Vegan vitamín B12 – prečo si ho dopĺňať a kde si nakúpiť

Vitamín B12 je často vyhľadávanou témou pre vegánov aj nevegánov. Dá sa získať bez suplementov, len zo zeleniny a obohateného rastlinného mlieka alebo cereálií? Alebo potrebujeme suplement? Ako to je vlastne s doplňovaním vitamínu B12 u hospodárskych zvierat?

Skrátená verzia znie: Najlepšie je si vitamín B12 doplniť suplementom, ako riskovať komplikácie neskôr.

Dôvodom je to, že je veľmi jednoduché a lacné si B12 dopĺňať v porovnaní s riskovaním vážnejších zdravotných problémov ak jej nemáš dostatok. Nezahrávať sa s ohňom, keď nemusíš.

Ako je to s vitamínom B12 a rastlinnou stravou?

V krátkosti, je to tak, že B12 si telo nevie vytvoriť, len získať z potravy. V minulosti ľudia získavali B12 z baktérií na povrchu ovocia a zeleniny, z výkalov a hmyzu (.. v dávnejších časoch, zo zvierat v menej dávnych), ktorý zjedli vedome alebo nevedome so zeleninou.

Dnes je ale naša zelenina a ovocie chemicky postrekovaná a priemyselne umývaná, takže neobsahuje dostatočné množstvo vitamínu B12. Výkaly sa tak skoro jesť nechystáme… (ale pre zaujímavosť, taká gorila a iné opice s váhou vyššou alebo porovnateľnou s ľudskou, ktoré nejedia mäso, B12 získavajú aj takto…).

Existujú dva typy vitamínu B12: Cyanocobalamin (je chemicky syntetizovaný a tvorí väčšinu dostupných supplementov) a Methylcobalamin (občas spomínaná lepšia, biologicky dostupná a ľahšie vstrebateľná forma a vyskytuje sa v telách zvierat (ktoré ho získavajú občas prirodzene z baktérií na ich strave, no najčastejšie je im tiež dopĺňaný do stravy manuálne)).

Obe formy sú pre ľudské telo vstrebateľné a spĺňajú ten istý účel – zaistia potrebný účinok. (1, 2)

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Nie je potvrdené, či náhradné zdroje B12, ako spirulina alebo iné morské riasy, obsahujú dostatok, a takisto ten pravý typ vitamínu B12, preto je lepšie si nájsť istejšie zdroje. Chlorella môže byť dobrým kandidátom, no článkov a štúdií o tom je tiež veľa a nepodávajú jednoznačné výsledky. Dobré zhrnutie je napríklad tu.

Ak prechádzaš na rastlinnú stravu, je preto dobré si vitamín B12 dopĺňať týmito spôsobmi (3):

  • jedlami obohatenými o vitamín B12 – väčšina rastlinných mliek, cereálií a iných obohatených jedál – aspoň 3 mikrogramy (mcg alebo µg) denne – POZOR, tu je ľahké na to pozabudnúť a nedosiahnuť požadovanú dávku. Preto radšej rob aj:
  • B12 supplementami, ktoré obsahujú aspoň 10 mikrogramov na deň

Nedostatok vitamínu B12 sa nemusí prejaviť dlho (roky) ale potom, keď sa prejaví, môžu byť dôsledky veľmi vážne. O príznakoch nedostatku vitamínu B12 sa dočítaš na tejto stránke.

Keďže B12 suplementy sa dajú ľahko kúpiť, ako napríklad v e-shope www.biocare.sk, a tieto suplementy sú pripravené vo väčšine prípadoch z baktérií (čiže nie zo zvierat), tak nie je dôvod, prečo telu nedožičať dostatok B12 týmto spôsobom.

Čiže, čo sa vitamínu B12 týka, tak radšej istota teraz – doplniť si ho supplementom, ako ľudovať neskôr.

Výhodné 180 tabletové balenie B12 si môžeš kúpiť napríklad aj myprotein.sk

Ako je to s vitamínom B12 u zvierat a ľudí, ktorí ich konzumujú?

Nuž ani tu to nie je o nič lepšie – vitamín B12 je väčšine zvierat vo veľkochovoch pridávaný do stravy umelo – pretože máloktoré zviera vo veľkochove konzumuje jemu prirodzenú stravu a s ňou aj baktérie, ktoré vytvárajú B12.

