Blížia sa nám hneď dva sviatky zvierat – 2. októbra je to Medzinárodný deň hospodárskych zvierat a 4. októbra Medzinárodný deň zvierat. Aktivisti a milovníci zvierat si spomenú na zvieratá po celom svete, či už slobodné alebo v klietkach. Ako u nás, tak aj v zahraničí sa budú konať rôzne podujatia – či už protesty alebo tiché pochody, prednášky a rozdávanie letákov. Pomôcť veľkou mierou môžeš aj ty – daj si čisto rastlinný týždeň a objavíš svet nových, chutných a zdravých jedál, no zároveň znížiš utrpenie mnohých tvorov. Ak si za, tak čítaj ďalej – v tomto článku ti pomôžeme so všetkým, čo potrebuješ + nájdeš tu zľavy vo vegánskych obchodoch či reštauráciách.

Prečo si vyskúšať vegánstvo?

Za hlavné dôvody považujeme tri hľadiská – morálne, ekologické a zdravotné. Detailnejšie je to popísané v článku Prečo vegánstvo?, no zhrnieme to tu:

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Morálne hľadisko

JPG Formát
JPG Formát

Pod morálnym hľadiskom myslíme náš súcit. Ľudia majú vrodený súcit k trpiacim tvorom, určite sa ťa dotkne pohľad na zviera, ktoré trpí. Nechceš mu spôsobovať bolesť tvojím pričinením. Najväčšie množstvo zvierat ale trpí hlavne kvôli ľuďom – trpia v živočíšnom priemysle, kde ich využívame na potravu, oblečenie a ďalšie materiály. Ako to už hovorí názov – je to priemysel. V priemysle sa nehľadí na zvieratá a ich životy – oni sú len kapitál, či vstupy, ktoré tvoria výstupy, z ktorých je profit. Znižovanie nákladov v priemysle znamená zhoršovanie podmienok života zvierat. Už vieme, že čo sa deje v zákulisí živočíšneho priemyslu je tvrdo potláčané a skrývané, aby sa verejnosť nepobúrila. Pozri si detaily mäsového, mliekarenského, vajcového alebo zábavného priemyslu.

Riešenie je pritom jednoduché – živočíšne produkty už vieme efektívne nahradiť rastlinnými – či je to potrava, oblečenie alebo iné materiály. Sú aj rovnako kvalitné alebo chutné. A čo sa týka stravy, tak zväčša aj zdravšie (existuje aj rastlinný junk food…).

Ostáva teda morálna dilema: Vieme, že živočíšny priemysel je krutý. Vieme, že tieto produkty nepotrebujeme, ich konzum je len zvykom alebo luxusom. Tak načo tento priemysel a zabíjanie miliárd tvorov ročne podporovať našimi peniazmi – každým nákupom v obchode?

Ekologické hľadisko

Pod ekologickým hľadiskom myslíme dopad živočíšneho priemyslu na životné prostredie. Je už všeobecne známe, že tento priemysel ničí životné prostredie viac, ako všetka doprava sveta. Je číslo 1 na rebríčku ničiteľov životného prostredia. Napríklad:

  • obrovská spotreba vody na chov zvierat, ale aj na pestovanie ich potravy (viac ako polovica pitnej vody v US alebo 29% pitnej vody sveta)
  • obrovská potreba pôdy na pestovanie potravy zvierat alebo ich držanie – 45% suchozemskej pôdy pokrýva dobytok
  • obrovská neefektívnnosť – krmíme kravy tisíckami litrov vody a tonami potravy, aby sme dostali niekoľko kíl mäsa. Až 6 krát viac potravy dáme zvieratám, ako by stačilo ak by sme to produkovali pre seba
  • milióny kráv produkujú jeden z najhorších skleníkových plynov – metán
  • miliardy zvierat produkujú obrovské množstvo výkalov, ktoré znečisťujú podzemné a morské vody
  • amazonský prales sa rúbe za účelom chovu zvierat alebo pestovania ich potravy.

Dôvodov je oveľa viac – konkrétne čísla a ďalšie dôvody si pozri v sekcii Fakty.

 

Zdravotné hľadisko

Pod zdravotným hľadiskom myslíme dopad živočíšnej stravy na naše zdravie. Výskumy potvrdzujú (Anglické NHS, Americké USDA, Harvard a iné oficiálne / vládne organizácie), že živočíšne produkty, hoci obsahujú potrebné živiny, obsahujú aj veľa nepotrebnýchantibiotík, tukov či iných látok, ktoré spôsobujú medzi inými – srdcovo-cievne ochorenia, obezitu alebo zvyšujú riziko rakovinových ochorení. A zároveň potvrdzujú, že vyvážená vegánska strava je plnohodnotná, poskytne telu všetko čo potrebuje na správne fungovanie a má aj pozitívny dopad na spomínané chorobysrdcovo-cievne, diabetes typu 2, obezita alebo znižovanie rizika rakoviny.

Ďalšie informácie nájdeš v skratke aj v našich letákoch.

[well]

Chceš viac faktov od uznávaných vedcov?

Vedci Oxfordskej Univerzity to v najnovšom prieskume zhrnuli takto:

  • výroba jedla je zodpovedná za viac ako štvrtinu celosvetových emisií sklenníkových plynov
  • nezdravé diéty a nadváha patria medzi najčastejšie dôvody skorej úmrtnosti
  • potvrdzujú, že zdravotné a klimatické pozitívne zmeny budú vyššie, čím nižšia bude spotreba živočíšnych produktov
  • okrem zdravotných a klimatických benefitov má zníženie spotreby živočíšnej potravy ešte väčšie finančné výhody – prostriedky, ktoré by sa dali využiť lepšie v iných oblastiach
  • vegánsky životný štýl má najväčší pozitívny dopad – najviac zachránených životov a najviac rokov života viac (predĺženie života) a najviac ušetrených peňazí: (VGN stĺpec)

vyhody veganstva - oxfordsky prieskum

[/well]

 

Ako na to?

Nie je to nič komplikované. Postupne dojedz alebo daruj živočíšne produkty, ktoré doma ešte máš a prestaň ich nakupovať. Namiesto nich si nakúp viac zeleniny a ak chceš, tak náhrad za mäso alebo mlieko.

JPG format
JPG format

Dnes už nájdeš rastlinné produkty vo všetkých supermarketoch – rastlinné mlieka, nátierky, smotany, párky a iné náhrady mäsa.

Ale základ je ešte jednoduchší – nájdeš to všade – vyvážená rastlinná potrava: (pre detaily pozri obrázok vedľa)
  • obilniny – bohaté na vitamíny typu B, železo, magnézium, vlákninu a ďalšie minerály a vitamíny
  • strukoviny – bohaté na proteíny (bielkoviny), železo, magnézium a zdravé tuky
  • orechy – bohaté na esenciálne tuky a vitamíny či minerály
  • zelenina – vitamíny, vláknina, kyselina listová
  • ovocie – vitamíny, zdravé cukry

Dôležité je si zabezpečiť vyvážený príjem týchto zložiek, takže pripravovať si jedlá, kde ich pomiešaš, napríklad:

  • šalát z kelu, špenátu a inej zeleniny, posypaný orechami, doplnený fazuľou z konzervy
  • rizoto s hrachom, fazuľou, sójovými plátkami a pod
  • ráno si zmixuj v mixéri nejaké ovocie s rastlinným mliekom (sójové, ryžové atď.) na ovsené vločky či muesli
  • hrachová polievka s opraženým tofu

Tieto ingrediencie naozaj nájdeš všade – nakúp si do zásoby hrach, šošovicu, celozrnnú ryžu, rôzne typy orechov, fazule a cícer v konzerve, sójové plátky a veľa zeleniny – špenát, kel, brokolicu, tekvicu, papriku, mrkvy, prípadne mrazené pripravené mixy zeleniny.

Nechaj sa inšpirovať našimi receptami alebo receptami na internete. Pozri si kde si nakúpiť.

Ak máš otázky ohľadom proteínov alebo ďalších rád a tipov pri rastlinnej strave, tak si pozri články o proteínoch alebo B12, alebo leták o vitamíne B12 a proteínoch.

Odpovede na časté otázky ohľadom vegánstva nájdeš tu.

Samozrejme, ak sa necítiš na úplné vyradenie živočíšnych produktov jedným krokom, tak to môžeš spraviť postupne – prestaň jesť mäso na mesiac, potom mliečne produkty, alebo prestaň nakupovať kožené výrobky a takto postupne vyraď zo svojho dňa živočíšne produkty.

Kde sa najesť a nakúpiť si?

V každom väčšom meste, no už aj v dedinách nájdeš rôzne vegánske podniky alebo vegánske možnosti v bežných podnikoch. Samozrejme, nemusí to byť “vegánsky podnik” aby si v ňom našiel čo potrebuješ – veľa obchodov so zdravou výživou ponúkajú rôzne produkty, bežné obchody a supermarkety majú základné ingrediencie a dnes už aj osobitnú sekciu s rastlinnými verziami produktov – nátierky, párky, majonézy, jogurty, mlieka.

O ľahší začiatok sa postarali aj títo partneri, ktorí pre túto kampaň ponúkli zľavy na vegánske produkty:

 

www.superfoodshop.sk – celé Slovensko – Zľava 5% s výnimkou už zľavnených produktov, na celý október, ak zadáš v pokladni kód “denzvierat”


zdrava-pizza

www.zdravapizza.sk – Košice – 30% zľava na všetky vegánske pizze od 2.10. do 9.10., ak objednáš priamo cez 0940 408 848 alebo priamo v podniku. (zľava neplatí pri objednávkach cez externé portály).


bistro-tabacka

Bistro Tabačka – Košice – V ponuke budu 2x vegánske jedlá na menu v akciovej cene 4.90 EUR (v čase 11:00 do 15:00 je v cene aj vegánska polievka). Akcia platí od 3.10 do 9.10.


Bioobchod.cz

Bio & Vegan – celé Slovensko – 30% zľava na vegánske syry Veganline ak pri nákupe zadáš heslo “denzvierat“. Platí od 2.10. do konca mesiaca.


ako-repa

Ako Repa – Prešov – zľava 40% na smoothie a obedové menu od 2.10. do 9.10. ak pri pokladni poviete kód “deň zvierat“. Akcia platí denne do vypredania zásob.


zelena-spajza

Zelená Špajza – Bratislava – 15% zľava na všetky náhrady mlieka (mlieka,smotany,syry) od 2.10. do 9.10.


baylee-market

Baylee Market – Košice – 30% zľava na všetky vegánske alternatívy mäsa od 2.10. do 9.10. pri nákupe priamo v obchode.

 

 

Pri problémoch s uplatňovaním zliav kontaktujte priamo predajcu, ktorý je za zľavu zodpovedný.