Tohtoročné Vegánske Hody v Košiciach, ktorých zámerom je zviditeľniť krásu, chuť a myšlienku za vegánskou stravou, príjemne prekvapili ako nás, tak aj svojich usporiadateľov. Poriadne sme sa najedli a ochutnali skvelé vegánske dobroty, dozvedeli sme sa o nových projektoch a shopoch v našom okolí a v neposlednom rade sme si vypočuli zaujímavé prednášky na témy ako 

ozajstná situácia chránených území na Slovensku od Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, aktivity SeaShepherd vo svete a na Slovensku, vegánska strava pri športovom zaťažení – hlavne behu na dlhé trate a ultramaratóny od Martina Kovaľa (www.vitalcity.sk). Program ukončilo premietanie filmu Vegucated, ktorý ako pobavil, tak informoval, miestami aj šokoval, hlavne tých, ktorí ešte nepoznajú zákulisie živočíšnej výroby.

veganske hody 2015 kosice14Hody začali o 13:00 návalom záujemcov a hladných žalúdkov, ktorý neskončil až do večera. Boli sme milo prekvapení, že bol o túto akciu takýto záujem, budúci rok sa tešíme na Vegánske Hody vonku na slniečku s ešte väčšou návštevnosťou. Každý podnik, ktorý pripravil pre túto udalosť svoje najlepšie jedlá, mal čo robiť, aby nasýtil všetkých návštevníkov – o čom svedčili aj rady pri každom stánku. Ale každý si prišiel na svoje, a jedlá stáli za to menšie čakanie. Či surové / raw, varené, pečené, šaláty, burgre či sladké, vyberať bolo z čoho. A to najdôležitejšie – myšlienka či odkaz pre všetkých, že vegánska / rastlinná strava je veľmi rôznorodá, chutná a zaujímavá, si určite každý zúčastnený odniesol domov.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Celá akcia sa konala v priestoroch Spoločenského centra AULA, prednášky prebiehali v prepojenom Café Garibaldi.

V sále AULA si každý mohol pochutnať a vybrať z ponuky týchto šikovných podnikov:

Ako Repa – Vegánske bistro a obchod z Prešova, ktorí si pripravili najväčšiu ponuku raw koláčov, no aj pre hladných mali skvelú pitu sýtu. V ich obchode / bistre v Prešove nájdeš veľa vegánskych produktov a surovín a zároveň si môžeš zakúpiť spomínané koláče. Naozaj stoja za to!

Bistro Tabačka Košice, kde sme si pochutnali na skvelom burgeri a výbornom kréme z pečených paradajok.

 

Dobré Bistro Košice – ktorí denne pripravujú vegánske jedlá v ich priestoroch, tu si pre nás pripravili lahodné pohánkové rizoto s cuketou, cherry paradajkami, či chilli tofu na ázijský spôsob.

VaVita – Raw obchod a bistro z Košíc – ktorí si získali chuťové bunky všetkých svojimi raw palacinkami a nás si získali skvelou raw pizzou.

Ve.dom.e – Vegan bistro Košice – nám ponúkli ukážky skvelých kulinárskych jedál, sladkých či slaných, v blízkej budúcnosti sa môžeme tešiť na ich plánované bistro v Košiciach.

Vegana.sk – Vegánske potraviny s čoskoro novou predajňou v Košiciach si pre nás pripravili skvelú ponuku vegánskych produktov, ochutnávku vegánskych syrov či hot dogov.

Kníhkupectvo Artforum z Košíc – so svojim výberom vegánskych kníh z vlastnej ponuky a k tomu poriadny guľáš či hubový tatarák.

Kuchárske talenty ako: Simply Vegan, Živý chlebík, U Surovca.

Samozrejme ani tím Vegánskych hodov nezaháľal a pripravil pre nás skvelé Beetburgre.

veganske hody 2015 kosice31 dasa fon flasa acustic punkO hudobný podmaz sa postaral DJ Selektor Citron a celú akciu ukončil Dáša fon fľaša so svojím unikátnym folk – punkom / akustickým punkom.

 

Zvyšok už za nás povedia fotky priamo z udalosti:

Fotky: Déé X Géé & Vegánske Hody Facebook.