Vegánstvo

Ako sa reštaurácie oberajú o zárobok

Poznáte to, keď sedíte v bežnej reštaurácii alebo inom podniku, kde ponúkajú aj jedlo, a z celého menu si vyberiete asi dve možnosti? Hoci trh s vegánskymi produktami a reštauráciami sa rýchlo rozrastá, existujúce a staršie podniky zaostávajú. Nedoplatíme na to ale len my – zákazníci, ktorí nechcú jesť živočíšne produkty, ale ani hranolky či ľadový šalát s paradajkou. Doplatia na to hlavne konkrétne reštaurácie.

Nemusím uvádzať žiadny komplikovaný príklad či kalkuláciu. Stačí si predstaviť, čo si ako vegán bežne objednám v reštaurácii, ktorá neponúka pestré menu s vegánskymi možnosťami:

  • neobjednám si hlavné jedlo + dezert za vyššiu cenu napr. 6-10 EUR
  • objednám si nejakú prílohu – zeleninu, hranolky či inú formu pečených zemiakov za 2 EUR alebo ich kombináciu

Reštaurácie na prílohách veľa nezarobia (preto v niektorých ani nie je možné objednať si len hranolky bez hlavného jedla), takže moja návšteva je pre nich skôr stratová.

“Ale pridať vegánske menu je nákladné” – počujem odpoveď majiteľov reštaurácií. Je to skreslený a nesprávny argument. Skreslený preto, že pod “vegánske jedlo” si nevegáni často predstavia gurmánske výtvory na štýl BIO quinou a avokádové placky s hľuzovkou a RAW keksíkmi za 13 EUR. My ale nechceme gurmánske vyžitie a prezentáciu v bežnej reštauráciiNám stačí chutné domácke jedlo, ktoré nevyužíva živočíšne produkty. Takisto ako jedlá z mäsa môžu byť lacné a drahé, takisto aj vegánske. Čo tak sójový stroganoff? Alebo opražené sójové placky na kapuste so zemiakmi alebo tisícky ďalších variácií? Alebo fazuľová, šošovicová a iná polievka (bez kolena)? Alebo tofuženica? Jednoduchých vegánskych receptov je plný internet. A nemýľme si BIO s rastlinnou stravou. BIO je osobitná voľba, ktorá nemá s vegánstvom nič spoločné.

Nesprávny je tento argument preto, že základné zložky rastlinnej stravy nie sú drahé. Nepotrebujeme žiadne drahé či exotické ingrediencie, stačí len vymeniť niektoré živočíšne ingrediencie za rastlinné:

  • sójové plátky, tofu, tempeh, robi plátky namiesto mäsa
  • sójová smotana / tatárska / yogurt / mlieko namiesto mliečnych verzií
  • olej namiesto másla
  • cibuľové škvarky namiesto škvariek z kože prasiat či slaniny
  • sójakrém, francúzska či gazdovská nátierka od Lunter namiesto bryndze
  • halušky bez vajec (áno, sú také isté ako s vajcom, takže načo?)

Vlastne použitím rastlinných alebo vynechaním živočíšnych ingrediencií si majitelia reštaurácií môžu znížiť náklady na jedlo. Halušky bez vajec sú lacnejšie, ako halušky s vajcom a okrem ceny rozdiel nepoznáte. Cibuľové škvarky lacnejšie ako prasacie či ako slanina. Sójové plátky lacnejšie ako akékoľvek mäso.

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Majitelia reštaurácií nestrácajú zárobky len preto, že si vegáni objednajú prílohy s nízkou maržou, ale aj preto, že do reštaurácií skrátka nechodia, alebo chodia oveľa menej. Načo by aj, keď tam nemajú čo zjesť.

Na Slovensku odhadujeme asi 0,5-1% vegánov so zrýchľujúcou sa stúpajúcou tendenciou. Je to vidieť aj okolo nás – viac vegánskych podnikov, viac regálov v obchodoch, viac správ v médiách. Ako sa rozvíja a modernizuje spoločnosť, tak rastie aj počet vegánov a vegetariánov vo svete. V rozvinutejších krajinách je to číslo vyššie – kam smerujeme aj my. (Anglicko či Nemecko je niekde pri 2% a rastie to rapídne – 360% za 10 rokov). Samozrejme, vegánske jedlá si nebudú objednávať len vegáni, ale aj väčšie segmenty ľudí, ktorí chcú zdravšie jedlo či vegetariáni.

Z hľadiska reštaurácií je to jednoduchý krok. Ich šéfkuchár to zvládne, stačí len nakúpiť zopár dodatočných produktov a buď spraviť tradičné recepty ale len na rastlinnej báze, alebo si nájsť jednoduché recepty na internete. Ale odmena bude oveľa výnosnejšia – zlepší sa návštevnosť, pretože vegáni začnú jesť viac v reštauráciách a začnú si objednávať hlavné, teda drahšie jedlá s lepšou maržou.

Máme jednoduchú výzvu pre reštaurácie, ktoré chcú napredovať a získať prvé miesta v tomto rastúcom segmente trhu:

Začlente do vášho menu 2-3 hlavné jedlá, ktoré budú len rastlinného pôvodu. Označte ich ako vegánske alebo rastlinné, nech o tom vieme. Ak sa nebudú objednávať, nebojte – fazuľa a sójové plátky vydržia na polici dlho. Ak sa budú, tak máte zarobené.

 

Win – win – win* :).

*tým tretím "win" sú zvieratá...

 

 

 

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago