Len preto, že je niečo dlhodobo zaužívané, to nemusí byť správne.

Skús sa pozerať na svet a jeho zaužívané pochody – zvyky, tradície, hodnoty – čerstvými a skúmavými očami. Pýtaj sa často „Prečo je to tak?“, „Dá sa to aj inak?“, „Aká je skutočná motivácia propagátorov tej a onej myšlienky?“. Pýtaj sa sám seba a odpovedaj si alternatívami, pýtaj sa ľudí a uvažuj nad ich odôvodnením.

Zistíš, že častokrát ľudia nevedia rozumne odôvodniť prečo niečo robia. Je to skrátka tak, robí sa to tak už dlho, robí to veľa ľudí, tak to robia aj oni. Ale to nie sú inteligentné dôvody.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Dlhodobo zaužívané bolo otroctvo, nerovnosť žien, náboženské dogmy, pálenie bosoriek. Dlhodobo zaužívaný systém, ktorý ľudia berú slepo ako pravdu, bez pýtania sa či to je naozaj správne nám priniesol náboženský fanatizmus, extrémizmus a samovražedných atentátnikov.

Inteligentný človek má svoj názor na veci a vie, prečo žije tak, ako žije. Vie čo stojí za jeho rozhodnutiami, za jeho krokmi. Vie čo robí a prečo to robí a to, že to robí väčšina mu nestačí ako dôvod.

Dlhodobo zaužívaný je dnes aj mliečny, vaječný a mäsový priemysel. To ale neznamená, že sú potrebné pre naše prežitie. Vieme si jedlo získať toľkými odlišnými spôsobmi, z rastlinných a alternatívnych zdrojov. Je preto naozaj potrebné ďalej väzniť a masovo zabíjať bezbranné a mierumilovné tvory? Násilne oplodňovať matky aby dávali mlieko celý život, a ich mláďatá hneď po pôrode odobrať a poslať do bitúnku? Počas tisícov rokov, z jednoduchého farmárstva, kde sa farmár v malom staral o svoju kravku na dvore, sa vyvinulo niečo ako z Matrixu či nočnej mory – živé tvory zavreté v klietkach mimo denné svetlo, napojené na mašiny, množené len pre ich „produkty“ – mlieko, svaly, vajcia.

Čo ale posunulo a stále posúva ľudstvo vpred nie je slepá viera v status quo, ale práve pýtanie sa „dá sa to aj lepšie?“ „je toto správne?“. Všetky vymoženosti, vďaka ktorým máme dnes skvelý život, vieme lietať a komunikovať zdarma z jedného konca planéty na druhý, vieme poslať auto do vesmíru a priniesť rakety, ktoré ho tam vyniesli, bezpečne späť – všetko to vzniklo nie preto, že sme pokračovali v zaužívaných názoroch (zem je plochá, zem je stredobodom vesmíru, boh stvoril zem a tvory za týždeň), ale preto, že sme ich spochybnili a našli lepšie riešenie.

Začnime spochybňovať aj naše stravovacie návyky (vďaka ktorým je svet čím ďalej obéznejší, ekológia ohrozenejšia a planéta nám hrozí poriadnym otrasením), spôsoby akými zotročujeme a zabíjame miliardy nevinných tvorov a hľadať lepšie alternatívy. Sme najmúdrejší tvor na zemi, náš mozog dokáže to, čo žiaden iný mozog ostatných tvorov, tak ho využime na zlepšenie dnešnej situácie.