľky ohľadom nákladov vegána a nevegána si môžeš pozrieť v tomto zdieľanom súbore. Ak nájdeš niečo, čo nesedí, daj mi vedieť.

 

Zdroje cien a spotreby:

Vývoj priemernych cien potravin na SK

Tesco Online

Štatistický Úrad SR – priemerné ceny

Štatistický Úrad SR – priemerná spotreba

 

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

  • Super clanok, rada vidim tieto analyzy, nech si viac ludi uvedomi ako to vlastne je :)

  • no, že by som 20 eur (500KČ) míňala na orechy, to asi nie :D Ale predpokladám, že čo sa týka priemeru, mohlo by to sedieť :) Po prechode navegánstvo som naozaj začala viac financií investovať do ovocia a zeleniny (čo nikdy nie je na škodu).Vôbec nie je pravda, že takáto strava vyjde človeka drahšie. Cenovo je zrovnateľná, či dokonca lacnejšia (týka sa najmä ľudí, ktorí holdovali živoč. výrobkompred prechodom), než konvenčná. A pri dobrom zostavení je aj veľmi prospešná,nehovoriac o tom, že je cruelty free :)

  • poviem vám mäso je dôležité ja cvičím potrebujem pestrú stravu a hlavne mäso a človek je všežravec a potrebuje jesť všetko takže si nemyslím že je to až také zdravé a za ďalšie že prestanem jesť mäso určite neobmedzím veľkochovy a ich zabíjanie. Každé mäso je delikatesa.

    • Nazdar Filip,

      Z toho, ze tu spominas veci, ktore sme vysvetlili v inych castiach tejto stranky, usudzujem, ze si si danu temu poriadne neprestudoval a nase clanky si si neprecital.

      Mame tu pokryte vsetko - to, ze clovek sa vyvinul na vsezravca v minulosti, lebo nemal na vyber, ale ze dnes na vyber mame, to, ze nepotrebuje jest vsetko, a to, ze zmena zacina individualnym konanim, takze sa neskryvaj za vacsinu, ale sprav prvy krok ty. Prave taketo myslenie vytvara z ludi ovce, ktore sleduju dav - "moj nazor aj tak za nic nestoji". To, ze su veci tam kde su, je vysledok takehoto zmyslania.

      Rad sa zapojim do konstruktivnej debaty, ale poprosim najprv si precitat nase clanky, ktore ti daju vsetky fakty a vysvetlenia tvojich protiargumentov.

      maj sa,
      Lukas

  • 200E? to nejaký zbohatlík toľko minie.....keď sa stravujem sama doma miniem cca 50, keby že chodím do reštaurácii tak možno 100.....A keby že si varím naozaj len zo základných potravín tak možno ešte menej.

  • určitě jsi si s výpočtem dal hodně práce, klobouk dolů, ale myslím, že to nejde tak zjednodušovat, má to hodně proměnných, ceny kulminují, každý má jiné zvyky ve stravování a matematicky průměr je hodnota o ničem, např. pokud si najdeš průměrný plat v Čechách, tak se mu všichni zasmějí, protože ho nedosahuje 70% lidí, tak záleží na pohlaví, věku, zdravotním stavu, fyzickém a psychickém výkonu, ale i chutích a finančních možnostech, bavila jsem se s vegany na fb ohledně toho kolik dají za jídlo a padaly tu neuvěřitelné částky - i když beru v potaz, že si každý může koupit co chce a nemusí to být nejlevnější, i tak ořechy jsou velmi drahá komodita - ne, že ne, a ovoce a zelenina také, já se snažím jíst místní ovoce a zeleninu, než si kupovat např. jablka ze Španělska, protože to zas zanechává ekologickou stopu, ale pokud si zas kupuješ ovoce a zeleninu od farmářů v biokvalitě, cena je opět jinde, a je pravda, že sojové mléko nebo třeba mandlové je mnohem drahší než kravské mléko a také záleží, jak kdo umí nebo neumí vařit, doufám, že to budeš brát jen konstruktivně, nemyslím to ani trošku zle - naopak

    • Ahoj Niky,

      Dakujem za komentar a zamyslenie sa. Praveze sa to musi zjednodusit, presne z dovodov, ktore spominas - je tu prilis vela krajnych situacii a odkloneni, tak taky priemer sluzi presne na zjednodusenie komplexnych dat. Ukazuje smer, nesnazi sa presne vystihnut aka je realita.

      Priklad s priemernou mzdou tu nedava zmysel - priemer znamena, ze niektori minu menej, ini ovela menej, a tiez niektori minu viac, ini ovela viac. Nie, ze ho musi dosiahnut 50% ludi. Samozrejme, da sa to vsetko hodit do grafu a urcit percentila, ale co z toho? Tento priemer ukazuje hruby odhad a smer, nepotrebujeme vediet detailne porovnanie krajnych pripadov.

      Niektori vegani minu ovela viac, ini ovela menej, to sa potvrdilo aj v nasom poslednom prieskume: https://www.facebook.com/Veganstvo.org/posts/787166394671768
      https://www.facebook.com/Veganstvo.org/posts/784211338300607

      A co sa BIO produktov tyka, alebo miestnych produktov - to nie je o veganstve, to uz je ina tema. Vegani mozu byt sice viac informovani o enviromentalnom dopade potravin, tak viac nakloneni kupovat BIO alebo miestnu zeleninu, ale to nie preto, ze su vegani, ale preto, ze chcu nielen zabranit utrpeniu zvierat, ale aj dalej znizit ich dopad na zivotne prostredie.

      A koniec koncov, jablka dovezene zo spanielska maju mensiu ekologicku stopu, ako konzumacia zivocisnych produktov (vid sekcia Fakty). A pozor na zvelicovanie - sojove mlieko nie je omnoho drahsie - je o trochu drahsie. Ale to sa tiez meni - Alfa Bio zacali vyrabat vlastne sojove mlieko za 1 EUR - teda slovensky vyrobok, za nizku cenu. Sojove mlieko tu nie je tak dlho, takze z pravidla bude jeho cena vyssia (novinka, menej konkurencie, viac zdravotnych vyhod, viac nakladov na marketing).

      Zbytocne ale porovnavat cenu 1 zivocisneho produktu s jeho rastlinnou alternativou, pretoze v celkovom vypocte sa meni aj ich pomer. Niekto vypije viac rastlinneho mlieka ako vegan v porovnani s neveganom, no nevegan zasa minie viac na syry alebo maso.

      Suhlasim, ze moje cisla nemusia byt uplne presne, to v analyze ani netvrdim, ale stale su dostatocne akuratne na hrube porovnanie, pretoze oba cisla su vypocitane tou istou metodikou.

      A nezabudajme na fakt, ze veganstvo ma velky pozitivny vplyv na zdravie cloveka tak ako aj zdravie tejto planety, a samozrejme odstrani utrpenie mnohych nevinnych tvorov, takze nejake to euro hore dole myslim ze za to stoji :).

  • Teda ...trošku mi tu nesedí tá cena za mäso. To koľko toho mäsa by musel taký nevegán denne zožrať, aby za neho zaplatil takú sumu preboha. Aj 15Eur na mesiac je akurát pre jedného. A potom tie sladkosti. ja napríklad nekupujem a ani nejem žiadne. Cukor som nemala doma už zopár rokov. A ešte tie mliečne výrobky. Uff prežrať mesačne 200Eur tak to je fakt silná káva. To sa všetci stravujú potom asi len v reštauráciach či ako? A pri orieškoch a zelenine by som zasa pridala. Ja kupujem s Farmy aj mäso aj zeleninu.Alebo sa mýlim a nie je to na mesiac? Alebo na osobu?

    PS: Nech je strava tvojim liekom a liek tvojou stravou. Toto mi tu pripadá ako neslýchané obžerstvo.

    • Ahoj Valentina,

      vdaka za precitanie a komentar. Prave na odpovedanie na otazky ako tieto som v clanku zverejnil aj samotny subor s celou kalkulaciou a zdrojmi dat. tych 45 EUR na mesiac je vypocitanych z priemernej spotreby masa na osobu z databazy Statistickeho Uradu SR - spotreba potravin na 1 obyvatela: http://www.statistics.sk/pls/elisw/objekt.send?uic=465&m_sso=2&m_so=40&ic=52

      To, ze ty tolko neminies neznamena, ze tolko neminie vacsina. Toto je priemer za vacsinu. Niektori minu menej, ini viac, neporovnavaj to len k sebe, ber to objektivne, za cele Slovensko.

      • Ja som si tu priemernú spotrebu mäsa pozeral - za rok 2013 je to 53, 3 kg mäsa na osobu - t. z. 4, 44 kg na osobu na mesiac. Tak to mi povedz v ktorom obchode je priemerná cena viac než 10 eur? Ten údaj 200 eur na potraviny mesačne - vieš i povedať ako by to dokázali utiahnúť rodiny, kde rodičia zarábajú 400- 500 eur mesačne a majú dve deti? Aj keby sme zobrali priemerný plat na Slovensku (cca. 700 v čistom), tak priemernej slovenskej 4- člennej rodine by zostalo po zapaltení stravy asi 600 eur na byt, oblečenie, auto a nejaké voľnočasové aktivity. A aj to je otázne, koľko ľudí na Slovensku vôbec poberá priemerný plat, lebo väčšina ľudí má skôr podpriemerný plat.

        • Nazdar Martin,

          dakujem za nazretie :). Ano, ak si pozries moju analyzu, tak to je tiez zhruba 5,3kg masovych vyrobkov na mesiac na osobu. V tom ale nie je len surove maso, ale vsetky masove vyrobky - pastety, parky, salamy, sunky atd a tiez ryby, ktore zdvihaju cenu vyssie. Skontroloval som data a vsetko sedi, akurat na rybach som asi menej presne odhadol spotrebu, no to skresluje celkovu sumu len o niekolko EUR a vysledok je zhruba rovnaky - ako pisem, v detailoch sa to moze lisit, ale celkova suma bude zhruba porovnatelna. Vysledok stale je taky, ze vegan / nevegan minu na jedlo zhruba to iste.

          200 EUR na mesiac je zasa priemer - niekto vyzije zo 100 EUR, iny minie 300 EUR. Nebudem zachadzat do detailov heuristickej analyzy a priemerov. To ako to pasuje k priemernemu platu - je to umerne. Ti, ktori tahaju priemer spotreby nadol tiez maju nizsi plat (minu menej na stravu, lebo menej zarobia) a naopak. V tej 4 clennej rodine su zvacsa 2 dospeli a 2 deti, ktore zjedia menej atd.

          600 EUR na byt, oblecenie, auto a ine aktivity znie ako cislo, ktore poznam z rodin z mojho okolia, takze ani to neuteka. Zalezi to tiez, ci pozeras na dedinu ci mesto, ake mesto atd. Demograficky som to uz nedelil, to nie je potrebne ani ucel tejto analyzy.

          "Vacsina ludi ma skor podpriemerny plat" - to ano, ale staci ze mensina ma vacsi plat a mina na jedlo viac, a uz bude priemer vyssi ako by si cakal / ako mina vacsina. V mojej analyze tiez vacsina ludi mina menej na jedlo (v oboch skupinach - vegani, nevegani), ale priemer je nadvihovany mensinou, ktora mina viac. To je funkcia priemeru ;).

          maj sa,
          Lukas

  • No musím reagovať.my sme dvaja a dcerka nám práve zacina papat.ja mäso nejem ani mliečne výrobky.musim mat neustale cerstvu zeleninu a ovocie inak som slaba a nevykonna akoby na mna nieco liezlo.nekupujeme sladkosti.ziadne konzervovane potraviny .vajcia máme z domáceho chovu.med vlastny.nekupujeme raw bio produkty a aj tak prejeme cca 200-300e mesačne.neprejedáme sa sme stihli cukor pouzivame minimalne

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago