Zúfalé časy si vyžadujú zúfalé opatrenia. Zamerali sme sa na aktuálny stav v mäsopriemysle a mliekarenskom priemysle. Nakoľko si viacerí ľudia začínajú uvedomovať, že mliekarenský priemysel traumaticky oddeľuje novonarodené teliatka od matiek a umelo podáva kravám rôzne látky s cieľom zmaximalizovať dojivosť až do momentu, kedy ich telo skutočne už viac nezvládne a posielajú sa na porážku, sami nechcú byť dobrovoľne súčasťou tejto krutosti. Výsledkom je to, že predaj nemliečnych produktov – vyrobených z rastlín a orechov – nie vykradnutých z kráv – rastie a od roku 2013 dosiahol najmä v Spojených štátoch neskutočný rast – 61%.

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Dopad na mliečny priemysel sa začína odzrkadľovať aj vo finančných súvahách. Predaje mliečnych výrobkov sa od roku 2012 znížili o 15% – ide o viac ako tretinu v poslednom roku – a predpoveď je nepriaznivá aj do budúcna. Fanúšikov si získali najmä sójové, mandľové a kokosové mlieka, ktoré miznú z regálov bleskovou rýchlosťou, pekanové, orechové a ľanové mlieka; kešu a ryžové mlieka sú horúcou novinkou, trh s rastlinnými produktmi očakáva celosvetový zisk zhruba 34 miliárd amerických dolárov do roku 2024.

Aká bola odpoveď mliekarenského priemyslu? Podporilo to farmárov v tom, aby sa chytili nových trendov a adekvátne zareagovali? Nie, požadujú ochranu a podporu: požadujú od americkej U.S. Food and Drug Administration, aby zakázala vegánskym “mliečnym” podnikateľom používať slovo na M na svojich baleniach.
Možno vás takisto prekvapí, že ide o návrh, ktorý je podporovaný aj samotnou organizáciou PETA. Ak je živočíšne mlieko umiestnené do samostatnej kategórie a tento názov nosí ako značku hanby, bude okamžite bezpochyby jasné, ktorý nápoj je spojený s rakovinou, obezitou, hlienovými infekciami a krutosťou na zvieratách. Ak to znamená, že kravy zbavíme akejkoľvek dôstojnosti, sú nútené stráviť svoj život pripútané k prístrojom a zabité v momente, akonáhle z nich už nič nemôžeme vyťažiť, potom slovo “mlieko” alebo “milk” by sa malo stať 4-písmenkovým slovom.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Nejedná sa ale iba o mliekarenský priemysel; mäso spracovateľský priemysel má takisto hlavu v smútku.

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Kravy chované na mäso sa značkujú horúcimi kliešťami a semenníky sa býkom vytŕhajú z mieška – to všetko bez utlmenia bolesti. Kurčatá sa chovajú do extrémnej veľkosti, až pokým neunesú svoju vlastnú váhu a často sú zmrzačené. Prasce sú väznené v malých priestoroch a je im odopierané všetko, čo je pre nich prirodzené a dôležité.
Väčšina zákazníkov sa vyhýba oddeleniu mäsa práve z týchto dôvodov a naviac: už vedia, že konzumácia mäsa zvierat môže byť smrteľná (priamo súvisí so zvýšeným počtom kardiovaskulárnych ochorení, rakovinou hrubého čreva, cukrovkou a obezitou), škodí životnému prostrediu, zabíja kravy – čo ovplyvňuje v konečnom dôsledku aj ich reakcie. 60% spotrebiteľov v Spojených štátoch znížilo konzumáciu mäsa a 55% z nich spomenulo, že sa rozhodli mäso už vôbec nekonzumovať.

Namiesto toho nakupujú „mäsá” na rastlinnej báze – iba v minulom roku sa v Spojených štátoch predalo množstvo v hodnote viac ako $670 miliónov dolárov. Ide o zvýšenie 24% a tržby sa zvýšili o 5.2 miliardy amerických dolárov v posledných dvoch rokoch.

Skúste zhruba odhadnúť, ako je to so samotným mäso spracovateľským priemyslom.
Aby sa ukončili debaty o “falošnom mäse,” Americká asociácia mäsiarov požaduje od Ministerstva poľnohospodárstva, aby sa definícia slova “mäso” vzťahovala iba na produkty zo zabitých zvierat.

Zúfalstvo si nepripúšťajú ale viaceré spoločnosti v odvetví. Severomerický inštitút pre mäso, ktorého akcionári vrátane spoločností Tyson Foods and Cargill, obaja vysoko cenení hráči v tomto biznise, začali rozsiahlo investovať do spoločností s rastlinnými produktmi. Sú smart, nakoľko sa zariadili v duchu hesla: “Ak ich neviete poraziť, pridajte sa k nim”, ktoré im môže raz určite zachrániť kožu.
Zúfalé časy si žiadajú zúfalé opatrenia ale toto je prognóza: Je to slepá ulička.

Nazvite ich ako chcete – vegánske potraviny sú zdravé, humánne, prospešné pre životné prostredie a stále rastú (doslovne).

Preklad článku z prime.peta.org: “Agribusiness Is Playing Games—However, We Won’t Let It

Napísala Tracy Reiman