Interviews & príbehy

Vegan atlétka Jana Talavašková – šport, materstvo a vegánstvo ako liek na zdravotné problémy

Povedz nám niečo v krátkosti o sebe

Som človek, ktorý má celkom dobrú predstavu o tom, ako chce žiť svoj život, no napriek tomu sa v niektorých oblastiach ešte stále hľadám. Život považujem za dar, krásny a občas aj veľmi náročný, ale v tom je práve to čaro. Milujem životnú pohodu a aj výzvy, ktoré prináša, milujem jednoduché žitie, prírodu a zvieratá nadovšetko, zbožňujem pohyb a samoštúdium čohokoľvek, čo ma zaujíma, obklopujem sa malým počtom kvalitných ľudí, na ktorých mi veľmi záleží.

Posledného 3,5 roka som žila pracovný život v Nemecku a súkromný na Slovensku, 10 rokov sa venujem dobrovoľníckej činnosti pre Útulok Piešťany. V práci sa snažím byť maximálne efektívna a ostatným aktivitám vrátane rodinného života venujem všetok svoj voľný čas. No a v novembri môj život nabral trochu iný kurz – stala som mamou 🙂

Ako si prišla k vegánstvu? Čo ťa k tomu motivovalo?

Odmala som milovala zvieratá a už ako 8-ročné dieťa som si uvedomovala, že sa mi nezdá celkom v poriadku, že nám po dvore behajú sliepky a na druhý deň bola jedna z nich na mojom tanieri. V jedenástich ma šokovala fotka kravy, ktorej bola na bitúnku zaživa odrezaná hlava a to bola pre mňa definitívna stopka. Do svojich trinástich som pod nátlakom rodičov musela aspoň občas jesť ryby a kuracie, ale v štrnástich som vyhrala svoj “boj” a prešla na vegetariánstvo. V roku 2010 som kvôli dlhotrvajúcim zdravotným problémom spôsobeným práve konzumáciou mliečnych produktov začala študovať rôzne zdroje ohľadom vegánstva a tým sa začal môj nový, lepší život.

Takže vegánka si už ako dlho?

Striktným vegánom vo všetkých oblastiach som bola 6 rokov, tento rok som však kvôli tehotenstvu urobila pár výnimiek. Pre niektorých tým pádom môžem byť pokrytec, hoci som konzumovala len vajíčka a kozí syr od miestnych farmárov, a niekoľkokrát som si dala lososa. Svedomie ma hrýzlo veľmi, no nebola som si úplne istá, či čiste vegan strava je vhodná pre vývoj plodu, snažila som sa o tom nájsť rôzne zdroje pre svoje rozhodnutie, no jednoznačný výskum ohľadom tohto ešte nie je a neodpustila by som si, keby som bábätku spôsobila zdravotné problémy. Každopádne som to považovala za krátku fázu života, za ktorú sa nebudem ubíjať, a nie je to moja obhajoba, ale je fakt, že keby sa len polovica ľudí na tejto planéte správali z polovice tak ako ja, tak by nepochybne dosť inak vyzeral jej súčasný stav vrátane utrpenia zvierat. Viem, aké sú moje hodnoty a od nového roka sa opäť vraciam na svoj vegan chodník a veľmi sa na to teším!

 

 

NOVINKA: Vegan Proteíny od GymBeam.sk - TheProteinWorks

Okrem 80% obsahu zmesi sójového, hrachového a konopného proteínu a skvelej ceny obsahujú tiež ďalšie tréningu a telu prospešné zložky - množstvo vitamínov, minerálov a zdravých tukov, zelený čaj či acetyl L-Karnitín.

Vegánstvo mi v prvom rade pomohlo vyriešiť moje niekoľkoročné zdravotné problémy.

Ako ovplyvnilo vegánstvo tvoj život, prácu a okolie?

Vegánstvo mi v prvom rade pomohlo vyriešiť moje niekoľkoročné zdravotné problémy. Prioritou pre mňa vždy bolo a je moje zdravie, vďaka nemu tiež žijem s čistým svedomím, že nespôsobujem utrpenie nevinným tvorom. Je to iný pohľad na život ako taký – vegán má omnoho väčšiu úctu k životu ľudí a zvierat, k vlastnému životu a zdraviu, k prírode. Do môjho života prišla vyrovnanosť – psychická, aj fyzická, preprogramovali sa mi chuťové bunky a telo si prirodzene pýta potraviny v prírodnej forme. V neposlednom rade mi vegánstvo pomohlo vysporiadať sa s 13-ročným bojom s bulímiou.

Zo začiatku a hlavne v čase, keď som začínala, nebol ešte tento životný štýl na Slovensku taký rozbehnutý, akým sa stáva teraz. A v spojení s mojou alergiou na lepok nebolo vôbec ľahké nájsť alternatívy, všetko jedlo som si musela vopred pripravovať, lebo bolo doslova nemožné najesť sa v reštaurácii či jedálni, všade som chodila s dózičkami:)

A som veľmi šťastná, že sa mi podarilo bez akejkoľvek nepriamej snahy ovplyvniť aj niekoľkých ďalších ľudí, aby “konvertovali”:)

 

 

So svojím životným štýlom som maximálne spokojná, moje vegánske roky boli doteraz najlepšími rokmi v mojom živote.

Si aktívna športovkyňa, ako spájaš vegánstvo a šport?

Šport bol súčasťou môjho života od útleho detstva, od r. 2012 som sa však popri behu a cyklistike zamerala na vegan bodybuilding – nie súťažne, len pre svoje zdravie a ako výzvu – baví ma sledovať, ako je možné s telom pracovať a čo všetko zvládne. Z vlastnej skúsenosti aj štúdia rôznych zdrojov viem, že vybudovať svalovú hmotu pre vegána je reálne ťažšie, človek musí na sebe pracovať 2-3 krát viac ako všežravec, ale možné to je, dokazujú to mnohí natural vegan bodybuilderi. Taktiež moje dlhodobé vlastné výsledky boli toho dôkazom a bolo naozaj úžasné vidieť, ako sa moje telo pretváralo a mocnelo.

Tento rok som však dala trochu nohu na brzdu kvôli tehotenstvu, ale s light váhami som cvičila ešte v 7. mesiaci a každý deň absolvovala 3-5 km prechádzku v prírode s mojou retrieverkou Vanillou.

Už v týchto dňoch som sa po zotavení vrátila k cvičeniu a neviem sa dočkať opäť zoceliť moje telo, hoci bude to celé s ohľadom na dieťa a kojenie, na ktorom mi veľmi záleží.

Žiješ aktívne – môžeš nám priblížiť tvoju športovú / tréningovú rutinu?

Popíšem moje fungovanie pred tehotenstvom, ku ktorému sa v najbližších týždňoch idem vrátiť – ráno prechádzka so psom a podľa tréningovej rotácie buď ranný tréning brušákov alebo po návrate z práce 5-7 km beh alebo prechádzka so psom, po ktorej nasledoval váhový tréning. Zameriavam sa na tzv. compound movements, čiže zapojenie viacerých svalových oblastí naraz, nakoľko telo je celok a mnohé svalové skupiny sú prepojené. Ide tak o efektívnejší tréning za kratší čas, ktorý musí byť dosť prísne naplánovaný na všetky aktivity, ktoré chcem v dni stihnúť, a o to viac to je pravda teraz, keď pribudla starostlivosť o dieťa.

Ako si prispôsobila jedálníček vyššiemu výkonu? (áno, tá proteínová otázka! :D)

Čo sa týka tzv. proteínového mýtusu – mnohí ľudia ak nevidia mäso, nevidia proteín – ten je však obsiahnutý v menšej či väčšej miere takmer v každej potravine, je len potrebné vzdelať sa. Fakt je, že väčšina rastlinnej stravy obsahuje nekompletný proteín, výnimkou je sója a quinoa. Avšak kombináciou niektorých nekompletných proteínov je možné dosiahnuť kompletný proteín, napr. celozrnný chlieb s arašidovým maslom, čierna fazuľa s ryžou, hummus a pita chlieb, tortilla placky s fazuľou atď.

Mne osobne záleží najviac na pestrosti stravy v čo najprírodnejšej forme, potom sa človek nemusí obávať o deficit žiadnych živín. Na prvom mieste sú u mňa strukoviny so zeleninou, ovsené a ražné vločky, ktoré môžem konzumovať bez alergickej reakcie, zemiaky, ryža a kukuričné cestoviny po tréningu a všetko ešte dopĺňam konopným proteínom a zmesou prírodného hrachového a ryžového proteínu, čo je veľmi efektívna dvojka.

Zameriavaš sa nejako špeciálne na sledovanie makroživín či kalórií?

Konzumujem potraviny v ich najprirodzenejšej forme, ide mi o nutričnú hodnotu každého jedla, neriešim žiadne tabuľky či váženie, jednoducho sa riadim pocitom hladu a intenzitou dennej aktivity.

Prešla si vo svojom živote aj ťažším obdobím, môžeš nám to trochu priblížiť?

Od svojej dvadsiatky som sa starala o svoje živobytie, žila v niekoľkých krajinách a vždy verila, že všetko zvládnem. No strata mojej retrieverky Bailey po 11 rokoch intenzívneho spoločného života ma psychicky zlomila a trvalo celkom dlhé obdobie, kým som sa dostala z najhoršieho. Dodám však, že to bol práve tréning, ktorý ma držal nad vodou.

Máš vlastnú webstránku a píšeš e-knihy, čo na nej a v nich môžeme nájsť?

Je to vlastne sumár mojich niekoľkoročných skúseností s vegan tréningom, vyhratým bojom nad bulímiou i ťažkým akné, ktoré ma veľmi potrápilo. Vo všetkých týchto oblastiach ponúkam konzultácie.

Ako vidíš rozvoj vegánskej filozofie života u nás a v zahraničí?

V zahraničí je to určite na vyššej úrovni, ale celkovo zdravší životný štýl a starostlivosť o zdravie sa postupne rozbieha aj u nás. Bola by som hlavne veľmi šťastná, keby sa na Slovensku zmenilo vnímanie zvierat, a teraz nehovorím len o legislatíve, ktorá bola donedávna úplne za opicami, ale predovšetkým u ľudí, lebo opustených a zanedbaných spoločenských zvierat sú u nás plné útulky, nehovoriac o tom, v akých podmienkach žijú hospodárske zvieratá. Je to veľmi bolestivý pohľad.

Čo by si našim čitateľom rada odkázala?

Predpokladám, že väčšina čitateľov veganstvo.org sú ľudia, ktorí žijú vegan životný štýl, a nech už sa preň rozhodli z akéhokoľvek dôvodu, chcela by som ich povzbudiť, aby svoje posolstvo šírili ďalej. Tento svet potrebuje viac a viac ľudí, ktorí si uvedomia, že žiť v súlade s prírodou a byť láskavý a mať súcit voči iným – ľuďom aj zvieratám – je to najdôležitejšie zvlášť v dobe, keď materiálne veci a komercia veľmi silno bombardujú ľudské hodnoty. Verím, že najbližšie roky sa to zlomí a začne meniť k lepšiemu.


Ďakujeme ti za rozhovor a tvoj čas, prajeme veľa úspechov v tvojom športovom ale aj súkromnom živote a užívaj si materstvo :).

Viac sa o Jane a jej knihách a oblastiach, v ktorých konzultuje dozviete na: www.janatalavaskova.com a jej facebook stránke https://www.facebook.com/JanaTalavaskova.

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago