Categories: Vegánstvo

Odhadované percento vegánov v jednotlivých krajinách sveta

Nedávno som spravil prieskum a dal dokopy štatistiky z rôznych zdrojov ohľadom percenta vegetariánov v jednotlivých krajinách sveta. Teraz som sa pohral s ďalšími štatistikami ohľadom vegánstva, ktorých je ale menej a hlavne len pre niekoľko krajín. Ale na základe získaných štatistík som spravil odhad pre ostatné krajiny. Tak nech sa páči, pozri si koľko vegánov je odhadovaných ku koncu 2013 v jednotlivých krajinách sveta.

Interaktívnu mapu si pozri na TargetMap alebo kliknutím na tento obrázok:

Dobré správy sú, že je to stúpajúci trend (nie podľa mojich čísel, lebo toto je prvýkrát, čo to robím, takže to nemám s čím porovnať, ale podľa vyjadrení jednotlivých reportov, ktoré som použil).

Na Slovensku je asi 0.4% vegánov, čiže niečo vyše 21000 ľudí. Každý vegán (žijúci v rozvinutých krajinách) ušetrí od smrti a utrpenia asi 200 zvierat ročne. Takže Slovenskí vegáni ušetria život asi 4 200 000 (4 miliónom a 200 tisícom) zvierat ročne… Toto je neskutočne vysoké číslo a je skvelé, že toľko zvierat nemusí trpieť. Ale takisto je to zatiaľ len maličká časť globálnej produkcie – vyše 60 biliónov zvierat ročne.

Ak máš spoľahlivejšie zdroje alebo iné informácie, daj nám vedieť!

NOVINKA: Vegan Proteíny od GymBeam.sk - TheProteinWorks

Okrem 80% obsahu zmesi sójového, hrachového a konopného proteínu a skvelej ceny obsahujú tiež ďalšie tréningu a telu prospešné zložky - množstvo vitamínov, minerálov a zdravých tukov, zelený čaj či acetyl L-Karnitín.

Postup – počet vegánov v porovnaní s počtom vegetariánov v krajinách ako Spojené štáty, Anglicko alebo iné Európske krajiny je zhruba 20% vegánov oproti vegetariánom. (Ak tam je 100 vegetariánov, tak tam je zhruba 20 vegánov). Keďže som zozbieral štatistiky ohľadom percenta vegetariánov, tak som použil tento 20% odhad a vypočítal tak odhadované percento vegánov pre tie isté krajiny. Nebude to presné, ale dá nám to aspoň nejaký obraz toho ako to vo svete je. Overil som si moje odhady s krajinami, kde sa dajú nájsť nejaké štatistiky ohľadom vegánstva, a čísla sú si celkom podobné.

Zdroje na potvrdenie môjho odhadu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_by_country

http://www.imaner.net/panel/statistics.htm#reveal

http://en.wikipedia.org/wiki/Veganism#Demographics

http://www.gallup.com/poll/156215/consider-themselves-vegetarians.aspx

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

  • v clanku je veta - "Na Slovensku je asi 0.4% vegánov, čiže niečo vyše 21000 ľudí." mame cca 5.1 mio obyvatelov a z toho je 0,45 len 20 400 ludi a nie 210 00 ludi.

    • zdravim Richard, vsetko to su odhady, takze nedava zmysel sustredit sa na presne cisla, stovka hore dole v tomto pripade neznamena nic, islo len o udanie smeru ;)

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago