Súcit

Buď súčasťou jednej z najväčších transformácií v histórii ľudstva

Niekoľko rokov späť bolo vegánstvo na Slovensku málo známe a skôr záležitosťou alternatívneho života a undergroundu. Dnes, len niekoľko rokov neskôr, je už vegánstvo viditeľné všade a akceptované ako jedna z možností, ako jedna zo životných filozofií. V supermarketoch nájdeme veľa vegánskych či čisto rastlinných produktov, hovorí sa o tom v médiách, veľa vrcholových športovcov a blogerov žijú úspešne podľa tejto filozofie, reštaurácie prispôsobujú svoje menu alebo vznikajú nové založené len na tejto myšlienke.

Vegánstvo rastie každým dňom. Zamyslime sa nad jeho myšlienkou a cieľom:

Cieľom vegánstva je odstrániť utrpenie nevinných tvorov v prospech ľudí.

Je to veľmi jednoduchá a ušľachtilá myšlienka. Nejde tu o zisk, o ovládanie ľudí. Ide tu o súcit a ohľaduplnosť voči iným tvorom, s ktorými zdieľame túto planétu. Ide tu o uznanie, že nie sme pánmi sveta a o praktizovanie skromnosti.

Zmena, ktorú sa snaží vegánska filozofia presadiť, nemá pozitívny dopad len na zvieratá, ale bude mať veľký dopad aj na transformáciu ľudstva – zo spoločnosti zameranej len na svoj blahobyt na úkor iných, zameranej len na rast na úkor našej planéty, na spoločnosť zameranú na hlbšie hodnoty – súcit a spolunažívanie, na dlhodobú udržateľnosť vs krátkodobý konzum. Predstav si planétu a spoločnosť, ktorá si uvedomila, že jej hodnoty boli nesprávne a zmenila ich k lepšiemu – bez finančnej či inej materiálnej motivácie, len z vlastného presvedčenia a vlastným úsilím – je to naozaj krásna predstava lepšieho sveta.

Predstav si o akú transformáciu sa postará osvojenie si týchto hodnôt u väčšiny. Ľudia nebudú ohľaduplnejší len voči zvieratám, ale aj voči sebe a voči prírode. Vynesie to na povrch naše vrodené vlastnosti ako súcit, pochopenie, empatia, ktoré sme utlmili kdesi na ceste životom a zasypali sme ich povinnosťami a naučenými zvykmi či zlozvykmi.

Sme ešte na začiatku, no práve dnes prechádza spoločnosť bodom zlomu – momentom, kedy sa malá zmena či myšlienka uchytí a postupne začne naberať na váhe. Lavínový efekt sa pomaličky začína a keď naberie na objeme, bude už nezastaviteľný.

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Máš možnosť byť súčasťou tejto transformácie ľudstva a podieľať sa na jej uskutočnení.

Máš na výber – rozhodni sa správne. Budeš jedným z napredujúcich členov, dokonca zakladateľov jednej z najdôležitejších transformácií ľudstva v našej histórii.

zdroj obrázku: picjumbo.com

 

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago