Jedným zo silných ukazovateľov popularity rôznych trendov je ich rozšírenosť po celom svete, hlavne v menej rozvinutých krajinách. Dobrým príkladom je napríklad ekologické zmýšľanie – všetky krajiny tretieho sveta, ktoré som navštívil (India, Ekvádor, Bolívia a ďalšie) kladú dôraz na šetrenie vody či elektriny – aj keď k nim ešte nedošli všetky moderné technológie, všetky už majú LED svetlá, prípadne žiarivky s nízkou spotrebou, všade vidíte kampane zamerané na šetrenie vody alebo energie. To svedčí o tom, že trend ekologickejšieho zmýšľania sa u nich rozšíril rýchlejšie, ako iné tredny moderného sveta – napr. kvalita bývania, čistota (porovnajme si akúkoľvek ulicu v Indii s Európskou) alebo kvalita služieb.

To isté si všímam aj pri vegánskej strave. Momentálne som bol veľmi príjemne prekvapený množstvom vegánskych reštaurácií napríklad v Bogote, ale aj v menších mestečkách, ako napríklad Popayán. Čakal som, že si budem musieť variť sám, keďže typické jedlá Kolombie sú založené na mäse alebo syre. No stačila jedna prechádzka mestom a našiel som hneď niekoľko vegánskych / vegetariánskych reštaurácií a obchodov.

Ďalším príjemným prekvapením bolo to, že tieto reštaurácie neboli určené pre turistov – boli plné miestnych, ich ceny a “dekor” tiež na miestnej úrovni. V Popayán sme si dali celý obedový chod so 6 rôznymi typmi jedla (masívna polievka, džús, ryža, 2 typy placiek a rôzne omáčky – fazuľky, šošovica) za 4000 pesos, teda 1.26EUR na osobu. Boli sme tam jediní cudzinci.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

To pekne svedčí o rýchlo sa šíriacom trende vegánstva a rastlinnej stravy – ľudia tu majú život ťažší ako my v EU, čiže čakal by som, že nebudú venovať veľa času zdravšej či ohľaduplnejšej strave, ale je to tak. Podobne, ako so spomínanými LED žiarovkami – tento trend sa sem dostal a šíri sa každým dňom rýchlejšie. Svedčí o tom aj množstvo vyhľadávaní slova vegan cez Google pre Kolumbiu:

Stretli sme sa s vegánstvom v rôznych vrstvách spoločnosti – lacné

kind-kitchen-bogota-resized
S majiteľkou Kind Kitchen Bogota, Doritou (vpravo)

jedálne na ulici pre nižšiu vrstvu, ale aj kvalitné a napredujúce rešturácie pre vyššiu vrstvu v bohatších častiach mesta, ako je napríklad Kind kitchen Bogota, kde majiteľka spája reštauráciu s priestorom, kde učí ľudí variť rastlinné jedlá.

Podľa jej majiteľky, Dority, je to stále len začiatok a pre ľudí je to novinka, ktorú si musia ešte osvojiť, no dôležité je to, že takéto biznisy, ako je tento, tu už fungujú.

Tento trend je viditeľný aj u nás na Slovensku – každým rokom pribúdajú v našich mestách nové vegánske reštaurácie, supermarkety už vyrábajú svoje značky vegánskych produktov, ktorých ceny preto tiež klesajú. Dnes už u nás nie je problém zájsť si do Kauflandu, Tesca či Freshu a dobre si nakúpiť – rastlinné mlieka, nátierky, náhrady mäsa, hotové jedlá, syry.

My sa teraz ale tešíme z možnosti ochutnať si aj Kolumbijské miestne špeciality, ako napríklad tento Tamale, na vegánsky spôsob:

A ešte niekoľko zo skvelých jedál, ktoré nám zatiaľ prišli do cesty:

A čo ty? Aké máš skúsenosti zo sveta? Ako vidíš trend vegánstva v rôznych častiach sveta? Daj nám vedieť v komentároch: