El Hogar Pro Vegan – Sanktuárium pre zvieratá v Španielsku – dobrovoľníctvo, ako na to

Tento rok som vianočnému zhonu a konzumerizmu ušiel do Španielska, kde som mesiac pracoval ako dobrovoľník pre El Hogar Pro Vegan – sanktuárium pre zvieratá. Mojím cieľom bolo priučiť sa, ako také sanktuárium funguje, čo to obnáša a taktiež pomôcť dobrej veci. Tu ti poviem ako ich môžeš navštíviť aj ty a že je to lacnejšie, ako ísť na zopár dní do Tatier :).

O čom to je?

Jedná sa o sanktuárium pre zvieratá El Hogar Pro Vegan. Žijú tu rôzne zachránené zvieratá – kravy, prasatá, psíky, mačky, sliepky, husi, kačky, ovce, kozy, holuby, morky, zajace, jedna guinejská sliepka, potkan a myška :). Žije sa tu vegánskou filozofiou – to znamená, že zvieratá sa nevyužívajú na nič (či už práca alebo jedlo), ale je im daný priestor a životná úroveň, ktorý si zaslúžia a potrebujú na žitie plnohodnotného života. Cieľom tohto miesta je ukázať, že každé zviera je individuum, takisto ako každý človek, že majú svoje potreby a radosti, že vedia ukázať lásku a radosť tak, ako my – teda že nie sú o nič menej hodnotní, ako my, len preto, že sú iného druhu. Je bežné, že sa na zvieratá pozerá ako na nemé, tupé stvorenia, pretože ich zväčša vidíme utláčané vo veľkochovoch a uväznené v klietkach. Tam sa ich potreby a charakteristiky utláčajú a nemôžu ich prejaviť do plnej miery. Takže aj taký skreslený o nich máme obraz. Ale akonáhle dostanú priestor, tak sa ich ozajstné osobnosti ukážu – vedia sa tešiť, hrať, prejaviť lásku a náklonnosť a je to jedno, či je to psík alebo prasiatko, na druhu nezáleží. A ešte viac, ak sú tieto zvieratá zachránené z hrozných podmienok alebo ťažkých osudov, tak ako v tomto sanktuáriu.

Čo sa tam robí?

Je to zdieľaný domov ľudí a zvierat. Takže každý má svoj domček / priestor, ale všetko sa tu zdieľa – je normálne, že si večer ľaháš spať a vedľa teba na posteli spí psík, 4 mačky a k nim si sadne sliepočka… Alebo že sa po dvore naháňa malé prasiatko s dogou a uhýba sa im kohút s jednou nohou. Pozeraj sa na to ako taký hospic alebo azyl pre zvieratá zachránené z veľkochovov, cirkusov a iných miest, kde ich vykorisťujú.

Žijú tu zakladatelia – Jonas a Elena, ktorí začali pri Madride a po 6 rokoch sa presťahovali do tohto, oveľa väčšieho priestoru na juhu Španielska, pri mestečku Tarragona. S nimi ešte Maria, veterinárka, a potom sa tu striedajú kadejakí dobrovoľníci. Zväčša sú zo Španielska, no bola tu aj nemka a jeden slováčisko… ja :).

Náplň dňa spočíva v rôznych prácach od domácnosti (všetci chceme jesť a mať čisto), cez kŕmenie, upratovanie (výmena slamy, vyhadzovanie hovien a iné očarujúce práce :D), konštrukcia a údržba – vyhotovovanie nových príbytkov pre zvieratá, alebo vecí na ich ochranu, spestrenie ich dňa alebo zábavu. Každý robí to, v čom je dobrý, takže nič sa neboj, ak nie si veľmi do konštrukcie, ale vieš dobre pomôcť veterinárke s jej prácami, alebo ti vyhovuje kŕmenie a upratovanie.

Vegan Protein Blend od Myprotein.sk

Nie je to žiadna dovolenka ako taká – je to tvrdá práca, začína sa o 7:30 ráno a pracuje sa do zotmenia. V lete je prestávka zhruba od 13:00 do 16:00 – pri alebo v bazéne, s pivom a nafukovačkou, pretože je príliš horúco na prácu. V zime je obed tak od 14:00 do 15:30 a pracuje sa do 18:00. Náročnosť práce závisí od toho, čo robíš – kŕmenie alebo venčenie psíkov je ľahšie, ako vozenie hliny alebo kopanie nového jazierka pre husi. A raz do týždňa si môžeš vybrať voľný deň, a robiť si čo chceš – spať celý deň, zájsť si do priľahlého lesíka, hrať sa so zvieratami alebo ísť na pláž, ktorá je asi tak hoďku vzdialená.

Čo z toho budeš mať ty?

Nie je to len ťažká práca :). Juh Španielska má skvelé podnebie – bol som tu v decembri – januári a väčšinu dní som pracoval v tričku (cez deň, ale v noci teplota klesne na 10 alebo 5 stupňov). Takže pekný únik od našich mrazov, snehu alebo blata v zime. Takisto je to mimo všetkého, v krásnej prírode, hneď za pozemkom je veľký kopec a les, do ktorého je radosť si zájsť a zrelaxovať. Taktiež pracuješ celý deň so zvieratkami, ktoré sa ťa neboja, sliepky za tebou pribehnú, pozrieť sa čo robíš, všade sú spokojné zvuky, ako si užívajú slobodu a bezstarostný život, aj vďaka tvojej pomoci. Večer si dáš  čajík pri kozube (v zime) alebo v lete už ten spomínaný bazén. Takisto tu skvele varia – tak dobre (a veľa!) som ešte nikdy nejedol. A samozrejme spoznáš skvelých ľudí – či už zakladateľov, alebo ďalších dobrovoľníkov.  V neposlednom rade sa veľa naučíš – rôzne práce, či už konštrukcia, údržba, alebo o zvieratách a ich živote a potrebách, o vegánstve a právach zvierat. A naučíš / priučíš sa španielsky.

Čo z toho majú oni?

Tvoja práca im veľmi pomôže – bez dobrovoľníkov by nemohli zlepšovať podmienky zvierat, nemohli by robiť osvetu právam zvierat a vegánstvu, pretože by mali plné ruky práce starania sa o nich. S dobrovoľníkmi sa to všetko rozdelí a môžu spraviť viac.

Taktiež im pomôžeš finančne – platí sa 5 EUR na deň. To pokryje náklady na stravu a inkasá. Na Španielsko je to nízka cena – máš v tom všetko jedlo a lakocinky, ktoré len vládzeš zjesť, pivo alebo víno alebo čo si zaželáš, pohodlnú posteľ a ubytko v krásnom prostredí. Na porovnanie – najlacnejší hostel napríklad v Barcelone, kde zdieľaš izbu so 14 ďalšími, ťa vyjde tak na 7 EUR, bez stravy a všetkého ostatného.

Ako na to?

– spiatočná letenka cez Ryanair z Bratislavy do Girony (GRO) – 50 EUR (december 2014 – január 2015, môže sa to zmeniť)

– autobus z Girony do Barcelony – 15 EUR (Majú to zosynchronizované s príchodmi Ryanair letov, no odporúčam si poriadne overiť časy a pozrieť si na PDF odchody autobusov na danú sezónu, pretože v zime sa to mení, keď je menej turistov, je aj menej busov).

– vlak z Barcelony do Falset (kde je sanktuárium) – 12 EUR

Čiže za menej ako 80 EUR sa dostaneš zo Slovenska až do sanktuária El Hogar. Tam potom 5 EUR denne, čo je asi koľko platíš za denný nájom bytu na Slovensku (a to bez stravy).

Mesiac tu ma vyšiel lacnejšie, ako mesiac života na Slovensku.

Ich požiadavky:

– znalosť angličtiny

– znalosť španielčiny je veľké plus (ale nemusí)

– napíš im cez webstránku alebo Facebook, spravia s tebou rozhovor cez skype, aby si boli istí, že bude spolupráca vzájomne fungovať

– prídeš na vlakovú stanicu Marca-Falset, odkiaľ ťa vyzdvihnú oni. Busy a vlaky z Girony > Barcelony > Falset sú dosť pravidelné a ľahko ich nájdeš cez Google.

