Slovo „výživa“ namiesto „strava“ nie je v nadpise náhodou. Dôvodom je potreba dať dôraz na zložky stravy a potreby nášho tela, nie na stravu ako takú. Vitamíny, proteíny, minerály a nie zemiaky s fazuľou, párky či smoothie. Otázka znie:

Zamýšľaš sa nad svojou výživou?

Rozviniem ju ďalej – konzumuješ stravu podľa jej výzoru / dostupnosti / chuti, alebo podľa jej výživných hodnôt?

Odpoveď pre väčšinu ľudstva je, že sa nad svojou výživou nezamýšľajú. Teda, aj keď si myslia, že áno, tak to nerobia. Sledujú len naučené a zaužívané stravovacie návyky a to, čo im odporúča reklama, či tradície. Spýtaj sa priemerného človeka či vie, koľko vápnika, železa alebo proteínov obsahuje jeho strava, a nebude to vedieť ani hrubo odhadnúť. Skrátka si naloží na tanier tradičný pokrm, na ktorý má chuť, a ktorý je k dispozícii v jeho okolí a ide ďalej. Nevie koľko tuku práve skonzumoval, koľko proteínov, či táto strava bola vyvážená, alebo jej chýbajú isté dôležité zložky.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ak by sme nehovorili o výžive, ale napríklad o znalosti jedovatých a nejedovatých látok, tak takýto prístup dáva zmysel. Je pre nás (z hľadiska prežitia, evolučného zachovania druhu) výhodné sa spoliehať na tradície a vedomosti väčšiny. Ušetrí nám to čas a zároveň zachráni život. Väčšina verí tomu, že benzín je jedovatý, preto aj prežije. Tí, ktorí veria tomu, že benzín nie je jedovatý, už asi svoj názor nevedia vysloviť. Preto je správne v tomto prípade veriť väčšine, ktorá vďaka tomuto názoru prežila.

Ale keď hovoríme o strave, o výžive, tak sa už situácia mení. Väčšina ľudstva vie zhruba čo je a nie je jedovaté (tí, ktorí verili, že muchotrávka nie je jedovatá už nemôžu šíriť túto osvetu), no tam to zväčša aj končí. To, že niečo nie je jedovaté ešte neznamená, že to je zdravé. Hranolky a vyprážaný syr nie sú jedovaté, ale ani zdravé. Konzumácia nadmerného množstva sójových párok a náhrad mäsa tiež nie je jedovatá, ale ani zdravá. No väčšina ľudí nemá problém do seba tlačiť veľké množstvá hranoliek s vyprážaným syrom, hamburgrov za čo najnižšiu cenu z neznámeho mixu častí zvierat, umelo vytvorené jedlá s neuveriteľne vysokým obsahom cukru, soli či tukov.

Preto nie je dobré sa spoliehať na väčšinu, na zvyky a tradície, ak sa chceme zdravo stravovať.

Reklama je tiež častokrát zavádzajúca – reklamu nerobia neziskové organizácie, ktoré chcú zlepšiť zdravie národa, ale ziskové firmy, ktoré chcú predať viac svojho produktu. Takže samozrejme, že budú ospevovať pozitívne vlastnosti svojich jedál (rýchlosť a jednoduchosť fast foodu, skvelú chuť mastnej a nezdravej mrazenej pizze a pod.), ale nepovedia vám, že v jednej porcii dostanete viac ako dennú dávku soli a tukov a navyše „bonusové“ spracované tuky, ktoré telo nevie spracovať.

Preto sa takisto neoplatí spoliehať sa na to, čo propaguje telka. V reklame nikomu neide o tvoje zdravie ale o predaj ich produktov. Telke ide o zisk z reklamy, takže ktokoľvek platí, môže si propagovať zhruba čo chce, kým to nezakazuje zákon.

Nanešťastie to takto funguje pre väčšinu ľudí, takže výsledkom je stúpajúca obezita (hlavne v pokročilých národoch, kde je prebytok všetkého a ľahšie si kúpiť čo chceme (nie čo je zdravé), ako napr. v Amerike). Áno, už keď to spomínam:

To čo chceme jesť je častokrát veľmi odlišné od toho, čo je zdravé.

Samozrejme hovorím o väčšine. Menšiny ako vrcholoví športovci alebo ľudia pracujúci v oblasti zdravej výživy si sledujú stravu a živiny podľa svojich potrieb. Ale nie každý je vrcholový športovec či študuje zdravú výživu.

Vegánstvo ti pomôže zamyslieť sa nad tvojou výživou.

Ak prejdeš na rastlinnú stravu z akéhokoľvek dôvodu, budeš sa musieť trochu zamyslieť nad svojou stravou, konkrétnejšie nad svojou výživou. Nebudeš už len bez zváženia konzumovať hocičo s tým, že výsledok by mal byť dostačujúci. Naučíš sa o proteínoch a potrebných množstvách, odkiaľ ich získať, naučíš sa rozdeľovať stravu podľa jej živín – či obsahuje veľa proteínov, vitamínov, cukrov alebo tukov.

Nielen že znížiš svoj dopad na životné prostredie, masívne znížiš počet zvierat, ktoré trpia v živočíšnom priemysle, no navyše sa naučíš čo potrebuje tvoje telo a odkiaľ to dostať a zároveň čo nepotrebuje a ako sa tomu vyhnúť.

V prírode všetky zvieratá vedia čo presne jesť, aby získali všetky potrebné vitamíny, minerály, proteíny a ďalšie životu dôležité látky. Nájdu si každý korienok, trávu, kameň, či dokonca vlastný trus – lebo ich evolúcia naučila, že tam nájdu ten či onen vitamín a minerál. Zvieratá v prírode sa neprejedajú a nemajú fast food či junk food. Takže neprijímajú do tela nadbytočné množstvo tukov a iných nevhodných látok. Nenájdeš tučné levy, obézne psy a iné divo žijúce tvory. Tučné zvieratá sú len tie, ktoré žijú s ľuďmi. O čom to svedčí?

U ľudí to je iné – my sa už pri výbere potravy neriadime našimi inštinktami, ale našimi chúťkami. A tie sú častokrát mylné. Mám prístup k veľkým množstvám vysoko kalorických jedál plných ďalších nežiadúcich látok. A prejedáme sa.

Vegánstvo / rastlinná strava je veľmi dobrá odpoveď na túto „vrodenú vadu“. Ako vegán si zistíš čo tvoje telo potrebuje a odkiaľ to získaš a začneš si upravovať svoje stravovacie návyky. Zistíš, že zastaralé široko rozšírené stravovacie návyky karnizmu (strava a životný štýl založený na mäse) zišli z koľají a nesmerujú k zdravému a silnému telu. Práve naopak – smerujú k obéznemu a nezdravému telu, k srdcovo-cievnym ochoreniam a kratšiemu životu.

Vegánstvo ti otvorí oči a ukáže z čoho sa vyrába väčšina potravy, ktorú dnes konzumujeme – umelé prísady, spracované a neprirodzené verzie základných zložiek potravy.

Zároveň ti to uľahčí výber – prídeš na to, že všetky tie keksíky sú len prázdne kalórie a nestoja za to. Radšej si dáš ovocie či orechy alebo produkty vyprodukované z celých / celistvých ingrediencií, nie z výťažkov z nich (ak zješ orechovo-kokosovú tyčinky vs. „fit“ tyčinku plnú spracovanej múky, glukózovo-fruktózového sirupu, nafúknutých vločiek a možno 1,35 orechov).

Nedá sa to aj bez vegánstva, pýtaš sa? Áno, dá sa to. Ale len pre odhodlaných jedincov, ktorí sú ochotní sa vzdať všetkých týchto zvykov len tak, bez poriadneho dôvodu. Vegánstvo ti dá dôvod – silnú motiváciu. A je oveľa ľahšie niečo zmeniť, ak máš dobrú motiváciu (v tomto prípade – robíš svet lepším, znižuješ utrpenie, zlepšuješ si zdravie).

A vlastne – ak máš na výber spraviť niečo z vlastnej iniciatívy, alebo kvôli ušľachtilej myšlienke, ktorá zlepší tvoje zdravie a svet zároveň, tak nemyslím, že sa musíš dlho rozhodovať.

Nemusí sa z teba stať guru zdravej výživy a žiarivý obelisk a vzor víťazstva nad stuženými tukmi. Nemusíš úplne zavrhnúť občasný junk food, keksík a hranolky. Ale vedomie, že ješ niečo nezdravé a povolíš si to ako odmenu je veľký krok vopred od dnešnej situácie, kde si väčšina ľudí myslí, že masovo vyrábané a procesované jedlá sú zdravé a neškodné.

Photo by Laurenz Kleinheider on Unsplash