V tomto článku zhrnieme niekoľko analýz (či už finančných predpovedí alebo analýz trhu s mäsom), ktoré vidia budúcnosť alternatívneho mäsa (teda buď rastlinných alternatív alebo pestovaného mäsa) veľmi pozitívne dokonca odhadujú, že by mohlo do 20 rokov obehnúť mäso z bitúnkov. To všetko vďaka dramatickým ekologickým, ekonomickým a zdravotným výhodám v porovnaní s dnešným mäsom a jeho neefektívnym spôsobom výroby (hlavne vo veľkochovoch).

Spomíname tu dva druhy alternatívneho mäsa, tak si ich trochu priblížime:

Rastlinné alternatívy mäsa

Sú to napríklad staré dobré sójové plátky (ktoré trhom až tak nepohli, no poznáme ich všetci), alebo novšie tofu či seitan (skvelý súhrn nájdeš tu), no v posledných rokoch to sú už prepracovanejšie kúsky ako burgre od Beyond Meat alebo Impossible foods. Tie sa naozaj na panvici správajú ako šťavnatý kúsok mäsa a chutia na nerozoznanie.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Pestované mäso

Pod pestovaným mäsom rozumieme “cultured meat” alebo aj “clean meat” – kde vedci už vedia z niekoľkých buniek zo zvieraťa vypestovať sval, teda kus mäsa. Namiesto toho, aby sme pre tento sval kŕmili kravu niekoľkonásobkom potravy a vody, ako ten kúsok mäsa, s ktorým skončíme (nehovoriac o antibiotikách v ňom, výkaloch a odpade a zbytočnom trápení zvierat), tak vezmeme krave kúsok srsti alebo vzorku z kože a vypestujeme z nej burger. Znie to ako niečo zo Star Treku? Áno, práve preto to je budúcnosť jedla, ktorá pomôže vyriešiť aj veľké otázky dneška – ekologickú či aj pandemiologickú. Najznámejšie firmy v tejto oblasti su Memphis Meats, New Harvest či Mosa Meat.

 

Aké sú hlavné výhody alternatívneho mäsa?

Dramatické ekologické výhody

  • dramaticky nižšia spotreba energie (až o 45% menej), vody a všeobecne všetkých vstupov, v porovnaní s mäsom z bitúnkov – až 87% redukcia emisií CO2 (zdroj 2)
  • ďalší pozitívny dopad z ekologického hľadiska vďaka oveľa nižšej potrebe pôdy (len 2% oproti mäsu z bitúnkov) – žiadne vyrúbané lesy pre pastviny alebo pestovanie potravy pre kravy, a takisto škálovateľnosť – v jednej budove vieme toho vypestovať oveľa viac, ako by sme tam vedeli natrepať kráv (vertikálne “farmy”)

Zdravotné výhody

  • alternatívne mäso, hlavne pestované, je zdravšie – keďže ho vieme vypestovať v čistom prostredí, bez potreby kŕmiť zvieratá veľkým množstvom antibiotík a kŕmiv, žiadne stresové či rastové hormóny
  • žiadne riziko vzniku odolných baktérií a vírusov a ich ľahkých mutácií vďaka vysokej koncentrácii zvierat vo veľkochovoch
  • lepšia regulácia saturovaných tukov – pretože vedci to vedia priamo ovplyvniť, tak to samozrejme znížia na prijateľné množstvo, prípadne saturované tuky nahradia dobrými tukmi ako omega 3

Ekonomické výhody

  • eventuálne oveľa nižšie náklady na výrobu (Moorov zákon) a preto aj lepšia dostupnosť v rozvojových krajinách – za posledných 5 rokov cena klesla rapídne a aj tu platí Moorov zákon – takže cena bude čoskoro oveľa nižšia, ako náklady na pôdu, krmivo, zdravie, prepravu a zabíjanie zvierat

Morálne výhody

  • žiadne zabíjanie zvierat – nie je to skvelé, keď to chutí tak isto + má to všetky výhody vyššie a navyše kvôli tomu nemusíme žiadne zviera zabiť? To je tá pravá definícia pokročilej civilizácie.

Ako vidia vývoj trhu s alternatívnym mäsom experti?

Do 20 rokov obehne alternatívne mäso to dnešné z bitúnkov:

Samozrejme, je to len predikcia, ktorá sa môže drasticky zmeniť na základe rôznych externých vplyvov (napríklad taká pandémia, ktorej zdroj je konzum zvierat) alebo nové technológie, o ktorých nevieme. Či sa alternatívne mäso rozbehne podľa odhadu vyššie alebo inak, jedno je isté – výhody sú príliš vysoké na to, aby to nerástlo rapídne každým rokom.

Je to vidieť aj z hľadiska finančných trhov, kde investícií do tohto sektoru a pozornosti je stále viac. Osobnosti ako Bill Gates, Richard Branson investujú do spoločností zameraných na výrobu alternatívneho mäsa a potvrdzujú ich nutnosť – podľa Billa Gatesa, je nemožné dnešným spôsobom výroby mäsa uživiť odhadovaných 9 miliárd obyvateľov v nasledujúcich rokoch. Drastická inovácia je nutná. Tým, kam vkladá svoje peniaze nám ukazuje, kde vidí riešenie.

Finančné skupiny a ďalší investori vidia budúcnosť týchto produktov pozitívne a očakávajú každoročný rast. Rovnako aj veľké publikácie ako The Guardian či Forbes.

Takže “menej mäsa” v tomto prípade nemusí znamenať jesť menej mäsa, ale menej neetického, nezdravého, ekologicky neudržateľného mäsa, no grilovať bude môcť kto chce pokojne ďalej :).