Čiže sa to dopĺňa buď zvieratám, ktoré potom niekto skonzumuje alebo si to doplníš priamo ty…

Odporúčané čítanie:

http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/

http://veganhealth.org/articles/everyvegan – čo by mal každý vegán vedieť o B12 (anglicky)

http://nutritionfacts.org/index.php?s=B12 – videá a články o B12ke a rastlinnej strave (anglicky)

Na tejto stránke nájdeš detailnú analýzu a informácie o B12.

  • dôvody prečo brať supplement B12
  • odporúčané dávky B12
  • príznaky nedostatku B12

Nezabúdaj aj na kĺby. Omega 3 sa zíde tiež, či ješ rastlinné alebo živočíšne produkty.

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

    • Zdravim Juraj, dik za gramaticku opravu :)

      2) - budes musiet upresnit na co podotykas. Vitamin B12 sa vstrebava travenim, ci uz z bakterii na zelenine, zo zivocisnych produktov, alebo zo suplementov. Ale len jedno z tychto troch ma na svedomi nepotrebne utrpenie nevinnych tvorov, takze pre inteligentnu bytost to je jednoducha volba.

  • Uz len samotny fakt o odporucani umelych nahrad hovori co to o "prirodzenosti" veganstva / vegetarianstva.

    • Nazdar Lubo,

      potom sa ti asi zide informacia, ze maso, ktore jes takisto krmia umelo vytvorenou B12, pretoze tie zvierata nejedia nic pre nich prirodzene a preto nedostavaju prirodzenu B12 z travy a bakterii na nej.

      Takze ak jes maso, tak nejes o nic prirodzenejsiu B12, ako taky vegan. Akurat ze pri veganstve kvoli tomu ziadny tvor netrpi a nie je zabity...

      Tu neide o to, ci to je prirodzene alebo nie. Ide o to, ze to staci k nasmu zivotu, chuti to skvele, je to zdravsie a hlavne - nikto pre to netrpi a nezomiera.

  • Ahoj Lukáš :D dnes konečne niečo pozitívne:D, kedže medzi ľudmi v mojom okolí, nie sú ľudia okrem sestry, ktorí by zvieratá vnímali podobne (ešte ,že sme na to aspoň dve) tak ma to dnes potešilo, keď som sa preklikala na túto stránku, ĎAKUJEM
    čítala som niekoľko Vaších odpovedí na komentáre, je mi sympatické, ako vo väčšine svojich odpovedí zahrniete niečo o utrpení zvierat, je to najlepšie vysvetlenie, ja už niekedy nemám síl to ľuďom vysvetľovať, keď mi hovoria niečo v súvislosti s jedlom, ste výnimočný človek , čo tam po B12 hovorím si :D hlavne, že už kvôli mne neumirajú zvieratá :D a vlastne vďaka za info o B12, netušila som, že je to až také dôležité, prajem krásny zvyšok dňa :D

    • Ahoj Denisa,

      dakujem za prijemny komentar, som rad, ze to takto vidis :). Potesil!

      Zvierata si to zasluzia!

      nech sa ti dari,
      Lukas

  • Ahoj Lukas, chcem sa ti velmi pekne podakovat za pracu, ktoru cely ten cas vykonavas! Je velmi dolezite, aby sa o veganstve a benefitoch z tejto stravy hovorilo co najcastejsie, aby ludia konecne pochopili, ze nie sme masozruti! Nase telo na to nie je stavane.

    Nedostatok vitaminu B12 moze mat nie len vegan ci vegetarian. Trpia nim hlavne ludia, ktori jedia VELA masovych a mliecnych vyrobkov. Na svete je vela takychto pripadov.

    Suplement B12 nikdy nepozostava iba z tohto jedineho vitaminu, ale je miesany s inymi B-eckami, mineralmi, atd. Je preto tahsie stravitelny.
    Existuju dva druhy B12 suplementu COBALAMIN a METHYLCOBALAMIN. Najlahsie sa travi methylcobalamin.
    Najrozumnejsie rozhodnutie je teda dat si urobit testy ci vobec dotycny trpi alebo netrpi nedostatkom B12.

    • Ahoj Adriana, dakujem za pochvalu a za doplnenie informacii! :)

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago