Dobrovoľníctvo

Infoletáky o vegánstve – vytlač, zdieľaj, rozdávaj

Organizuješ akciu a potrebuješ stručne a jednoducho vysvetliť základné informácie o vegánstve? Chceš pomôcť zachrániť zvieratá od trápenia formou osvety? Pripravili sme pre teba niekoľko infoletákov, ktoré adresujú základné otázky ohľadom vegánstva. Stačí ich stiahnuť, vytlačiť a môžeš ich použiť na rozdávanie na tvojej udalosti alebo v tvojom okolí. Obrázky môžeš aj ľahko zdieľať na sociálnych sietiach.

Ďalšie infoletáky budeme dopĺňať v sekcii Infoletáky, Infografiky, Podklady, takže tam pravidelne zakukni, ak budeš niečo potrebovať.

 

Všetky letáky si môžeš stiahnuť v jednom PDF súbore tu – alebo po jednom v PDF alebo JPG formáte nižšie na tejto stránke.


Leták – Prečo vegánstvo?

Obsahuje základnú definíciu vegánstva a vysvetlenie jeho dôvodov – z morálneho, ekologického, zdravotného a kultúrneho hľadiska

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Obojstranný leták formátu A5, na A4 strane (PDF formát má 2 obojstranné letáky na jednej A4, JPG má obe strany na 1 A4 strane)

Vysoké rozlíšenie vhodné aj na zväčšenú tlač

PDF Formát

JPG format


Leták – Základné zložky rastlinnej potravy

Obsahuje rozdelenie a popis základných zložiek rastlinnej potravy a dôležité informácie ohľadom živín, proteínov a vitamínov

Obojstranný leták formátu A5, na A4 strane (PDF formát má 2 obojstranné letáky na jednej A4, JPG má obe strany na 1 A4 strane)

Vysoké rozlíšenie vhodné aj na zväčšenú tlač

PDF formát

PDF Formát

JPG format


Leták / Infografika – Dopad živočíčšnej výroby na životné prostredie

Obsahuje najdôležitejšie fakty poukazujúce na zlý dopad živočíšnej výroby na životné prostredie – množstvo CO2 na produkciu typov mäsa, spotreba vody, fakty ohľadom rybolovu, fakty ohľadom odpadu

Obojstranný leták formátu A5, na A4 strane (PDF formát má 2 obojstranné letáky na jednej A4, JPG má obe strany na 1 A4 strane)

Vysoké rozlíšenie vhodné aj na zväčšenú tlač

PDF formát

PDF Formát

JPG format


Leták – B12 a proteíny pri rastlinnej strave / vegánstve

Obsahuje najdôležitejšie informácie ohľadom B12 a proteínov / bielkovín, odkiaľ ich dostať, v akom množstve

Obojstranný leták formátu A5, na A4 strane (PDF formát má 2 obojstranné letáky na jednej A4, JPG má obe strany na 1 A4 strane)

Vysoké rozlíšenie vhodné aj na zväčšenú tlač

PDF formát

PDF Formát

 

JPG format

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

  • Mám takú otázku. V letáku píšete že veganstvo filozofia o neubližovaní zvieratám alebo niečo v tom zmysle. Ale čo ak sú mi zvieratá ukradnuté a nejem mäso a živočíšne výrobky len kvôli svojmu zdraviu? Som potom veganka ?

    • Ahoj!

      Neublizovanie zvieratam je jeden z dovodov, preco sa ludia daju na veganstvo. Zdravie alebo ekologia su dalsie dovody, taktiez spomenute v letaku. Len ty vies, co si - ako sa nazves :). Je jedno, ake definicie citas na internete. Tym, ze nekonzumujes zivocisne produkty tak zapadas pod veganstvo ako take, no nemusis sa nazyvat vegankou.

      Nie je dolezite, ci sa nazves vegankou alebo nie, ale ako zijes a ako sa citis ty.

      Lukas

    • Vegánstvo je filozofia proti vykorisťovaniu zvierat, a teda, zachádza to ďalej než len to čo ješ. Pokiaľ iba neješ živočíšne produkty ale kupuješ kožené, vlnené veci, používaš kozmetiku testovanú na zvieratách, podporuješ zoo či cirkusy, morské parky (kde sú delfíny a i. ako atrakcia), tak potom nie si vegankou, ale si iba na rastlinnej strave. V angličtine sa takým hovorí "plant-based eaters".

    • Pokiaľ niekomu povieš/alebo sa ťa bude pýtať, či si veganka a odpovieš že áno, tak tým iba ľudí budeš mýliť v tom, že nebudú vedieť, čo vegánstvo je a budú si myslieť, že stačí len keď neješ živočíšne produkty a už si vegankou. Čo nie je pravda. Ako keby si napr. niekto myslel, že gay/lesbička je ten/tá kto stačí že sa len dotkne rovnakého pohlavia a už je z neho/nej gay/lesba. Pričom to tak samozrejme nie je. Preto netreba zbytočne miasť ľudí. A radšej povedz, že si iba na rastlinnej strave.

