Aj keď počet ľudí, ktorí žijú vegánskou filozofiou, stále rastie a vidíme veľké a pozitívne zmeny v tomto smere, ešte stále žijeme vo svete založenom na jedení mäsa. A na tom musíme zakladať našu stratégiu a prístup. Myšlienka vegánskeho sveta bez utrpenia a zabíjania zvierat je krásna, ale je to dlhodobý a vzdialený cieľ. Aj keď náš celkový a hlavný cieľ je svet bez zabíjania zvierat pre konzum, ako správni projektoví manažéri ho musíme vedieť naplánovať a spracovať tak, aby jeho dosahovanie bolo efektívne. O ako spracovaní to píšem?

Pre tých, ktorým nie je známy projektový manažment – veľmi jednoducho to tu zhrniem. Vezmime si akýkoľvek projekt – má jeden jasný cieľ, ktorý si stanovíme niekde v budúcnosti. Aby sme sa k tomuto cieľu dostali, potrebujeme ale dosiahnuť isté míľniky – vykonať rôzne menšie projekty. Nefunguje to tak, že dnes si zadám cieľ a vylepím si ho na nástenku a všetko ostatné sa udeje samo, ja len budem pilne pracovať. Musím si tento cieľ rozdeliť na čo najmenšie časti a tie postupne dosahovať. Čím jasnejšie si ho rozčlením, tým ľahšie ho dosiahnem. Tieto menšie projekty sa dosahujú oveľa ľahšie, ak zotrváme v ich dosahovaní, tak sa náš finálny cieľ dostaví automaticky. V praxi to vyzerá takto:

project-plan
Farebné políčka určujú dobu trvania

Takže sa môj projekt rozvetví na ďalšie menšie projekty – míľniky, ktoré musím spraviť predtým, ako budem schopný dosiahnuť hlavný cieľ. Niekedy sa dá pracovať na týchto pod-projektoch naraz, inokedy za sebou nasledujú – B závisí od dokončenia A a preto nemôžem začať B kým nedokončím A.

Objavil/a si už orechové másla?
Sú skvelou a zdravou pochúťkou, dobrým zdrojom proteínov a zdravých tukov. Skvelé len tak, na lyžičku, alebo do smoothie či aj varenia. Najlepšie nakúpiť vo veľkom, výjde ťa to lacnejšie.

Ako tento prístup uplatniť na zníženie utrpenia zvierat?

Jednoducho. Náš cieľ je svet bez zabíjania zvierat pre konzum. Čiže vegánsky svet, kde nikto nemá potrebu zvieratá zabíjať, a ak sa taký nájde, tak bude menšina. Svet založený na empatii voči všetkým tvorom, kde bude normálne nejesť mäso a živočíšne produkty a zazerať sa bude na tých, ktorí ešte zabíjajú pre konzum.

Takže máme jasný cieľ. Ale ten sa nestane zo dňa na deň. Chce to pomalú zmenu – dosahovanie míľnikov – menších krokov, ktoré mi priblížiauľahčia dosiahnutie hlavného cieľa.

Zatiaľ je to všetko jasné a jednoduché – rozložiť si veľký projekt na menšie. Ale v prípade propagácie vegánstva musíme brať do úvahy trochu iné kritériá, ako pri bežnom projekte. Kľúčové slovo je uľahčiť a priblížiť dosahovanie hlavného cieľa.

Čo nám náš cieľ priblíži najviac?

Čo uľahčí jeho dosiahnutie?

Čo uľahčí ľuďom (nevegánom) cestu k vegánstvu?

male-kroky-konfucius
Človek, ktorý pohne horou začína odnášaním malých kamienkov.

Odpovede budú asi prekvapivé na prvý pohľad, no ak uvažuješ strategicky, dávajú zmysel – ľuďom (čítaj väčšine sveta) uľahčí cestu k vegánstvu tá istá vec – malé kroky. Aj keď niektorí sa stanú vegánmi zo dňa na deň, väčšina nie. Väčšina potrebuje postupnú zmenu a robenie malých krokov. Tie kroky môžu byť ráznejšie – všežravec prejde na vegetariánstvo a potom na vegánstvo, alebo menej rázne – znížim spotrebu mäsa, prestanem nakupovať kožené výrobky, prestanem jesť mliečne výrobky.

Tu je dôležité hľadieť na ľudstvo ako celok. Ako jeden veľký organizmus, ktorý má bunky (individuálni ľudia), ktoré majú svoj život, no v širšom obraze smerujú tam, kam väčšina – kam ide celý organizmus.

Čo uľahčí väčšine (ľudstvu) – cestu k vegánstvu?

Jednoduché a malé kroky (projekty), ktoré budú vedieť ľahko sledovať, ktoré sa dosahujú ľahšie. Ak zotrvajú v ich dosahovaní, tak sa finálny cieľ dostaví automaticky.

Ako to uplatniť v našich životoch?

Stále mysli na väčšinu a malé kroky pre nich. Aj keď ty vidíš jasnú a ľahkú cestu k vegánstvu- jeden krok, väčšina ľudstva v tomto štádiu ešte nie je. Preto sa na veci dívaj ich očami. Možno sa ti zdá, že ak niekto zníži spotrebu mäsa, tak už nebude mať ďalší dôvod na ďalšie kroky, pretože si svoj pocit viny (za zabíjanie zvierat) odôvodní nižšou spotrebou. Ale ak to spraví celé ľudstvo, koľko zvierat sa takto ušetrí od utrpenia? Oveľa viac ako keď sa k tebe pridá niekoľko ďalších vegánov. A keď to spraví celé ľudstvo, tak sa tomu prispôsobia aj obchody a priemysel – bude sa predávať menej mäsa a viac rastlinných jedál.

Vegánsky stratég Tobias sa pýta “Čo je viac – jeden vegán alebo dvaja poloviční vegáni?“. Čo ak tí dvaja poloviční vegáni (alebo dajme tomu vegetariáni) presvedčia viac ľudí, aby sa k nim pridali, pretože z hľadiska väčšiny nie je ich životný štýl až tak ďaleko od priemeru? Je ľahšie prejsť na vegetariánstvo, preto aj vyššia šanca, že to spraví viac ľudí vo svete.

Čo si ale menej ľudí uvedomí je fakt, že takýmto krokom sa posunie status quo – posunie sa normál bližšie k vegánstvu. (postupnosť väčšina všežravci –> väčšina vegetariáni –> väčšina vegáni je pravdepodobnejšia, ako väčšina všežravci –> väčšina vegáni).

Už ste sa možno stretli s negatívnymi názormi vegánov o vegetariánoch alebo ľuďoch, ktorí chcú znížiť spotrebu, ale nevzdajú sa živočíšnych produktov celkom. Toto je ale kontraproduktívne. Ako vegáni by sme ich mali v tom podporovať – pretože to posunie priemer (čo je normálne pre väčšinu) bližšie k vegánstvu.

Takže ak chceš dosiahnuť vegánsky svet, choď tam po malých krokoch a umožni ostatným spraviť svoje malé kroky. Ich malé kroky sa budú líšiť od tvojich, ale kľúčové tu je, že smerujú tým istým smerom, a posúvajú väčšinu bližšie k tvojmu cieľu.