– konštrukčné a iné stavebné schopnosti sú tiež veľký bonus – najma práca s drevom, stavanie prístreškov, striech, murovanie

Ďalej už myslím len chýba trochu ti to zvizualizovať:

Lukas

Cestovateľ, podnikavec a milovník zvierat. Zanechal som skvelú kariéru v Londýne, aby som mohol žiť život bližší mojim ozajstným hodnotám. Od 2012 cestujem po svete, propagujem vegánstvo a žijem si slobodne - po svojom, kdekoľvek. viac na www.posveteposvojom.com

View Comments

  • Je niečo také aj na Slovensku, či v Čechách? Alebo plánuje sa zrealizovať?

    • Ahoj Bara!

      nespominam si uz presne, no od mojho emailu trvalo zopar tyzdnov, kym sme si dohodli skype interview. Myslim, ze ak im napises mesiac dopredu, tak sa da vsetko dohodnut a stihnut.

      maj sa,
      Lukas

  • Ahhooj chcem sa rta spytat. ☺ som strasny antitalent na jazyky nedohovorim sa. To je asi moc pruser vsak? Bolo by treba ist s niekym kto ovlada aspon tu anglictinu ....nie len sem ale celkovo na dobrovolnictvo do spanielska. ? ☺

    • Ahoj! no ano, aspon anglictinu potrebujes, inac nepochopis instrukcie a bud ublizis sebe alebo zvieratam. Plus nebude to az taky zazitok, ked si nemozes aspon ako tak pokect.

      Ale ver mi "som antitalent na jazyky" je len fraza a vyhovorka. Ak si k tomu sadnes a zaumienis si to, budes cielavedoma a odhodlana, tak sa naucis akykolvek jazyk. Buen suerte! ;)

  • Ahoj Lukáši,
    díky moc za hezký článek. Díky němu jsme se letos do El Hogar vydali :) byla to moc krásná zkušenost, skvělí lidé, zvířátka, a jak píšeš, i jídlo :) Jonas si na tebe vzpomíná a moc tě pozdravuje!
    Ještě jednou díky.
    Gábi

    • Ahoj Gábi, to ma velmi tesi, aj ze vas to inspirovalo, aj ze si spominaju, a ze sa vam pacilo :).

      Ano, su to skveli ludia, zvierata a miesto!

  • velkú radosť mi urobil tento článok hneď z rána? ďakujem☺ som na španielskom bilingvále a prácu so zvieratami milujem, takže toto miesto je pre mňa úplne dokonalé. myslím ze už mám plán na jeden letný mesiac?

Recent Posts

10 rýchlych a jednoduchých vegánskych receptov

Cenovo-dostupné, časovo-nenáročné, chutné a výživné – také recepty sa hodia vždy. V tomto článku nájdete rovno 10…

2 years ago

Ako blízko je koniec klietkového chovu sliepok? Situácia u nás i vo svete

Posledné roky ukazujú postupný odklon od klietkového chovu sliepok-nosníc od osobných nákupov cez fastfoody až po…

2 years ago

Singapur schválil jeho predaj a skúsil ho i prezident Izraelu – čo je nové vo svete kultivovaného mäsa?

Schválenie predaja kultivovaného mäsa Singapurskou potravinovou agentúrou v decembri 2020 po troch rokoch podrobných previerok bolo…

2 years ago

Rastlinné mlieka – cena, ekológia, zdravie. Ako obstoja na trhu oproti kravskému?

Čo ponúka slovenský trh? Dopyt po rastlinných alternatívach mlieka na Slovensku zásobuje viac ako tucet…

3 years ago

Vegánske novinky! Nové produkty u nás i vo svete

To, že vegánstvo nebolo len krátkodobým trendom dokazuje stále sa zvyšujúci počet nielen nových vegánskych…

3 years ago

Sója, estrogén, zázračná potravina – mýty a čo hovorí veda

Sója je predmetom mnohých protichodných debát. Okrem toho, že je známym alergénom sa o nej…

3 years ago