Vegánstvo začína udávať trendy v spoločnosti a stáva sa pomaly mainstreamovým hitom, už dávno nepatrí na okraj spoločnosti, nikto ho už viac nezosmiešňuje, neoznačuje ako „divné“ alebo „extrémne“. Získava zaslúžené uznanie pre svoj pozitívny vplyv na udržateľnosť a dobré životné podmienky zvierat bez potreby obetovania chuti alebo štýlu, vegánstvo sa pomaly, ale isto začína stávať normálnym štýlom.

Neustále sa šíriace rôzne vegánske business príbehy a podnikania zamerané na rastlinné výrobky, ktoré zažívajú boom od minulého roka, poukazujú na to, že toto hnutie zažíva svoju obnovu a sme si istí, že dokáže veľké veci – sú to práve podnikatelia, ktorí sú zodpovední za úspech.

Prinášame niekoľko hlavných dôvodov, pre ktoré by ste mali zvážiť „veganizáciu“ svojho podnikania v roku 2018 možno práve aj vy:

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Čísla hovoria jasnou rečou

Predaj rastlinných produktov iba v Spojených štátoch vzrástol o 8.1% v minulom roku, dosiahol 3,1 miliardy USD, ako tvrdí výskum realizovaný spoločnosťou Nielsen pre Plant Based Foods Association (PBFA) a Good Food Institute.

Rastlinné alternatívy v mliekarenskom priemysle budú podľa očakávaní predstavovať 40% z celkového množstva trhu mliečnych a iných nápojov v nasledujúcich troch rokoch, v porovnaní s 25% v roku 2016, ako tvrdí výskum spoločnosti Packaged Facts. Spoločnosť ďalej predpovedá nové typy bezlaktózových mliek, ktoré si nájdu svojich konečných odberateľov v roku 2018, založené na pšenici, konope, hrachu, ľane a quinoy.

Vegánsky syr zažíva svoju éru úspechu, pričom by mal dosiahnuť očakávanú hodnotu na svetovom trhu niečo pod 4 miliardy USD v roku 2024, a ako uvádza report výskumnej spoločnosti Bharat Book, zložený medziročný nárast sa očakáva v hodnote 7,6% medzi rokmi 2016-2024.

Nenápadný hrášok, ktorý spôsobil revolúciu v rastlinnom sektore vďaka svojmu obsahu bielkovín, sa odhaduje na budúcu hodnotu okolo 104 miliónov amerických dolárov v roku 2026, ako uvádza aj Future Market Insights.

Zatiaľ čo predaj rastlinných mliek vzrástol o 3,1%, predaj kravského mlieka klesol o 5%  a očakáva sa ďalší pokles o 11% až do roku 2020, podľa spoločnosti Mintel.

Market Watch potvrdil, že Dean Foods, najväčší dodávateľ kravského mlieka v Spojených štátoch, aktuálne vykázal čistý príjem v treťom kvartáli iba v hodnote 1.4 milióna USD, čo je pokles z pôvodných 14.5 milióna USD za to isté obdobie v minulom roku. Tento klesajúci trend sa netýka ale iba Spojených štátov: najväčší dodávateľ mliečnych produktov v Austrálii, Murray Golburn, oznámil 22% pokles v predaji mlieka  v uplynulom finančnom roku.

Zatiaľ sa aj Elmhurst, jeden z najdlhšie pôsobiacich hráčov na trhu východného pobrežia Spojených štátov , rozhodol v roku 2017 – po 92 rokoch existencie – znížiť stratu a zamerať sa na produkciu mlieka výhradne na rastlinnom základe.

Priemysel zameraný na produkciu vajec začína pociťovať tento trend podobne. Akcie Cal-Maine Foods, producenta vajec od roku 1969 v Jacksone, Mississippi, Spojených štátoch, zaznamenali pokles akcií o 7% v júli tohto roka, po tom, čo spoločnosť zverejnila svoju prvú historickú stratu za posledných viac ako 10 rokov. Výkonný riaditeľ Adolphus Baker označil za vinníka nárast ponuky rôznych alternatív vajec.

Podobne aj svetový trh s náhradami mäsa očakáva zvýšenie tržieb o 5.2 miliardy v roku 2020, pričom aktuálne zaznamenali medziročný rast v hodnote 8,4% počas sledovaného obdobia 2015-2020, ako uvádza aj Allied Market Research

Tieto trendy vývoja a hráči sú znakom, že tento trh čaká ešte veľká sláva

Konkurencia sa už pomaly rozbieha aj v ponuke rastlinných alternatívnych burgerov, ktoré vyzerajú, voňajú a chutia ako ich živočíšne náprotivky, niektoré dokonca aj „krvácajú“ akoby skutočnou šťavou z mäsa. Americké startupy Impossible Foods a Beyond Meat sú lídrami v odvetví. Impossible Burger momentálne zásobuje viac ako 150 reštaurácií v Spojených štátoch, zatiaľ čo Beyond Burger, medzi investorov ktorého patria aj Bill Gates, Leonardo di Caprio, spoluzakladatelia Twitteru Biz Stone a Evan Williams a mäsiarskej spoločnosti Tyson Foods, je v ponuke takmer viac ako 5000 potravinových prevádzok po celých Spojených štátoch, ako aj na menu kartách vybraných reštaurácií, ako je napr. Veggie Grill Chain.

V decembri 2017, Beyond Meat uviedol na trh svoj Beyond Sausage, ktorý podľa nich dokonale napodobní chuť a štruktúru bravčového mäsa, ale s menším obsahom tuku a sodíka a vyšším obsahom bielkovín – v porovnaní s tradičnými párkami. Na druhej strane oceánu, práve vo Veľkej Británii sa tri spoločnosti (dve z nich sú podporované Gatesom) rozhodli priniesť na trh svoje vegánske burgery. Britský startup Moving Mountains tvrdí, že bude prvým, komu sa podarí pretlačiť svoj B12 Burger do prevádzok.

Hampton Creek pokračuje v inováciách produktov obsahujúcich vajíčka, založených na rastlinných zložkách, vrátane majonézy a najnovšieho objavu Just Scramble, vegánske vajce vyrobené z mungo fazúľ. Spoločnosť tvrdí, že pri výrobe sa ušetrí minimálne 65% čerstvej vody ako pri bežných produktoch obsahujúcich vajíčka a vyprodukuje sa o 24% menej skleníkových plynov.

Značka vegánskeho syra Kite Hill získala 18 miliónovú investíciu od General Mills a momentálne sa zameriava na to, aby prerazila so svojimi náhradnými mliečnymi produktmi v supermarketoch po celých Spojených štátoch.

Na Slovensku vidíme nárast domácich produktov (početné 100% orechové krémy, rastlinné nátierky a tofu, ktoré už kopírujú aj obchodné siete ako Lidl, alebo nadupané latte na trochu iný spôsob), či stúpajúci počet biznisov 100% zameraných na odvetvie rastlinných jedál – jogurty, náhrady mäsa, čokolády a iné pochutiny.

Miyoko’s Kitchen rebrandingovalo na jednoduchý názov Miyoko’s, pomenované po svojom zakladateľovi, pionierovi v oblasti vegánskych syrov – Miyoko Schinnerovi. Spoločnosť aktuálne otvorila svoje nové, väčšie priestory v Petalume, Kalifornii , po tom, ako získala 6 miliónov amerických dolárov od JMK Consumer Growth Partners a zvyšuje svoju produkciu raketovou rýchlosťou aj v roku 2018.

Podľa CB Insights, minimálne 7 z 15 najlepšie financovaných potravinových a nápojových startupov sa zameriava na rastlinnú produkciu.

Vegánske mäsiarstvo’ bolo vymenované ako top nový trend zamestnanosti v roku 2017 podľa Time Money.

Potraviny na rastlinnom základe zažívajú veľký boom. Tak ako aj McDonald’s predstavil svoj nový vegánsky burger v prevádzkach vo Švédsku a Fínsku, vegánske reťazce Veggie Grill, Plant Power Fast Food a by Chloe. otvorili viacero prevádzok v roku 2017 a to isté plánujú aj v roku 2018.

Zober a choď’ trh vo Veľkej Británii zažil boom kaviarenského reťazca Pret a Manger, rastlinne orientovaného Veggie Pret obchodu v centrálnom Londýne, ktorý otvoril svoju druhú prevádzku vo východnom Londýne a oznámil otvorenie tretej v roku 2018. Britský obchodný reťazec Marks & Spencer predstavil dva vegánske sendviče, a ikonická americká značka zameraná na rastlinné produkty Tofurky uviedla na trh svoju radu štyroch vegánskych sendvičov vo Veľkej Británii.

Daily Harvest, so sídlom v New Yorku, ktorý sa zameriava na predplatiteľské služby v mrazených rastlinných potravinách, ktoré sú predpripravené, získal investíciu 43 miliónov amerických dolárov od Lightspeed Venture Partners a VMG Partners, ktorí združujú celebritných investorov, ako je napríklad aj Gwyneth Paltrow či Serena Williams.

Rastlinný pôvod bol práve Organic Authority označený ako najväčší trend veľtrhu Natural Products Expo West v Anaheime (Kalifornia) tento rok, zatiaľ čo Veľká Británia hostila historicky po prvý krát vegánske obchodné podujatie VegFestUK Trade v Olympii v Londýne.

Tento trend si uvedomujú aj živočíšne zamerané odvetvia

Rastlinné náhrady mäsa sú jedna zo “6 najväčších poľnohospodárskych výziev roku 2018,” ako povedal Chuck Jolley, prezident Meat Industry Hall of Fame (Siene slávy mäsopriemyslu).

Nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt žiada už tento rok zákaz označovania bielkovín s rastlinným pôvodom ako vegánske ‘mäso’. Schmidt považuje za problémové produkty s názvami ako ‘vegetariánsky rezeň’ a ‘karí párok, argumentujúc, že sú „totálne zavádzajúce a zákazníkov len popletú”.

V Spojených štátoch Dairy Pride Act (Zákon na ochranu mlieka), predstavený senátorkou Tammy Baldwin za štát Wisconsin a kongresmanom Peterom Welchom za štát Vermont začiatkom tohto roka, vyzýva FDA, aby zastavilo mliečne náhrady rastlinného pôvodu, ktoré sú mylne označované ako „mlieko“.

Skôr ako odolávať nevyhnutnému a bojovať s veternými mlynmi, racionálne živočíšne poľnohospodárske podniky sa sústreďujú na trend rastlinnej revolúcie nákupom alebo investíciou do značiek, orientovaných na rastliny.

Tyson Foods, najväčší americký výrobca mäsa, zvýšil svoju investíciu v Beyond Meat už tento rok, po tom, ako zakúpil dodatočných  5% akcií. Najväčší distribútor mäsa v Kanade Maple Leaf Foods kúpil populárnu značku zameranú na rastliny Field Roast a Lightlife Foods. Akvizícia pre Nestlé sa zamerala na Sweet Earth Foods (založená pôvodne členom dozornej rady Burger King). Dean Foods rozšírili investíciu a distribúciu startupu zaoberajúceho sa rastlinným mliekom a jogurtami, Good Karma. Japonská farmaceutická spoločnosť Otsuka kúpila značku zameranú na rastlinné syry Daiya. Danone, multinárodná potravinárska spoločnosť so zameraním na mliečne produkty, dokončila úspešne nákup nováčika v rastlinnom biznise, spoločnosti WhiteWave (zmenila sa na DanoneWave), a Saputo, kanadský najväčší spracovateľ mlieka, aktuálne hľadá príležitosť na nákup spoločnosti podnikajúcej v rastlinnom mliekarenskom priemysle.

V Dánsku, Naturli Foods vytvorilo rastlinnú náhradu mletého mäsa, ktorú prevzal domáci najväčší obchodník – Dansk Supermarked Group. Produkt, ktorý sa prekladá ako ‘Minced Veggie (Mletá zeleninka)’, sa bude predávať v sieti viac ako 600 supermarketov už tento rok. Medzitým, holandská mäso spracovateľská spoločnosť, Zwanenberg Food Group, ktorá podniká v tomto priemysle už od roku 1929, presúva polovicu svojho zamerania na proteíny na rastlinnom základe s cieľom dosiahnuť 50% objemu tržieb prichádzajúcich z nemäsových produktov ako sú vegetariánske snacky, polievky a šťavy.

Medzinárodná finančná skupina Rabobank povedala, že aktuálny rast v rastlinných a čistých náhradách mäsa by mali slúžiť ako budíček pre sektor živočíšnych bielkovín a sami podporujú investície spoločností z mäsopriemyslu do investícií do alternatívnych bielkovín.

Rabobank takisto odhaduje, že v nasledujúcich piatich rokoch by mohli alternatívne bielkoviny (teda nie živočíšneho pôvodu) zastupovať tretinu dopytu bielkovín v celej EÚ.

Campbell Soup Company dokonca vystúpila z Grocery Manufacturers Association a pridala sa k Plant-Based Foods Association a Walmart podporil svojich dodávateľov v tom, aby produkovali viac potravín na rastlinnom základe.

Odpoveď na tieto vývojové trendy poskytol aj Bruce Friedrich, výkonný riaditeľ Good Food Institute, ktorý povedal: „Rast odvetvia potravín založených na rastlinnom základe v roku 2017 presiahol dokonca aj moje najoptimistickejšie vízie. Novinky zo sveta mäso spracovateľského priemyslu boli veľmi povzbudivé a v roku 2018 budeme určite pokračovať v tom, aby sme zrýchlili rast mäsových produktov na rastlinnom základe.”

Ale počkať – nie je všetko predsa iba o jedle

Zatiaľ čo odvetvie s rastlinnými produktmi zažíva neskutočný rast, záujem o produkty bez živočíšnych zložiek zaznamenali aj iné odvetvia. Vegánska móda je považovaná za hlavný trend v roku 2018 podľa The Future 100 Report , realizovaný medzinárodnou výskumnou spoločnosťou J. Walter Thompson Intelligence. Sme svedkami tvorby alternatív pre kožu, vyrábaných z odpadu ananásu, jablčných šupiekhríbovkombuchy či vína, ako aj prvých bio fabrikovaných kožených značiek a vegánskeho hodvábu.

Výrobcovia luxusných áut reagujú na dopyt materiálmi proti krutosti na zvieratách, Tesla začala používať inú ako zvieraciu kožu ako materiál na sedadlá a Bentley skúma využitie alternatívnych materiálov namiesto kože, aby uspokojil záujmy aj tých najnáročnejších spotrebiteľov.

Joshua Katcher, inštruktor módy v Parsons The New School a zakladateľ obchodu s pánskou módou Brave Gentleman v New Yorku, je nadšený bio fabrikáciou. „Prichádzajúci rok 2018 bude určite oslavou prelomových riešení v módnom priemysle s neskutočným dopadom: zvieracie kože a srsť,” povedal. „Takisto si myslím, že veľa inovácií týkajúcich sa mycéliových (fungus) textílií od spoločností ako je aj Mycoworks a úplne nové spôsoby výroby syntetiky z recyklovateľných a bio degradujúcich materiálov ako 10XBeta recyklovaná C02 polyuretánová koža a Mango bio polyesterový materiál vyrábaný z baktérií.”

Kozmetické značky odstraňujú produkty so živočíšnymi zložkami zo svojich radov a dokonca aj výrobcovia kondómov si uvedomujú tento rastúci trh a snažia sa vyrábať vegánske produkty. Green Condom Club vo Švajčiarsku, Hanx, luxusná značka vytvorená ženskou gynekologičkou vo Veľkej Británii a austrálska značka Hero Condoms, títo všetci priniesli tento rok na trh Next-level high-tech produkty, vrátane 3D tlačeného vegánskeho syracukroviniekpizza okrajov.

Je to práve smelý svet biznisu, v ktorom neustále rastúci počet spotrebiteľov bude požadovať udržateľné a etické produkty. Ak práve zakladáte svoj biznis, stojí za to spraviť zo svojich produktov vegánske – od úplného začiatku. Ak už biznis vlastníte, premýšľajte and veganizáciou odstránením akýchkoľvek živočíšnych zložiek alebo komponentov (vrátanie včelích produktov, vlny a hodvábu). Ak chcete byť o krok vopred, požiadajte o udelenie vegánskeho statusu od Vegan Society (Veľká Británia) alebo Vegan Action (Spojené štáty), ktorý vám pomôže sa dokonale odlíšiť od tých značiek, ktoré sa absolútne nezaujímajú o etiku.

Revolúcia rastlinných produktov sa už pomaly blíži a pravdepodobne čoskoro prepukne. Uistite sa, že v ničom nezaostávate za ostatnými a ste dôkladne pripravení.

 

Katrina Fox je zakladateľkou VeganBusinessMedia.com, autorkou Vegan Ventures: Start and Grow an Ethical Business a hostiteľkou vo Vegan Business Talk podcastoch.

Preklad z forbes.com: “Here’s Why You Should Turn Your Business Vegan In 2018