Ekológia

Pestované mäso a rastlinné alternatívy o 20 rokov obehnú mäso z bitúnkov

V tomto článku zhrnieme niekoľko analýz (či už finančných predpovedí alebo analýz trhu s mäsom), ktoré vidia budúcnosť alternatívneho mäsa (teda buď rastlinných alternatív alebo pestovaného mäsa) veľmi pozitívne dokonca odhadujú, že by mohlo do 20 rokov obehnúť mäso z bitúnkov. To všetko vďaka dramatickým ekologickým, ekonomickým a zdravotným výhodám v porovnaní s dnešným mäsom a jeho neefektívnym spôsobom výroby (hlavne vo veľkochovoch).

Spomíname tu dva druhy alternatívneho mäsa, tak si ich trochu priblížime:

Rastlinné alternatívy mäsa

Sú to napríklad staré dobré sójové plátky (ktoré trhom až tak nepohli, no poznáme ich všetci), alebo novšie tofu či seitan (skvelý súhrn nájdeš tu), no v posledných rokoch to sú už prepracovanejšie kúsky ako burgre od Beyond Meat alebo Impossible foods. Tie sa naozaj na panvici správajú ako šťavnatý kúsok mäsa a chutia na nerozoznanie.

Pestované mäso

Pod pestovaným mäsom rozumieme “cultured meat” alebo aj “clean meat” – kde vedci už vedia z niekoľkých buniek zo zvieraťa vypestovať sval, teda kus mäsa. Namiesto toho, aby sme pre tento sval kŕmili kravu niekoľkonásobkom potravy a vody, ako ten kúsok mäsa, s ktorým skončíme (nehovoriac o antibiotikách v ňom, výkaloch a odpade a zbytočnom trápení zvierat), tak vezmeme krave kúsok srsti alebo vzorku z kože a vypestujeme z nej burger. Znie to ako niečo zo Star Treku? Áno, práve preto to je budúcnosť jedla, ktorá pomôže vyriešiť aj veľké otázky dneška – ekologickú či aj pandemiologickú. Najznámejšie firmy v tejto oblasti su Memphis Meats, New Harvest či Mosa Meat.

 

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Aké sú hlavné výhody alternatívneho mäsa?

Dramatické ekologické výhody

  • dramaticky nižšia spotreba energie (až o 45% menej), vody a všeobecne všetkých vstupov, v porovnaní s mäsom z bitúnkov – až 87% redukcia emisií CO2 (zdroj 2)
  • ďalší pozitívny dopad z ekologického hľadiska vďaka oveľa nižšej potrebe pôdy (len 2% oproti mäsu z bitúnkov) – žiadne vyrúbané lesy pre pastviny alebo pestovanie potravy pre kravy, a takisto škálovateľnosť – v jednej budove vieme toho vypestovať oveľa viac, ako by sme tam vedeli natrepať kráv (vertikálne “farmy”)

Zdravotné výhody

  • alternatívne mäso, hlavne pestované, je zdravšie – keďže ho vieme vypestovať v čistom prostredí, bez potreby kŕmiť zvieratá veľkým množstvom antibiotík a kŕmiv, žiadne stresové či rastové hormóny
  • žiadne riziko vzniku odolných baktérií a vírusov a ich ľahkých mutácií vďaka vysokej koncentrácii zvierat vo veľkochovoch
  • lepšia regulácia saturovaných tukov – pretože vedci to vedia priamo ovplyvniť, tak to samozrejme znížia na prijateľné množstvo, prípadne saturované tuky nahradia dobrými tukmi ako omega 3

Ekonomické výhody

  • eventuálne oveľa nižšie náklady na výrobu (Moorov zákon) a preto aj lepšia dostupnosť v rozvojových krajinách – za posledných 5 rokov cena klesla rapídne a aj tu platí Moorov zákon – takže cena bude čoskoro oveľa nižšia, ako náklady na pôdu, krmivo, zdravie, prepravu a zabíjanie zvierat

Morálne výhody

  • žiadne zabíjanie zvierat – nie je to skvelé, keď to chutí tak isto + má to všetky výhody vyššie a navyše kvôli tomu nemusíme žiadne zviera zabiť? To je tá pravá definícia pokročilej civilizácie.

Ako vidia vývoj trhu s alternatívnym mäsom experti?

Do 20 rokov obehne alternatívne mäso to dnešné z bitúnkov:

Samozrejme, je to len predikcia, ktorá sa môže drasticky zmeniť na základe rôznych externých vplyvov (napríklad taká pandémia, ktorej zdroj je konzum zvierat) alebo nové technológie, o ktorých nevieme. Či sa alternatívne mäso rozbehne podľa odhadu vyššie alebo inak, jedno je isté – výhody sú príliš vysoké na to, aby to nerástlo rapídne každým rokom.

Je to vidieť aj z hľadiska finančných trhov, kde investícií do tohto sektoru a pozornosti je stále viac. Osobnosti ako Bill Gates, Richard Branson investujú do spoločností zameraných na výrobu alternatívneho mäsa a potvrdzujú ich nutnosť – podľa Billa Gatesa, je nemožné dnešným spôsobom výroby mäsa uživiť odhadovaných 9 miliárd obyvateľov v nasledujúcich rokoch. Drastická inovácia je nutná. Tým, kam vkladá svoje peniaze nám ukazuje, kde vidí riešenie.

Finančné skupiny a ďalší investori vidia budúcnosť týchto produktov pozitívne a očakávajú každoročný rast. Rovnako aj veľké publikácie ako The Guardian či Forbes.

Takže “menej mäsa” v tomto prípade nemusí znamenať jesť menej mäsa, ale menej neetického, nezdravého, ekologicky neudržateľného mäsa, no grilovať bude môcť kto chce pokojne ďalej :).

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago