Jedným z najčastejších novoročných predsavzatí je schudnúť, žiť a stravovať sa zdravšie, začať cvičiť (s cieľom schudnúť a vzpracovať si lepšie telo). Môžeš na to ísť tvrdou prácou – začni makať v telocvični, behať a držať sa striktného tréningového režimu. Môžeš na to ísť ale aj z opačnej strany – zmeň svoju stravu a tvoje telo si svoju váhu upraví samo – schudni aj bez makania v telocvični. Práve o tomto je Veganuary kampaň.

Vyskúšaj si vegánstvo na jeden mesiac – január. 

O čo ide pri veganuári?

  • celý mesiac január si budeš skúšať rôzne vegánske recepty a stravu
  • naučíš sa o čom je vegánstvo:
    • aké ingrediencie používať
    • aké živiny potrebuje tvoje telo a odkiaľ ich získať, ktorým sa vyhnúť
  • ako vie vyvážená rastlinná strava pozitívne ovplyvniť tvoje zdravie a váhu
  • popri tom zároveň znížiš svoj dopad na životné prostredie – ekologické výhody
  • a taktiež ušetríš životy mnohých zvierat

Je to veľa výhod, ktoré dosiahneš len jednou zmenou – vegánskym životným štýlom (diétou). A keď po mesiaci zistíš, že to nie je pre teba, tak budeš aj tak o niečo múdrejší (ohľadom stravy, živín a odkiaľ ich získať) a môžeš to uplatniť vo svojom živote ako chceš – či pokračovať ako vegán, vegetarián, či obmedzením spotreby mäsa.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Získať môžeš veľa – užitočné informácie ohľadom živín a zdravej výživy, nové recepty a kulinárske schopnosti, stratiť nadváhu a nadbytočné tuky, ekologickejší životný štýl. A stratiť môžeš tak maximálne mesiac tvojej bežnej stravy.

Neznie to zle, čo povieš. Tak poďme na to:

Najdôležitejšie informácie v stručnom a zreteľnom formáte.
Najdôležitejšie informácie v stručnom a zreteľnom formáte.

(sú to všetko pomocné body a rady – nemusíš ich prejsť všetky, ale uľahčí ti to život, ak to spravíš)

  1. Prečítaj si čo je vyvážená rastlinná strava – toto je základ, ktorý ti zaručí požadované výsledky – lepšie zdravie, viac energie, strata nadváhy a zbytočných tukov.
  2. Pozri si skvelý dokument plný jasných faktov Cowspiracy. Na Youtube ho nájdeš tu. Fakty ohľadom dopadu živočíšnej stravy na životné prostredie a na naše zdravie z tohto dokumentu sme preložili tu.
  3. Prečítaj si o tom, prečo sa dať na vegánstvo, nech máš na to dobrú motiváciu
  4. Pozri si skvelé vegánske jedlá a získaj nápady, zisti aké ingrediencie si nakúpiť namiesto živočíšnych, aké náhrady tvojich obľúbených živočíšnych jedál.
  5. Pozri si naše odporúčané čítanie a videá alebo tu ak ťa zaujímajú oficiálne výskumy a štatistiky svetových organizácií.
  6. Skrátené verzie dôležitých informácií nájdeš v našich letákoch.
  7. Všetky živočíšne produkty z chladničky dokonč alebo ich daruj (nevyhadzuj, už keď to máš doma, tak nech to nie je nazmar). Nakúp si rastlinnú stravu (základ budú napríklad tieto ingrediencie: fazuľa (najjednoduchšie rôzne typy v konzervách), cícer, šošovica, ovsenné vločky (na zahusťovanie alebo namiesto vajec na lepenie), zelenina ako brokolica, kel, špenát, zelené fazuľky, zemiaky, paprika, ovocie ako banány, avokádo (áno, je to ovocie… a veeeeľmi výživné), mrazené lesné plody, rôzne typy orechov, nájdi si svoje obľúbené recepty a pusť sa do experimentovania.
  8. V supermarketoch ako Tesco, Kaufland, Lidl či Fresh nájdeš sekcie s rastlinnými alternatívami ako rastlinné mlieka (sójové, orechové, ryžové..), rôzne náhrady mäsa, nátierky, yogurty a veľa ďalších.
  9. Prečítaj si časté otázky a odpovede. Napríklad – ako je to s proteínmi (bielkovinami)?
  10. Prestaň nakupovať výrobky zo zvierat ako kože či kožušinu
  11. Prečítaj si dôležitý článok o vitamíne B12
  12. Na tejto stránke si pozri, kde si môžeš nakúpiť. Alebo si na to pozri www.happycow.net

Čo sa vyvárania týka, tak neboj – veľa receptov si nájdeš na internete, a v našej sekcii Recepty. Stačí ak zadáš do Googlu názov jedla a k nemu slovo vegánsky alebo vegan, napríklad “bryndzové halušky vegan” a nájdeš takto rastlinné verzie všetkých tvojich obľúbených jedál.

Základ je poriadne sa poinformovať o tom, čo potrebuje tvoje telo a odkiaľ do získaš, potom niečo o varení a receptoch a zvyšok už pôjde samo.

Ako inšpiráciu ti ponúkame fajnové fotečky ešte lepších vegánskych jedál:

V reštauráciách na Slovensku je niekedy ťažšie nájsť niečo bez syra, takže sa priprav, že budeš v reštikách jesť menej (čo ťa vyjde lacnejšie…) alebo že si budeš musieť požiadať a vysvetliť vegánske alternatívy tvojich jedál. Ako napríklad pizza bez syra, len s bohatšou zeleninovou oblohou. Najzdravšie pre teba ale je jesť surové potraviny, teda nevarenú zeleninu, ovocie a orechy, alebo si variť skvelé jedlá doma. Ale vzniká čoraz viac reštaurácií a obchodov s vegan stravou, takže je to každým dňom lepšie.

Samozrejme, ak trpíš nejakou chorobou a iným zdravotným postihnutím, prejdi si to so svojím lekárom, pretože nepoznáme tvoju presnú situáciu. Ale ak si zdravý a netrpíš nijakým nedostatkom vitamínov a živín, tak ti rastlinná strava pravdepodobne ešte zdravie zlepší :).

Daj nám vedieť v komentároch, ak sa do toho pustíš!

Prečo mesiac? Ľudský mozog funguje veľmi rád na naučených činnostiach – zvykoch, ktoré potom opakujeme automaticky, bez veľkej námahy. Na “zvyknutie si” na niečo nové potrebuje ľudský mozog niečo nad 20 dní. Takže za mesiac si na všetko zvykne a nebude ti to pripadať také neobyčajné, a pritom mesiac nie je veľmi veľa času, ak by sa ti to nepáčilo.

Máš ešte nejaké otázky? Recepty, rady ako začať alebo kde si nakúpiť? Napíš nám, radi ti pomôžeme.