Zdravá Výživa

Kupuješ proteínový prášok? Pomôžeme ti vybrať ten najlacnejší

Športujeme a preto si dopĺňame proteín (bielkoviny) rastlinnými práškami. Aj keď telo dostane potrebné množstvo proteínov z vyváženej rastlinnej stravy, pre tých, ktorí chcú aby im svaly ďalej rástli a aktívne športujú, teda potrebujú vyššiu než bežnú dávku proteínov denne,  no nechcú konzumovať veľmi veľké množstvo bežnej stravy, je k dispozícii proteínový prášok. Problémom ale je nájsť ten správny. Sójový, ryžový, hrachový, konopný, mixovaný… každý má svoje výhody a nevýhody. A každý z nich má aj svoju cenu, rôzne hmotnosti a pomery bielkovín z celkovej hmotnosti balenia. Máme pre teba jednoduchú tabuľku, ktorá ti pomôže nájsť ten najlacnejší

Upozorňujeme – najlacnejší neznamená ten najlepší. Táto tabuľka je určená len na zistenie ozajstnej ceny a pre porovnanie cien rôznych balení a percent proteínov v obsahu balenia. Prepočíta to všetky váhy a pomery na jednu jednotku (gram proteínu), čiže už budeš porovnávať jablká s jablkami. Naša tabuľka ale nehľadí na kvalitu daných proteínov. To už je osobitný výskum sám o sebe – odporúčame si prečítať napríklad tieto články o proteínoch: Aký proteín je najlepší (bestbody.sk) alebo Ako si vybrať správny proteín (vyzivovo.sk) alebo Proteín – ako si vybrať (Martin Kovaľ). (žiadna afiliácia s týmito stránkami, len sa nám zdajú najlepšie napísané).

Prečo je potrebné nejaké prepočítavanie?

Skvelá otázka! Veľmi potešila šprtov medzi nami :). Vysvetlíme – predstav si, že si v obchode a pred sebou máš rôzne druhy a balenia proteínových práškov:

Cena balenia Priblizne postovne? Balenie (g) % proteinu
€38.47 €2.2 2100 74%
€5.50 €0.0 250 50%
€2.60 €0.0 250 21%
€60.00 €3.0 2500 50%

 

Ako zistíš, ktorý sa oplatí? Koľko balení budeš potrebovať mesačne a koľko ťa to bude stáť? Ak nie si matematický génius, ktorý si to vypočíta v hlave, tak sa zasekneš ako my. Ak máš len cenu a rôzne váhy, to sa ešte dá. Ale daj do toho rôzne pomery čistého proteínu a už je výpočet komplikovanejší. Lacnejší proteínový prášok s nízkym podielom proteínov ťa nakoniec vyjde drahšie – pretože ho budeš musieť nakúpiť viac mesačne. Nehľadiac na to, že ho budeš musieť jesť vo väčších množstvách.

Naša tabuľka to všetko prepočíta za teba – z ceny, váhy balenia a percenta čistého proteínu v balení ti vypočíta základnú jednotku pre porovnávanie – gram čistého proteínu. A z toho cenu za gram čistého proteínu. Z toho sa už dajú odvodiť rôzne kalkulácie – koľko ťa bude stáť 1kg čistého proteínu, koľko ťa bude stáť tvoja spotreba (niekto si dopĺňa 25g iný 50g denne) na deň či mesiac.

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Skús si to – stačí vyplniť modré stĺpce, ostatné sa už vypočíta samo.

Tabuľka na porovnanie cien proteínových práškov

Samozrejme, tieto údaje boli aktuálne v čase písanie tohto článku. Je najlepšie si spraviť vlatstný prieskum a získať najnovšie ponuky.

Ak cvičíš či buduješ svaly a potrebuješ oveľa vyšší príjem proteínu, tak je najjednoduchšie si ho doplniť širokou ponukou vegánskych proteínových práškov. Hráškové, konopné, sójové, ryžové – s príchuťou alebo bez, výber je široký.

Vegan proteíny od gymbeam.skVegan proteíny od myprotein.skOrechové másla od grizly.sk

Ďalšou dobrou kategóriou sú orechové másla – vysoký pomer proteínov, skvelá chuť a celkovo zdravá časť jedálníčka.

Orechové másla od gymbeam.skOrechové másla od myprotein.skOrechové másla od grizly.sk

 

Prezri si vegánske proteíny od najprotein.sk, dobré skúsenosti máme aj s myprotein.sk.

 

Poznámka – vybrané proteínové prášky v tabuľke sú len ukážky – čo sme našli počas nášho prieskumu. Ty možno nájdeš lepšie možnosti. Nemáme s nimi žiadnu afiliáciu.

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago