Reportáž: Vegánske Hody 2015, Košice

Tohtoročné Vegánske Hody v Košiciach, ktorých zámerom je zviditeľniť krásu, chuť a myšlienku za vegánskou stravou, príjemne prekvapili ako nás, tak aj svojich usporiadateľov. Poriadne sme sa najedli a ochutnali skvelé vegánske dobroty, dozvedeli sme sa o nových projektoch a shopoch v našom okolí a v neposlednom rade sme si vypočuli zaujímavé prednášky na témy ako 

ozajstná situácia chránených území na Slovensku od Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, aktivity SeaShepherd vo svete a na Slovensku, vegánska strava pri športovom zaťažení – hlavne behu na dlhé trate a ultramaratóny od Martina Kovaľa (www.vitalcity.sk). Program ukončilo premietanie filmu Vegucated, ktorý ako pobavil, tak informoval, miestami aj šokoval, hlavne tých, ktorí ešte nepoznajú zákulisie živočíšnej výroby.

Hody začali o 13:00 návalom záujemcov a hladných žalúdkov, ktorý neskončil až do večera. Boli sme milo prekvapení, že bol o túto akciu takýto záujem, budúci rok sa tešíme na Vegánske Hody vonku na slniečku s ešte väčšou návštevnosťou. Každý podnik, ktorý pripravil pre túto udalosť svoje najlepšie jedlá, mal čo robiť, aby nasýtil všetkých návštevníkov – o čom svedčili aj rady pri každom stánku. Ale každý si prišiel na svoje, a jedlá stáli za to menšie čakanie. Či surové / raw, varené, pečené, šaláty, burgre či sladké, vyberať bolo z čoho. A to najdôležitejšie – myšlienka či odkaz pre všetkých, že vegánska / rastlinná strava je veľmi rôznorodá, chutná a zaujímavá, si určite každý zúčastnený odniesol domov.

Celá akcia sa konala v priestoroch Spoločenského centra AULA, prednášky prebiehali v prepojenom Café Garibaldi.

V sále AULA si každý mohol pochutnať a vybrať z ponuky týchto šikovných podnikov:

Ako Repa – Vegánske bistro a obchod z Prešova, ktorí si pripravili najväčšiu ponuku raw koláčov, no aj pre hladných mali skvelú pitu sýtu. V ich obchode / bistre v Prešove nájdeš veľa vegánskych produktov a surovín a zároveň si môžeš zakúpiť spomínané koláče. Naozaj stoja za to!

NOVINKA: Vegan Proteíny od GymBeam.sk - TheProteinWorks

Okrem 80% obsahu zmesi sójového, hrachového a konopného proteínu a skvelej ceny obsahujú tiež ďalšie tréningu a telu prospešné zložky - množstvo vitamínov, minerálov a zdravých tukov, zelený čaj či acetyl L-Karnitín.

Bistro Tabačka Košice, kde sme si pochutnali na skvelom burgeri a výbornom kréme z pečených paradajok.

Vegan burger

 

Dobré Bistro Košice – ktorí denne pripravujú vegánske jedlá v ich priestoroch, tu si pre nás pripravili lahodné pohánkové rizoto s cuketou, cherry paradajkami, či chilli tofu na ázijský spôsob.

VaVita – Raw obchod a bistro z Košíc – ktorí si získali chuťové bunky všetkých svojimi raw palacinkami a nás si získali skvelou raw pizzou.

Ve.dom.e – Vegan bistro Košice – nám ponúkli ukážky skvelých kulinárskych jedál, sladkých či slaných, v blízkej budúcnosti sa môžeme tešiť na ich plánované bistro v Košiciach.

Vegana.sk – Vegánske potraviny s čoskoro novou predajňou v Košiciach si pre nás pripravili skvelú ponuku vegánskych produktov, ochutnávku vegánskych syrov či hot dogov.

Kníhkupectvo Artforum z Košíc – so svojim výberom vegánskych kníh z vlastnej ponuky a k tomu poriadny guľáš či hubový tatarák.

Kuchárske talenty ako: Simply Vegan, Živý chlebík, U Surovca.

Samozrejme ani tím Vegánskych hodov nezaháľal a pripravil pre nás skvelé Beetburgre.

O hudobný podmaz sa postaral DJ Selektor Citron a celú akciu ukončil Dáša fon fľaša so svojím unikátnym folk – punkom / akustickým punkom.

 

Zvyšok už za nás povedia fotky priamo z udalosti:

Vegan burger

Fotky: Déé X Géé & Vegánske Hody Facebook.

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

  • jedlo bolo výborné i keď drahé, ale
    "budúci rok sa tešíme na Vegánske Hody vonku na slniečku"
    tak to dúfam, pretože na taký nával to boli tohto roku neadekvátne priestory, nedalo sa hnúť ani kde si sadnúť a najesť sa
    len nechápem, prečo sa na podujatí zaviedlo meniť peniaze za žetóny, podľa mňa je to úplná zbytočnosť

    • Ahoj! Priestory boli adekvatne, len organizatori asi pocitali s mensim poctom ludi. Minuly rok boli priestory mensie a akurat, tak vychadzali asi z toho.

      Menenie penazi na zetony ma prakticke dovody - takto nemusia vsetky stanky s jedlom riesit vydavanie penazi, pokladne a pod, co by spomalilo cely proces.

      Co sa cien tyka, tak kombinacia skvelej chuti, zdravia a to vsetko takto nakope so sirokym vyberom sa neda predsa cakat za cenu kapustovej polievky na zeleznicnej stanici :).

      tesime sa na dalsie kolo!

      • no tak na facebooku tuším hlásilo, že príde okolo 1.6 tisíc. a na podujatí bola stále tlačenica. neviem, či to iba mne príde neadekvátne takú masu šupnúť do priestoru kde sa nedá hnúť, sadnúť a najesť sa, alebo objektívne tie priestory adekvátne neboli.
        a taktiež, spraviť takéto podujatie niekde v podzemí nie je na očiach širokej verejnosti. fakt dúfam, že nabudúce sa to bude konať vonku niekedy v jari/lete.

        "co by spomalilo cely proces. " menenie peňazí za žetóny, vydávanie peňazí a žetónov, čakanie v rade, je tiež spomaľujúci proces. čiže, ten argument odpadá. taktiež, kým si zmeníš na žetóny, sa môže stať, že práve to, čo si si chcel kúpiť vypredajú. mne sa to stalo.

        tretí bod, ale dá sa spraviť jedlá cenovo dostupné, raw pizza bola chutná a za 1 žetón. niektoré jedlá boli fakt predražené, napr. mini burger za 3 žetóny, síce chuťovo dobrý, ale malá porcia. za takú cenu som už čakala normálnu veľkosť.

      • dalo by sa to urobiť napríklad takto, že zatiaľ čo by ľudia čakali v rade na jedlo, by bol niekto poverení sa ľudí pýtať, čo si chcú kúpiť (keď už sú rozhodnutí) a vyberal by od nich peniaze a na ústrižku by im napísal, koľko zaplatili. a ústrižky by mali napr. logá podujatia, aby sa zabránilo, žeby niekto klamal, že zaplatil. tým by sa ušetril čas.

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago