Ako sa rozhoduješ pri svojich denných činnostiach, či a do akej miery sa držíš vegánskej filozofie? Máš nejakú hranicu – bod, kde prestaneš kontrolovať a čítať ingrediencie, alebo hľadáš úplný perfekcionizmus? Rozhoduješ sa na základe spĺňania definície vegánstva alebo na základe eliminovania čo najväčšieho množstva utrpenia zvierat?

Poriadne sa zamysli nad poslednou vetou.

Teraz si predstav príklad:

Si pozvaný na večeru. Hostiteľ nie je vegán, no pre teba pripraví skvelé vegánske jedlo. Povie ti o tom, ako čítal ingrediencie na štítkoch, ako si na googli našiel, čo má nakúpiť a kde, vidíš aký je na tento výsledok hrdý. Spýtaš sa na ingrediencie a dozvieš sa, že jedno z korení má v sebe trochu sušeného mlieka (alebo medu a pod.), ktoré tvoj hostiteľ prehliadol.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ako zareaguješ?

Tu hrá veľkú rolu tvoj základný dôvod vegánstva.

Ak sa rozhoduješ na základe definície vegánstva – žiadne živočíšne produkty, a slepo sa jej držíš, za každú cenu, tak odmietneš zjesť večeru, ktorú s veľkým úsilím pripravil tvoj hostiteľ. Aj napriek tomu, že sa pri jej varení naučil veľa o rastlinnej strave, že z vlastnej iniciatívy hľadal, čítal a varil niečo nové. Skrátka nie je to vegánske jedlo a ty si do úst nedáš nič živočíšne, za žiadnu cenu.

Ak sa rozhoduješ na základe toho, koľko utrpenia odstráni každé tvoje rozhodnutie, tak túto večeru zješ. Poďakuješ sa tvojmu hostiteľovi za to, že si dal záležať, že sa vzdelal v tomto smere. Uvedomíš si, že týmto už urobil veľký krok k vegánstvu – vie, že sa to dá, že vie navariť zdravo a chutne bez väčších problémov. Je pozitívne naladený a čaká tvoju pochvalu. Najhoršie čo môžeš urobiť je mu dať figuratívnu facku vo forme odmietnutia tejto večere. Tým by si zničil jeho entuziazmus k vegánstvu a v jeho očiach by si vegánstvo posunul späť na pozíciu extrémneho životného štýlu, ako to bolo videné kedysi. Znížiš tak šancu, že si začne variť viac vegánskych jedál, pretože ho skrátka sklameš alebo naserieš.

A pritom je to naozaj veľmi jednoduchá matematika:

Koľko zvierat utrpí, ak zjem tú večeru? = veľmi malé množstvo, je tam len troška mliečneho prášku. Nezachráni to žiadne zviera, a mne to neublíži. A nezabúdajme aj na proti otázku – koľko zvierat potencionálne zachránim? = viac, ak snahu môjho hostiteľa ocením a popri tom mu poradím ešte ako sa vyhnúť danému prášku s trochou mlieka či medu a ako variť ďalšie skvelé rastlinné recepty. Celý večer je pozitívny a táto osoba si začne čoraz viac nakupovať rastlinné alternatívy jedál a takto znižovať spotrebu živočíšnych produktov.

Koľko zvierat utrpí, ak odmietnem tú večeru? = potencionálne stovky a tisícky – pretože ak demotivujem túto osobu a ona opovrhne vegánstvom, alebo ju len spomalím v objavovaní vegánstva, tak táto osoba skonzumuje ešte nejaké množstvo zvierat. A zviera, ktoré trpelo pre výrobu danej ingrediencie, ktorá toto všetko spôsobila už aj tak nezachránim.

Ide tu o uhol pohľadu – som vegán kvôli sebe a mojim hodnotám ako „budem 100% vegán, žiadne živočíšne produkty“ alebo som vegán s cieľom čo najviac znížiť utrpenie zvierat? Isté rozhodnutia možno potlačia hranice mojich hodnôt, no dosiahnu lepší výsledok – väčšie zníženie utrpenia zvierat. Strategické dlhodobé zmýšľanie vs krátkodobá a subjektívna honba za vlastným perfekcionizmom (na úkor zvierat).

Pozri si tento článok (EN) o tom, ako rôzni ľudia vidia najlepšie spôsoby, ako inšpirovať iných k vegánstvu.

Perfekcionizmus je krátkodobý a zameraný na teba. Hľaď ale ďalej – uvažuj dlhodobo a zameraj sa na to, ako tvoje činy ovplyvnia to, prečo si sa stal vegánom na prvom mieste – životy zvierat.