  • V letáku hneď na začiatku v sekcií "čo je vegánstvo" je v zátvorke (mäso, mlieko, vajcia, syr, koža, vlna) ale chýba tam med, prečo si tam med nenapísal?

    • Nenapisal som tam vela veci, aby to nebolo prilis dlhe. Su tam hlavne veci, ktore si ludia predstavia pod zivocisnymi produktami ako prve, zvysok je potom adresovany na stranke kam ich letak odkazuje.

      • Ale blbosť. Jedno slovo ešte z letáka nerobí "príliš dlhým". Bolo by to iné, keby som sa pýtala, prečo si nenapísal "jogurty, kefíry, pudingy, kyslá smotana, tvaroh, bryndza" atď. A leták odkazuje na tvoju stránku, ale ani na tvojej med nie je spomenutý. Na svojej stránke pod čo je vegánstvo máš napísané toto "Vegán je niekto, kto nekonzumuje žiadne zvieracie produkty, čiže neje mäso, mlieko, syry a iné mliečne výrobky alebo vajíčka. Takisto nepoužíva žiadne produkty vyrobené so zvierat alebo na ich úkor, ako kožušiny, kožu, perie alebo vlnu. Takisto nepoužívajú produkty, ktoré boli testované na zvieratách."
        nikde med nie je spomenutý.

        • ok, mas pravdu, na hlavnej stranke to nebolo, tak som to pridal. Na letak stale plati co som napisal - ak by som mal dat kompletny zoznam vsetkych zivocisnych produktov a ingrediencii, potom by bol letak dlhy. Med je jedna z nich, tak ked pridam med, potom aj napr hodvab, zivocisne ochucovadla a farbiva, susene mlieko, srvatku, a vela dalsich, ktore sa pouzivaju. Potom by uz bol letak dlhy. takze niekde musim spravit stop.

          Ide tu o hlavnu myslienku, strucne info na zaciatok, nie o detailny popis kompletneho zoznamu vsetkych zivocisnych produktov.

          • Asi rozdielne chápeme, čo robí leták "príliš dlhým" a aké informácie vynechať. Med je veľmi diskutovaný vo vegánskych kruhoch, preto ma udivuje, keď niekto vysvetľuje čo je vegánstvo a nespomenie med, že sa neje. Nikde som nevidela, že by bol problém niekomu vysvetliť, že hodváb, živočíšne ochucovadlá a farbiva, sušené mlieko, srvátka a veľa ďalších, sa na vegánstve neje, ale nájde sa veľa ľudí, ktorí spojenie medu nechápu. Ty sa iba tzv. "chytáš za slamku" (grasping at straws), keď mi tu vymenúvaš, že by si potom musel napísať aj "hodvab, zivocisne ochucovadla a farbiva, susene mlieko, srvatku, a vela dalsich" a že niekde musíš urobiť stop. Veď toto presne som ja písala vo svojej odpovedi vyššie "Jedno slovo ešte z letáka nerobí “príliš dlhým”. Bolo by to iné, keby som sa pýtala, prečo si nenapísal “jogurty, kefíry, pudingy, kyslá smotana, tvaroh, bryndza” atď. "
            A keď už tak krvopotne nechceš pridať med do letáku, tak by si to mohol riešiť ešte takto, že by si napísal "žiadne živočíšne produkty a ingrediencie (výrobky pochádzajúce z kráv, prasat, sliepok, oviec, hmyzu a iných živočíchov)

  • je to skor z hladiska casoveho - editacia letaku, jeho znovu natiahnutie na stranku si vyzaduje cas, ktory momentalne nemam, kedze riesim ine projekty ohladom veganstva. chapem co tym myslis, ale uz sme tomu venovali viac casu, ako to je naozaj hodne - zo sirsieho hladiska to nerobi taky velky rozdiel.

    Samozrejme mas tiez moznost spravit portal ohladom veganstva, na ktorom mozes pisat presne tak, ako to ty uznas za vhodne, vo svojom case.

    • Ja mám skôr problém s tým, keď sa ľudia vyhovárajú. Kebyže si hneď na začiatku povedal, že si nepovažoval med za dôležitý alebo že si nevedel ako malým počtom slov povedať veľa (aby ľudia nemuseli čítať 10-stranový zoznam) alebo proste niečo v tomto zmysle, tak ok, by som to brala. Ale keďže si sa začal vyhovárať, tak preto sme s tým strávili toľko času. Ja beriem, že je to tvoja stránka, ale ako vravím, mal si to povedať hneď na začiatku, že tebe sa to takto páči (i keď, podnety na zlepšenie neprijímaš? (nemusíš reagovať))

  • podnety na zlepsenie rad prijmem, ale odovodnovanie preco robim veci ako robim a vysvetlovanie drobnosti nie je moj preferovany sposob travenia casu :).

    Moja odpoved asi bola taka na zaklade tvojho komentara, ktory na mna posobi negativne, takisto aj ine komentare, ktore na tomto webe pises. Pamatam si skor kritiku, ako nieco pozitivne. Ale som rad, ze sme si to vyjasnili.

    • Zaujímavé, že píšeš, že odôvodňovanie a vysvetľovanie drobnosti prečo robíš čo robíš nie je tvojím preferovaným spôsobom trávenia času, ale písať x-odpovede kde sa iba vyhováraš, to je? Zasa píšeš iba samé výhovorky.
      "Moja odpoved asi bola taka na zaklade tvojho komentara, ktory na mna posobi negativne" ako? ja som sa ťa iba pýtala otázku, prečítaj si to ešte raz "V letáku hneď na začiatku v sekcií “čo je vegánstvo” je v zátvorke (mäso, mlieko, vajcia, syr, koža, vlna) ale chýba tam med, prečo si tam med nenapísal?" Otázku ja nepovažujem za niečo negatívne, či kritické. V ďalších komentárov to áno, som začala byť negatívnejšia/kritickejšia, práve kvôli tvojej odpovedi, ktorá bola samé výhovorky. Čo som ti aj vysvetlila vyššie, že práve výhovorky ma iritujú.
      A neviem, prečo mi vyčítaš, že moje komentáre sú kritické a nie pozitívne..keď vidím/čítam niečo s čím nesúhlasím/ nemám pozitívny postoj, tak to aj patrične vyjadrím a nebudem sa pretvarovať a písať komentáre type "je to super, máš pravdu, súhlasím" a podobne, len aby som potešila tvoje ego.

  • Moje ego potesovat nemusis, ale musis sa naucit ako komunikovat efektivne. Pocas celej tejto konverzacie nic pozitivne, v inych komentaroch na ine sekcie tiez. Ak chces aby bola komunikacia medzi oboma stranami priatelska a otvorena, musis vediet zatiahnut pazuriky. Tvoja prva otazka je napisana agresivnou a vycitavou formou.

    Zdielame tu istu filozofiu o zivote, chceme dosiahnut to iste, ale aha kam nas tato konverzacia zaviedla. Ak sa tomu chces v buducnosti vyhnut, tak namiesto priameho vysluchu odporucam skor podotknut, ze by sa dalo nieco doplnit.

    Najdes o tom vela knih - efektivna komunikacia, ako komunikovat s ludmi, asertivna komunikacia atd.

    Uz len to, ze mi tu vicitas detaily, niekomu, kto vidi svet tak ako ty (z hladiska veganstva) je divne. Sme na tej istej strane, tak nevidim dovod na debaty v tomto tone.

    • "Pocas celej tejto konverzacie nic pozitivne, v inych komentaroch na ine sekcie tiez." a zasa, prečo by som mala písať pozitívne, keď to takto necítim a práve mám nejakú kritiku, ktorú by som chcela zdeliť?
      Poučuješ ma tu o "správnej" komunikácií, pričom ty sám sa toho nedržíš. Ty sám ma tu poučuješ, vyčítaš mi, píšeš výhovorky, a potom chceš moralizovať o efektívnej/pozitívnej komunikácií. To sa takto nerobí. Takto ťa to učili tie knihy?
      Čiže, ak chceš efektívnu/pozitívnu komunikáciu, musí to ísť najprv od teba.
      "kto vidi svet tak ako ty (z hladiska veganstva) je divne" a nie, vôbec to nie je "môj" pohľad na svet, inak by konzumácia medu či definícia vegánstva (moje odpovede na ten horný komentár) neboli podchytené napr. vegan society a podobnými, ale boli by iba mnou. A ako som hovorila vyššie, keď ti podnety na zlepšenie tvojej práce vadia, tak si to mal povedať hneď na začiatku. Pre mňa je divné, že sa iba vyhováraš a potom sa urazíš, keď mám pre teba návrh na zlepšenie (čo sa veganstva týka).
      "Sme na tej istej strane, tak nevidim dovod na debaty v tomto tone." s tým súhlasím, lenže ty si začal vyčítať tón pričom sám ho nemáš v poriadku.

  • ukoncme to handrkovanie, ziadnemu zvieratu to nepomaha. Ak citis, ze pisem negativne, ospravedlnujem sa. Feedback si vypocujem rad, kludne pis aj nabuduce. Niekedy moze aj pozitivny, ten tiez potesi.

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago