Povedz nám niečo v krátkosti o sebe

Som človek, ktorý má celkom dobrú predstavu o tom, ako chce žiť svoj život, no napriek tomu sa v niektorých oblastiach ešte stále hľadám. Život považujem za dar, krásny a občas aj veľmi náročný, ale v tom je práve to čaro. Milujem životnú pohodu a aj výzvy, ktoré prináša, milujem jednoduché žitie, prírodu a zvieratá nadovšetko, zbožňujem pohyb a samoštúdium čohokoľvek, čo ma zaujíma, obklopujem sa malým počtom kvalitných ľudí, na ktorých mi veľmi záleží.

Posledného 3,5 roka som žila pracovný život v Nemecku a súkromný na Slovensku, 10 rokov sa venujem dobrovoľníckej činnosti pre Útulok Piešťany. V práci sa snažím byť maximálne efektívna a ostatným aktivitám vrátane rodinného života venujem všetok svoj voľný čas. No a v novembri môj život nabral trochu iný kurz – stala som mamou 🙂

Ako si prišla k vegánstvu? Čo ťa k tomu motivovalo?

Odmala som milovala zvieratá a už ako 8-ročné dieťa som si uvedomovala, že sa mi nezdá celkom v poriadku, že nám po dvore behajú sliepky a na druhý deň bola jedna z nich na mojom tanieri. V jedenástich ma šokovala fotka kravy, ktorej bola na bitúnku zaživa odrezaná hlava a to bola pre mňa definitívna stopka. Do svojich trinástich som pod nátlakom rodičov musela aspoň občas jesť ryby a kuracie, ale v štrnástich som vyhrala svoj “boj” a prešla na vegetariánstvo. V roku 2010 som kvôli dlhotrvajúcim zdravotným problémom spôsobeným práve konzumáciou mliečnych produktov začala študovať rôzne zdroje ohľadom vegánstva a tým sa začal môj nový, lepší život.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Takže vegánka si už ako dlho?

Striktným vegánom vo všetkých oblastiach som bola 6 rokov, tento rok som však kvôli tehotenstvu urobila pár výnimiek. Pre niektorých tým pádom môžem byť pokrytec, hoci som konzumovala len vajíčka a kozí syr od miestnych farmárov, a niekoľkokrát som si dala lososa. Svedomie ma hrýzlo veľmi, no nebola som si úplne istá, či čiste vegan strava je vhodná pre vývoj plodu, snažila som sa o tom nájsť rôzne zdroje pre svoje rozhodnutie, no jednoznačný výskum ohľadom tohto ešte nie je a neodpustila by som si, keby som bábätku spôsobila zdravotné problémy. Každopádne som to považovala za krátku fázu života, za ktorú sa nebudem ubíjať, a nie je to moja obhajoba, ale je fakt, že keby sa len polovica ľudí na tejto planéte správali z polovice tak ako ja, tak by nepochybne dosť inak vyzeral jej súčasný stav vrátane utrpenia zvierat. Viem, aké sú moje hodnoty a od nového roka sa opäť vraciam na svoj vegan chodník a veľmi sa na to teším!

 

 

Vegánstvo mi v prvom rade pomohlo vyriešiť moje niekoľkoročné zdravotné problémy.

Ako ovplyvnilo vegánstvo tvoj život, prácu a okolie?

Vegánstvo mi v prvom rade pomohlo vyriešiť moje niekoľkoročné zdravotné problémy. Prioritou pre mňa vždy bolo a je moje zdravie, vďaka nemu tiež žijem s čistým svedomím, že nespôsobujem utrpenie nevinným tvorom. Je to iný pohľad na život ako taký – vegán má omnoho väčšiu úctu k životu ľudí a zvierat, k vlastnému životu a zdraviu, k prírode. Do môjho života prišla vyrovnanosť – psychická, aj fyzická, preprogramovali sa mi chuťové bunky a telo si prirodzene pýta potraviny v prírodnej forme. V neposlednom rade mi vegánstvo pomohlo vysporiadať sa s 13-ročným bojom s bulímiou.

Zo začiatku a hlavne v čase, keď som začínala, nebol ešte tento životný štýl na Slovensku taký rozbehnutý, akým sa stáva teraz. A v spojení s mojou alergiou na lepok nebolo vôbec ľahké nájsť alternatívy, všetko jedlo som si musela vopred pripravovať, lebo bolo doslova nemožné najesť sa v reštaurácii či jedálni, všade som chodila s dózičkami:)

A som veľmi šťastná, že sa mi podarilo bez akejkoľvek nepriamej snahy ovplyvniť aj niekoľkých ďalších ľudí, aby “konvertovali”:)

 

 

So svojím životným štýlom som maximálne spokojná, moje vegánske roky boli doteraz najlepšími rokmi v mojom živote.

Si aktívna športovkyňa, ako spájaš vegánstvo a šport?

Šport bol súčasťou môjho života od útleho detstva, od r. 2012 som sa však popri behu a cyklistike zamerala na vegan bodybuilding – nie súťažne, len pre svoje zdravie a ako výzvu – baví ma sledovať, ako je možné s telom pracovať a čo všetko zvládne. Z vlastnej skúsenosti aj štúdia rôznych zdrojov viem, že vybudovať svalovú hmotu pre vegána je reálne ťažšie, človek musí na sebe pracovať 2-3 krát viac ako všežravec, ale možné to je, dokazujú to mnohí natural vegan bodybuilderi. Taktiež moje dlhodobé vlastné výsledky boli toho dôkazom a bolo naozaj úžasné vidieť, ako sa moje telo pretváralo a mocnelo.

Tento rok som však dala trochu nohu na brzdu kvôli tehotenstvu, ale s light váhami som cvičila ešte v 7. mesiaci a každý deň absolvovala 3-5 km prechádzku v prírode s mojou retrieverkou Vanillou.

Už v týchto dňoch som sa po zotavení vrátila k cvičeniu a neviem sa dočkať opäť zoceliť moje telo, hoci bude to celé s ohľadom na dieťa a kojenie, na ktorom mi veľmi záleží.

Žiješ aktívne – môžeš nám priblížiť tvoju športovú / tréningovú rutinu?

Popíšem moje fungovanie pred tehotenstvom, ku ktorému sa v najbližších týždňoch idem vrátiť – ráno prechádzka so psom a podľa tréningovej rotácie buď ranný tréning brušákov alebo po návrate z práce 5-7 km beh alebo prechádzka so psom, po ktorej nasledoval váhový tréning. Zameriavam sa na tzv. compound movements, čiže zapojenie viacerých svalových oblastí naraz, nakoľko telo je celok a mnohé svalové skupiny sú prepojené. Ide tak o efektívnejší tréning za kratší čas, ktorý musí byť dosť prísne naplánovaný na všetky aktivity, ktoré chcem v dni stihnúť, a o to viac to je pravda teraz, keď pribudla starostlivosť o dieťa.

Ako si prispôsobila jedálníček vyššiemu výkonu? (áno, tá proteínová otázka! :D)

Čo sa týka tzv. proteínového mýtusu – mnohí ľudia ak nevidia mäso, nevidia proteín – ten je však obsiahnutý v menšej či väčšej miere takmer v každej potravine, je len potrebné vzdelať sa. Fakt je, že väčšina rastlinnej stravy obsahuje nekompletný proteín, výnimkou je sója a quinoa. Avšak kombináciou niektorých nekompletných proteínov je možné dosiahnuť kompletný proteín, napr. celozrnný chlieb s arašidovým maslom, čierna fazuľa s ryžou, hummus a pita chlieb, tortilla placky s fazuľou atď.

Mne osobne záleží najviac na pestrosti stravy v čo najprírodnejšej forme, potom sa človek nemusí obávať o deficit žiadnych živín. Na prvom mieste sú u mňa strukoviny so zeleninou, ovsené a ražné vločky, ktoré môžem konzumovať bez alergickej reakcie, zemiaky, ryža a kukuričné cestoviny po tréningu a všetko ešte dopĺňam konopným proteínom a zmesou prírodného hrachového a ryžového proteínu, čo je veľmi efektívna dvojka.

Zameriavaš sa nejako špeciálne na sledovanie makroživín či kalórií?

Konzumujem potraviny v ich najprirodzenejšej forme, ide mi o nutričnú hodnotu každého jedla, neriešim žiadne tabuľky či váženie, jednoducho sa riadim pocitom hladu a intenzitou dennej aktivity.

Prešla si vo svojom živote aj ťažším obdobím, môžeš nám to trochu priblížiť?

Od svojej dvadsiatky som sa starala o svoje živobytie, žila v niekoľkých krajinách a vždy verila, že všetko zvládnem. No strata mojej retrieverky Bailey po 11 rokoch intenzívneho spoločného života ma psychicky zlomila a trvalo celkom dlhé obdobie, kým som sa dostala z najhoršieho. Dodám však, že to bol práve tréning, ktorý ma držal nad vodou.

Máš vlastnú webstránku a píšeš e-knihy, čo na nej a v nich môžeme nájsť?

Je to vlastne sumár mojich niekoľkoročných skúseností s vegan tréningom, vyhratým bojom nad bulímiou i ťažkým akné, ktoré ma veľmi potrápilo. Vo všetkých týchto oblastiach ponúkam konzultácie.

Ako vidíš rozvoj vegánskej filozofie života u nás a v zahraničí?

V zahraničí je to určite na vyššej úrovni, ale celkovo zdravší životný štýl a starostlivosť o zdravie sa postupne rozbieha aj u nás. Bola by som hlavne veľmi šťastná, keby sa na Slovensku zmenilo vnímanie zvierat, a teraz nehovorím len o legislatíve, ktorá bola donedávna úplne za opicami, ale predovšetkým u ľudí, lebo opustených a zanedbaných spoločenských zvierat sú u nás plné útulky, nehovoriac o tom, v akých podmienkach žijú hospodárske zvieratá. Je to veľmi bolestivý pohľad.

Čo by si našim čitateľom rada odkázala?

Predpokladám, že väčšina čitateľov veganstvo.org sú ľudia, ktorí žijú vegan životný štýl, a nech už sa preň rozhodli z akéhokoľvek dôvodu, chcela by som ich povzbudiť, aby svoje posolstvo šírili ďalej. Tento svet potrebuje viac a viac ľudí, ktorí si uvedomia, že žiť v súlade s prírodou a byť láskavý a mať súcit voči iným – ľuďom aj zvieratám – je to najdôležitejšie zvlášť v dobe, keď materiálne veci a komercia veľmi silno bombardujú ľudské hodnoty. Verím, že najbližšie roky sa to zlomí a začne meniť k lepšiemu.


Ďakujeme ti za rozhovor a tvoj čas, prajeme veľa úspechov v tvojom športovom ale aj súkromnom živote a užívaj si materstvo :).

Viac sa o Jane a jej knihách a oblastiach, v ktorých konzultuje dozviete na: www.janatalavaskova.com a jej facebook stránke https://www.facebook.com/JanaTalavaskova.